(POGOVOR) Saša Planinšec: Z novim selektorjem in pomlajeno vrsto

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
17.05.2024 05:30

Žensko odbojkarsko reprezentanco čaka v prihodnjih dneh šest tekem evropske zlate lige, dve bosta tudi v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Planinšec in soigralke začenjajo nastope v zlati evropski ligi v Estoniji.
Aleš Oblak

Potem ko se je selektor slovenske ženske odbojkarske reprezentance, Italijan Marco Bonitta, ob koncu leta 2023, ko mu je potekla pogodba, sporazumno razšel z Odbojkarsko zvezo Slovenije, je krovna organizacija januarja letos našla nadomestilo zanj v njegovem rojaku Alessandru Oreficeu. Ta je dekleta na skupnih pripravah v Kranjski Gori zbral v začetku maja, saj reprezentanco v letošnjem letu čakajo nastopi v evropski zlati ligi in kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu.

Pomlajena vrsta prebija led v Estoniji 

Slovenke bodo uspešnost priprav prvič preizkusile danes na prvi tekmi prvega turnirja evropske zlate lige v estonskem mestu Rekvere, kjer se bodo pomerile z vrsto gostiteljic, v drugi pa bodo igrale še z Ukrajinkami. Drugi turnir bo med 24. in 26. majem v Mariboru, kjer se bodo Slovenke udarile s Špankami in Čehinjami, tretji pa 1. in 2. junija na Slovaškem, kjer bosta tekmici naših deklet izbrani vrsti Švedske in Slovaške.

Pred potjo v Estonijo smo se pogovarjali s kapetanko naše reprezentance, Mariborčanko Sašo Planinšec, ki že sedem let igra v tujini, v zadnji sezoni je igrala na Kitajskem.

"Povabilu novega selektorja sem se odzvala z veseljem, saj mi je v čast, da lahko igram za svojo državo. Priprave so trajale dobrih štirinajst dni, bile so naporne, a tudi zanimive, saj je novi selektor v treninge vnesel nekaj novosti. Predstavil se je kot zelo pozitivna osebnost, tudi znanja mu ne manjka, name in na soigralke je naredil zelo dober vtis. Na način njegovega dela smo se hitro privadile," je za uvod povedala Saša Planinšec. "Nekaj težav v prvih dneh priprav je bilo zaradi tega, ker smo se nekatere igralke med seboj 'igralsko' šele spoznavale, saj je bilo po odpovedi več stalnih reprezentantk na pripravah nekaj novink. Kljub temu je bila naša uigranost iz dneva v dan boljša," je dodala.

Veseli se turnirja v Mariboru

Slovenke so pred leti igrale v evropski ligi, ki je bila nekaj podobnega, kot je sedaj zlata liga, nato nekaj let v srebrni evropski ligi,  tokrat pa bodo prvič igrale v zlati. "V letošnji sezoni je prišlo do sprememb v tekmovalnem ustroju in naša reprezentanca je bila na podlagi trenutne uvrstitve na evropski lestvici Cev uvrščena v zlato ligo. Na jakostni lestvici Ceva je na 13. mestu, pred nami so Ukrajinke, Čehinje in Slovakinje, za nami Švedinje, Španke in Estonke. Z Estonkami smo nazadnje igrali leta 2022 v srebrni evropski ligi in čeprav so na lestvici Ceva za nami, pričakujem zahtevno tekmo, saj bo za nas prva po pripravah in še v dvorani gostiteljic," je pojasnila srednja blokerka naše reprezentance. "Glede na to, da tudi druge reprezentance ne bodo zaigrale z vsemi najboljšimi, upam, da se bomo z njimi enakovredno kosali. Na vsaki tekmi bo treba zaigrati po najboljših močeh, se boriti do zadnje točke in iztržiti čim boljši rezultat."

Naša sogovornica nestrpno pričakuje predvsem drugi turnir v Mariboru. "Že sedem let igram v tujini, edina priložnost, da zaigram v Sloveniji, se mi ponuja v reprezentančni majici. Zato sem zelo vesela, da bo drugi turnir v Lukni, kjer sem zrasla v odbojkarico. Mariborčani imajo radi odbojko, pričakujem, da se bo na tekmah proti Čehinjam in Špankam zbralo veliko gledalcev. Turnirji zlate lige bodo tudi priložnost, da se ekipa še bolj uigra in kakovostno napreduje, saj nas v drugi polovici avgusta čakajo kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo," je pogovor sklenila Saša Planinšec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta