(POGOVOR) Damjan Ošlaj, pomočnik trenerja NK Maribor: Včasih smo se na pripravah bolj tepli

Z nekdanjim nogometašem vijoličastih, zdaj pomočnikom trenerja Anteja Šimundže, o gradnji igre na treningih, tekmovalnosti v ekipi in nalogah pomočnikov. Kakšen Maribor bomo gledali spomladi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Igralci morajo biti motivirani, to je njihova služba," pravi Damjan Ošlaj.
Miha Dajčman

Prekmurca, ki je drugič na delu v Ljudskem vrtu, smo za pogovor zmotili tik po treningu v športnem parku Susesi v Beleku. Njegovi kolegi iz trenerskega štaba so še pospravljali rekvizite, ki so jih potrebujejo pri vadbi, med temi so bili tudi beli trakovi, položeni po igrišču, ki so pri nas vzbudili zanimanje že dan prej. "S tem označujemo koridorje za usmerjanje igralcev. V obrambi delamo lijak, v napadu želimo, da gredo naravnost na gol in ne na stran. Po direktnih linijah želimo čim prej do gola. V obrambi pa ožimo postavitev z lijakom, ko se branimo, in gremo na stran, ko gradimo napad," je pojasnil Damjan Ošlaj, ki se je v Ljudski vrt oktobra z Antejem Šimundžo vrnil po več kot 17 letih.

Na treningih, ki smo jih obiskali v Beleku, se je veliko igralo na zmanjšanem igrišču. "S tem želimo pridobiti na dinamiki igre, ta je na manjšem prostoru veliko hitrejša. Igralce potegnemo na eno stran in nato obračamo, iščemo situacije ena na ena. Fantje se dobro znajdejo, napredujejo iz dneva v dan. Poslušajo, pridni so. Upam, da bo rezultat viden v prvenstvu," je nogometaše pohvalil Prekmurec.

Grega Wernig

Med vadbo je pri vijoličastih prisotne tudi veliko tekmovalnosti. "Če nisi tekmovalen že na treningih, težko zmaguješ v prvenstvu. Igralci morajo biti motivirani, to je njihova služba. Imajo pa igralci tudi tabele, na katerih se seštevajo zmage in porazi s treningov, na koncu sledi kazen za poražence," nam je razkril Ošlaj.

Za Maribor je 47-letnik igral tri leta in pol, med januarjem 2003, ko je k vijoličastim prišel iz Olimpije, in poletjem 2006. V tem času je nekdanji branilec vpisal 86 nastopov in dosegel tri gole. "Domače se počutim v Mariboru. Se je pa marsikaj spremenilo. Svet gre naprej, mi smo vedno starejši. Nogomet se igra hitreje, veliko je sprememb," razlaga Ošlaj, ki je s Šimundžo sodeloval že pri Muri in Ludogorcu. Kakšen šef je Mariborčan? "Pošten, ambiciozen, deloven. V tej smeri mu vsi sledimo," odgovarja Ošlaj. 

Trenerski štab.
Andrej Petelinšek

Kako so razdeljene vloge med trenerji? "Glavni trener vse koordinira. Željko Filipović skrbi za zvezno vrsto, Aleš Mertelj za napad, pomaga mu tudi Marcos Tavares, moja skrb je obramba, Mitja Pirih pa dela z vratarji. Na tekmah so naloge razdeljene, komuniciramo med sabo in informacije delimo s šefom," pojasni Ošlaj. Priprave so za trenerje naporne, še pravi: "Poskrbimo za pripravo na trening, sledi trening, tam skušamo odstraniti slabosti, o vsem pa razmišljamo vsak trenutek dneva. Dela ne zmanjka."

Ob veliki konkurenci v moštvu je delo trenerjev tudi, da z igralci redno komunicirajo. "Na tekmah smo rotirali, kolikor se da. Ni pa nobene garancije za nastop kogarkoli. Vsak si mora zaslužiti, da je v kadru. Imamo tudi individualne in skupinske pogovore, analize. Govorimo o nogometu, včasih so tema tudi osebne zadeve. Vrata trenerjev so igralcem vedno odprta."

Ošlaj si v nadaljevanju sezone želi agresiven, ambiciozen in zmagovalen Maribor. "Biti moramo hitrejši v zaključkih, ker smo jeseni prejeli veliko golov, pa moramo bolje delati v obrambi, na tem smo delali. Kvaliteto za boljše rezultate zagotovo imamo," je prepričan Prekmurec.

Damjan Ošlaj (levo) in Oskar Drobne.
Janko Rath

In še spomin Ošlaja na priprave, ko je bil še igralec. "Zdi se mi, da smo se včasih bolj tepli na pripravah. Sploh z ruskimi klubi smo imeli konflikte, zdaj je tega manj," je z nasmehom dejal Ošlaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta