Po zgodovinskem uspehu slovenskega ženskega tenisa: Neizprosne tudi v prostoru za pomembneže

Uroš Gramc Uroš Gramc
10.11.2023 19:13

Slovenske tenisačice so v Španiji proti Kazahstanu dosegle potrebno in bodo v soboto proti Italijankam premierno zaigrale v družbi najboljših štirih reprezentanc sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zidanškove kapetan še ni videl igrati tako dobro. 
Reuters

Slovenske tenisačice so izkoristile priložnost in v dvoboju s Kazahstanom v drugem krogu zaključnega turnirja Pokala Billie Jean King v Španiji dosegle zgodovinski uspeh našega ženskega tenisa. Uvrstile so se v sobotni polfinale med štiri najboljše reprezentance na svetu. Brez poškodovane četrte igralke na lestvici WTA (Elene Ribakine) sedma reprezentanca sveta ni bila kos osemnajsti. Kaja Juvan (104. na WTA) je pometla z Ano Danilino (814.), Tamara Zidanšek (100.) pa osvojila potrebni niz proti Juliji Putincevi (69.) in razplet skupine B je bil odločen. Kaj se je zgodilo v nadaljevanju, ni bilo več pomembno. Slovenija si je priigrala zgodovinski uspeh, stopničko višje kot generacija izpred dveh desetletij. V soboto ob 10. uri se bodo dekleta trenerja Andreja Kraševca proti Italiji potegovala za nedeljski finale, kjer bodo tudi boljše iz dvoboja Kanada - Češka/ZDA.

Brez tveganja in češkega luksuza

"Ko sem dobila prvi niz, sem bila ponosna. Zelo smo veseli, da nam je uspelo. Sem tip igralke, ki ima rada vse pod nadzorom. Priznam, da sem natančno vedela za vse matematične izračune. Po zmagi Kaje sem vse stavila na prvi niz in prikazala vrhunsko igro. Proti Putincevi je vedno zahtevno igrati, nič ti ne pokloni. Nato mi je adrenalin padel, videla sem solze sreče v očeh kapetana Kraševca na klopi in nisem več imela fokusa za nadaljevanje," je povedala 25-letna Konjičanka. Drugi niz je izgubila in zaradi težav z ramenom predčasno zaključila dvoboj. Dobro se zaveda svojih omejitev in da jo bo Slovenija še krvavo potrebovala. "Nimamo luksuza, kot na primer Čehinje, ki imajo pet igralk med najboljšimi petdesetimi. Proti Italiji moramo biti stoodstotno pripravljeni in mislim, da smo ustrezno odreagirali. Zakaj bi tvegali, če smo se predčasno uvrstili v polfinale," se je vprašala Zidanškova.

Pot med najboljšo četverico je z gladko zmago nad skromno Kazahstanko tlakovala 22-letna Ljubljančanka. Še največ težav ji jepovzročala nervoza zgodovinskega trenutka, ki pa je ob odličnem vstopu v dvoboj hitro izpuhtela. V uvodnem nizu je Kaja Juvan oddala zgolj igro, v drugem še manj - le pet točk. "Zavedala sem se, da želim zmagati, sem pa vesela, da sem zmagala tako mirno. Moja raven igre ni bila najboljša, ampak sem bila konstantna, še posebej, če se primerjam z njo. Proti koncu sem vseeno igrala zelo dobro, pomembno je bilo, da v določenih deli zdržim daljše izmenjave in da sem napadalna, saj je igrala zelo počasi," je dejala Juvanova, ki je čutila močno podporo s tribun. Tudi legendarna Mima Jaušovec je bila tam, ki zna poskrbeti, da Slovenke uživajo primeren sloves tudi v zakulisju. "Mislim, da so vsi malce šokirani, vsaj tuje reprezentance. Nihče ni računal na nas. Vse imajo v VIP-prostoru svoje mize. Slovensko sem iskala deset minut, pa je nisem našla. Povprašala sem Ivo Majoli in vse je bilo urejeno v nekaj minutah. Poklon. Dekleta dokazujejo, da se lahko soočijo s takšnim pritiskom. Verjamem, da bodo Italijanke pod večjim," je optimistična nekdanja zmagovalka Roland Garrosa.

Srdit bo boj s sosedami

"Njena" dekleta, ki jih je kot kapetanka vodila do četrtfinala, je zdajšnja generacija že presegla. A tu se ne misli ustaviti. "Naredili smo, kar smo morali. Bilo je malce čudno, a sistem je, da lahko v skupinskem delu kar sredi dvoboja slaviš napredovanje. Kaja je odigrala suvereno, Tamare pa še nisem videl igrati tako dobro. V novo tekmo ne gremo z belo zastavo, umirili se bomo in regenerirali. Še enkrat poudarjam, naše možnosti so 51:49," je povedal Andrej Kraševec. Italija je zmagala v obeh dvobojih, z 2:1 je premagala Francijo, s 3:0 Nemčijo. Obakrat sta bili v posamičnih partijah uspešni Martina Trevisan (44. na lestvici WTA) in Jasmine Paolini (29.), naše zahodne sosede pa imajo v ekipi odlično tudi preostalo trojico: Elisabeto Cocciaretto (52.), Lucio Bronzetti (64.) in Lucrezio Stefanini (119.), ki je v mešanih zasedbah in s polovično uspešnostjo v Sevilli igrala v parih.

Paolinijeva (27 let), predlani zmagovalka Portoroža, ki se je letos na lestvici WTA prebila v top 30 in postala prva Italijanka, je nazadnje dobro formo potrdila s finalom oktobra v Monastirju (WTA 250). Trevisanova (30 let), lanska polfinalistka Roland Garrosa, je bila na turnirju istega ranga v Hongkongu v polfinalu. "Čakajo nas težke tekme. Obe sta dobri igralka, o čemer govori tudi uvrstitev na lestvici. Poznam ju že od malih nog. Italijanke igrajo lep tenis, so zahtevne nasprotnice, imajo tudi ekipni duh. Odločale bodo malenkosti," je tekmice premerila Zidanškova.

Rezultati: Juvan (Slovenija) - Danilina (Kazahstan) 6:1, 6:0, Zidanšek (Slovenija) - Putinceva (Kazahstan) 6:2, 2:6, predaja; Milić/Erjavec (Slovenija) - Danilina/Žibek Kulambajeva (Kazahstan) 6:2, 4:6, 7:10.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta