Praskanje po rezervah: Slovenija brez osmerice z Eurobasketa

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
02.11.2022 07:10

Košarkarska četa Aleksandra Sekulića bo sredi meseca v kvalifikacijah za SP 2023 proti Izraelu in Nemčiji izgledala povsem drugače kot na evropskem prvenstvu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Sekulić se je znašel v hudih težavah.
Reuters

Poldrugi mesec je minil od evropskega prvenstva, a ko se bo košarkarska reprezentanca v ponedeljek spet zbrala na prvem treningu pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2023, bo izgledala povsem drugače. Jasno je, da ne bo NBA-jevcev Luke Dončića, Gorana Dragića in Vlatka Čančarja. Čeprav je Fiba za en dan preložila kvalifikacije z namenom, da bi čim več evroligašev dobilo vsaj teoretično možnost nastopa za reprezentanco, pa so zelo majhne možnosti, da bi Sloveniji pomagal kdo od košarkarjev iz elitnega tekmovanja. Vsaj v petek, 11. novembra, ob 13. uri (ne, ni napaka!) proti Izraelu ne bodo mogli nastopiti ne Klemen Prepelič, ki ga zvečer z Valencio čaka spopad z Monacom, ne Mike Tobey (Barcelona), Žan Mark Šiško (Bayern) in Gregor Glas (Partizan), ki bodo večer prej ob 20. uri nastopali na svojih tekmah. Bo kdo od omenjenih Slovenijo zastopal vsaj v ponedeljek, 14. novembra, proti Nemčiji? Glavno besedo bodo imeli klubi, ki pa jim to ni v interesu. Vprašanje je tudi, koliko reprezentančni dres zanima Glasa in Šiška, ki ju na zadnjem EP ni bilo v kadru, in ali bi reprezentanca čez vikend res vpoklicala (Tobeyja) oziroma zamenjala morebitnega naturaliziranega košarkarja s petkove tekme (Jordan Morgan?). Vse to bo selektor Aleksander Sekulić razjasnil z današnjo objavo seznama.

Se pa že ve, da ob NBA-jevcih na obeh tekmah zagotovo ne bo zraven poškodovanih Zorana Dragića (mišica na nogi) in Jake Blažiča (težave s hrbtom) - pa tudi Žige Dimca, ki igra na Japonskem in se je nastopu že odpovedal z besedami: "V japonski ligi ni predvidenega premora. Tudi pot v Evropo je zelo dolga, povezave pa v teh časih otežene. Posledično ni realno, da bom novembra in februarja del reprezentance." Sekuliću tako vsaj za prvo tekmo ostanejo le štirje košarkarji, ki so v četrtfinalu EP klonili proti Poljski: Edo Murić (Olimpija), Aleksej Nikolić (Dinamo Sassari), Žiga Samar (Hamburg) in Luka Rupnik, ki je še brez kluba.

Za dodatne neprespane noči selektorja sta poskrbeli še dve poškodbi kolen mladih reprezentantov, ki sta bila do zdaj del širšega seznama – Luka Ščuka (Mornar) je s pretrgano križno vezjo že končal sezono, Rok Radović (Olimpija) pa bo z igrišč odsoten dva meseca. Ob vprašljivem statusu Gregorja Hrovata (Dijon), ki je kot zadnji izpadel iz selekcije za Eurobasket in bi lahko gojil zamero, saj je na seznamu ostalo kar pet, kot se je kasneje izkazalo neupravičeno, organizatorjev igre, bo tako moral Sekulić več ali manj računati na drugorazredne ali (pre)mlade košarkarje.

Kdo se ponuja? Jakob Čebašek iz romunske Constante, ki je bil del ekipe na olimpijskih igrah in tudi v avgustovskih kvalifikacijah za SP. Tu so še Saša Ciani (Cedevita Zagreb), Robert Jurković, Jurij Macura (oba Krka) in Bine Prepelič (Charleroi), katerih pevske sposobnosti smo, ker so bili debitanti, spoznavali na poletnih pripravljalnih tekmah.

Glede na pomanjkanje kadra bi se v reprezentanco lahko vrnili Matic Rebec, ki ima v roki enomesečno pogodbo Cedevite Olimpije, Miha Lapornik, ki polni koše na Slovaškem, Luka Lapornik, ki je manj uspešen v drugi francoski ligi, naturalizirani Američan Jordan Morgan, ki je pozdravil poškodbo kolena in je sezono odlično začel za turški Konyaspor, Blaž Mahkovic iz Heliosa in Olimpijin Jan Kosi. Na vrata članske reprezentance sicer počasi trkajo še Matija Samar (Fuenlabrada), Urban Klavžar (Murcia), Leon Stergar (Krka), Urban Oman in Tibor Mirtič (Helios) … Gre vsekakor za kader, s katerim bo Sekulić po tem ciklusu s težavo ohranil prednost dveh točk pred Izraelom. Morda pa bosta k temu pripomogli menjavi na položaju njegovih asistentov - Dragišo Drobnjaka in Jerneja Valentinčiča bosta zamenjala Dejan Mihevc (s Šentjurjem je pred leti osvojil naslov državnega prvaka) in Luka Bassin, ki ga v zadnjem času poslušamo kot televizijskega sokomentatorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta