Pozor: leto popravljalnih del v Franciji za Primoža Rogliča

Uroš Gramc Uroš Gramc
12.06.2022 20:31

Primožu Rogliču se sreča obrača, tik pred vrhuncem sezone je prepričljivo dobil še drugo dirko letos na francoskih cestah, ki so mu do zdaj prinesle več gorja kot veselja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primož Roglič je kralj Dofineje.
Aurelien Vialatte/A.S.O.

Brez napak in suvereno je Primož Roglič opravil z generalko za največjo dirko na svetu, kar v njegovem primeru niti ni samoumevno, saj je predlani grdo padel in odstopil, tokrat pa je z dvema prepričljivima predstavama v Alpah osvojil rumeno majico ter po Janezu Brajkoviču (leta 2010) postal drugi Slovenec z zmago na Kriteriju Dauphine. Še največjega konkurenta bi lahko imel v moštvenem kolegu, Jonasu Vingegaardu, a sedem let mlajši Danec je pridno garal za kapetana, ki mu je v zahvalo prepustil etapno zmago na končnem cilju.

"Neverjetno. Kaj si lahko želimo več? Pobrali smo kup etap, ko nismo zmagali, smo osvojili drugo mesto. Lahko smo zelo zadovoljni," je razplet komentiral 32-letni Zasavec. Temelje uspehu je postavil v sredini posamični vožnji na čas, v kateri je bil peti in pred vsemi kandidati za končno zmago. Ko sta prišli na program gorski etapi s 3828 metri in 3782 metri višinske razlike ter slovitimi prelati Galibier, Croix de Fer, Colombiere ..., je najprej prevzel vodstvo in ga nato še potrdil. V soboto je Kisovčan napadel dobra dva kilometra pred ciljem, danes sta z Vingegaardom ostala sama že, ko je Danec tri kilometre prej stopil na pedale. "Neverjeten dan, ne le Jonas, vsi fantje so bili zelo močni. Imeli smo kontrolo od starta, eden po eden so opravljali izjemno delo," je člane nizozemskega moštva pohvalil Roglič.

Primož Roglič in Jonas Vingegaard
Aurelien Vialatte/a.s.o.

Vesel je, da se mu je letos zasukala sreča na francoskih cestah, saj je dobil tudi preizkušnjo Pariz-Nica. "Končno zmagujem, popravljam pričeta dela v Franciji," se je zasmejal. A vrhunec šele prihaja, je pa manj stresa med pripravami, če gre vse po začrtanem. "Dobili smo potrditev, da delamo v pravo smer. Še par tednov je do starta Toura, še se da določene stvari popraviti, ampak lahko smo samozavestni." Z nasmehom na obrazu se bo zdaj odpravil nedaleč vstran v Alpah, v Tignes, na zaključno piljenje forme. Pa lahko Jumbo Visma tudi na francoski pentlji slavi dvojno zmago? "To bi bilo zelo težko, saj bodo tam močnejši konkurenti, tudi Pogačar, Vlasov, Martinez. Lepo bi bilo že, če bi uspelo vsaj enemu od naju s Primožem," je "skromen" Jonas Vingegaard, ki je lani pravkar zaključeno preizkušnjo končal na skromnem 51. mestu, a vseeno na Touru zaostal zgolj za slovenskim šampionom. Je pa takrat imel boljšo pomlad kot letos, ko je z drugim mestom (za Pogačarjem) zablestel zgolj na dirki dveh morij. "Vesel sem, da sem se vrnil v dobro formo. Lepo je dobiti etapo na eni največjih dirk na svetu," je na svoj uspeh po Dofineji ponosen Danec.

Rezultati, 7. etapa, Saint-Chaffrey - Vaujany, 134,8 km: 1. Carlos Verona (Španija/Movistar) 3.53:35 (povp. hitr. 34,6 km/h), 2. Primož Roglič (Slovenija) +0:13, 3. Jonas Vingegaard (Danska/oba Jumbo-Visma) 0:25, 4. Ben O'Connor (Avstralija/AG2R Citroen) 0:27, 5. Tobias Halland Johannessen (Norveška/Uno-X) 0:39; 8. etapa, Saint-Alban-Leysse - Plateau de Salaison, 138,8 km: 1. Vingegaard 3.49:20 (36,3 km/h), 2. Roglič isti čas, 3. O'Connor +0:15, 4. Esteban Chaves (Kolumbija) 0:53, 5. Ruben Guerreiro (Portugalska/oba EF-Education-EasyPost) isti čas; vrstni red: 1. Roglič 29.11:22, 2. Vingegaard +0:40, 3. O'Connor 1:41, 4. Damiano Caruso (Italija) 2:33, 5. Jack Haig (Avstralija/oba Bahrain Victorius) 3:13.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta