Pokal Vitranc: Novi priložnosti Kranjca za domači mejnik

Uroš Šemrov/Dnevnik
11.03.2023 06:50

V Podkorenu bo danes in jutri vrhunec domače alpske smučarske sezone. Utrujeni Marco Odermatt napoveduje, da bo dal vse od sebe, da bo kot drugi alpski smučar ob koncu sezone presegel zbir 2000 točk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Kranjec se bo pred domačo publiko moral znajti v razmerah, ki mu ne ustrezajo najbolj.
Guillaume Horcajuelo

Kot je v zadnjih sezonah v navadi, se slovenski uspeh na pokalih Vitranc zrcali skozi uspehe najboljšega slovenskega veleslalomista vseh časov Žana Kranjca. Drugo leto zapored bo Kranjska Gora gostila dva moška veleslaloma svetovnega pokala (start prve in druge vožnje bo danes in jutri ob 9.30 in 12.30). Kar je voda na mlin slovenske reprezentance, ki v slalomu doživlja podpovprečne rezultate. Tridesetletni Vodičan je namreč preizkušnji v Kranjski Gori dočakal kot tretji veleslalomist sveta.

Pogled na lestvico svetovnega pokala v bazični disciplini alpskega smučanja kaže, da je razred zase Švicar Marco Odermatt (zbral je 540 točk, a ni tekmoval v Schladmingu). Korak za njim je Henrik Kristoffersen (440 točk), še korak za Norvežanom pa so trije tekmeci, med katerimi je največ točk zbral Žan Kranjec (345). Zmagovalec zadnjega veleslaloma Avstrijec Marco Schwarz jih ima 324, Švicar Loic Meillard pa 320.

Žan Kranjec je v tej sezoni vadil v Kranjski Gori kakšen dan več kot v minulih in manj, kot bi bi bilo mogoče, če bi imela Smučarska zveza Slovenije urejen poligon. Ker je bila priprava proge izjemno zahtevna, včeraj ni bilo preizkusa terena. Kranjec je v zadnjih dveh dneh treniral na Zoncolanu. Včeraj se je slovenska reprezentanca zbrala v tradicionalni bazi vile Edelweiss v Gozdu Martuljku. "Po prihodu iz Kalifornije smo doma devet dni. Kar pomeni, da smo časovno razliko devetih ur izničili in smo pripravljeni na tekmo. Predvsem včeraj smo na Zoncolanu trenirali zelo dobro. Razmere so bile spomladanske, zato smo progo posuli s soljo. Podobne razmere pričakujemo tudi v Kranjski Gori. Ne glede na to, ali bo kakšen dan start veleslaloma nižji od predvidenega, se obeta izjemno naporen vikend. Le redki tekmovalci so v dveh dneh sposobni vrhunsko izpeljati dva veleslaloma," je razmišljal glavni trener smučarjev v tehničnih disciplinah Klemen Bergant.

Žan Kranjec ni napovedal, da se bo prvič v karieri v Kranjski Gori povzpel na zmagovalni oder. Kot na vsaki tekmi si želi vrhunske uvrstitve, njegovi rezultati iz preteklosti pa kažejo, da v spomladanskih razmerah nikoli ni bil najboljši. "Dober trening mi vliva samozavest in optimizem. S kakšno opremo bom tekmoval, se bova s serviserjem odločila tik pred startom. Na zadnji tekmi v Kaliforniji sem imel težave s čelado, zato si bom na glavo nadel lansko," razlaga Žan Kranjec.

"Veseli smo, da imamo na domači tekmi večjo tekmovalno kvoto. Želeli smo si sicer, da bi lahko tekmoval še naš veliki up Miha Oserban. A se mu še ni uspelo prebiti med najboljših 350 na lestvici FIS, zato bo nastopil kot predtekmovalec. Kljub temu imamo štiri tekmovalce, s katerimi lahko računamo tako na vrhunsko uvrstitev, finale in pridobivanje izkušenj," o Kranjcu, Štefanu Hadalinu, Roku Ažnohu in Anžetu Gartnerju, ki bo debitiral v svetovnem pokalu, meni vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik. "Vsi si želimo jasne noči, ki bi dala tekmi lepšo podobo. Vesel sem, da lahko rečem, da smo v tej sezoni veliko trenirali v Kranjski Gori, kar je predvsem pomembno za mlajše kategorije. Domači trening je edina deviza za uspeh," meni vodja reprezentanc Janez Slivnik.

Štefan Hadalin, ki je zaradi osebnih težav zapustil prizorišče svetovnega prvenstva, se znova vrača v reprezentanco, a posebnih pričakovanj nima. V tej sezoni je osvojil veleslalomske točke le na uvodu v Söldnu. Svetovni smukaški mladinski prvak Rok Ažnoh in Anže Gartner pa sta polna energije in se veselita novih izkušenj, ki jih bosta doživela z visokimi startnimi številkami.

Izmed aktivnih alpskih smučarjev je v Kranjski Gori daleč najuspešnejši Henrik Kristoffersen. Norvežan je v Podkorenu prvič zmagal že pred osmimi leti, svoje odlično poznavanje terena pa je najbolje izkoristil lani, ko je dobil oba veleslaloma. Osrednji junak pokala Vitranc pa bo Marco Odermatt. Sijajni Švicar v tej sezoni v veleslalomu in superveleslalomu redko doživlja poraze. V tej sezoni je šest tekem pred koncem sezone zbral neverjetnih 1628 točk, kar pomeni, da ima realne možnosti, da ujame svetovnega rekorderja Avstrijca Hermanna Maierja, ki je v sezoni 2000/2001 zbral natanko 2000 točk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta