Prvi doma in na svetu

Uroš Gramc Uroš Gramc
16.11.2022 21:07

Tadej Pogačar, številka ena na svetovni jakostni lestvici, je prejel tudi priznanje za slovenskega kolesarja leta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Pogačar je slovenski kolesar leta.

Po dveh letih odsotnosti zaradi pandemije se je na Ljubljanski grad vrnil Večer zvezd, ki ga s podelitvijo nagrad za uspehe v minuli sezoni prireja Kolesarska zveza Slovenije (KZS). Letos ni bilo dileme, kdo bo pobral glavno nagrado; po ponesrečenem letu Primoža Rogliča jo je številka ena na svetovni jakostni lestvici - Tadej Pogačar. Komendčanu je sicer spodletelo pri naskoku na tretjo rumeno majico na dirki po Franciji, a je primat obdržal z drugim mestom na najprestižnejšem kolesarskem spektaklu na svetu in številnimi drugimi uspehi. "Še bolj kot 16 zmag je impresivno, da je v vlogi favorita na vsaki dirki in da to vlogo vsakič potrjuje tudi na dirkah, ki mu niso pisane ne kožo," so na zvezi zapisali v obrazložitvi. Med drugim je osvojil drugo zmago na Lombardiji, prvo na Strade Bianche in se boril zanjo po Flandriji. En spomenik (Milano-San Remo) je z vratolomnim spustom ob domiselni nadgradnji kolesa pripadel tudi Mateju Mohoriču, ki je za ta podvig prejel nagrado za posebne dosežke. Med ženskami je številka ena doma 136. na svetu Eugenia Bujak.

Da je slovensko kolesarstvo izjemno uspešno tudi izven asfaltiranih cest, so dokazali drugi. Žak Eržen (najboljši mladi kolesar) je postal mladinski svetovni prvak na velodromu, Maruša Tereza Šerkezi (najboljša mlada kolesarka) mladinska evropska prvakinja v olimpijskem krogu, Jakob Klemenčič (nagrada za posebne dosežke) pa prav tako najboljši v Evropi in na gorskem kolesu v disciplini eliminator. Gorska kolesarja leta sta postala Luka Berginc in Monika Hrastnik. Skupno so podelili 22 nagrad. Izpostaviti velja še priznanje za življenjsko delo, ki sta ga prejela prvi predsednik KK Novo mesto (letos praznuje 50-obletnico) in dolgoletni sodnik Brane Ralijan ter Aleš Čerin, predsednik KZS ob prelomu tisočletja in eden pomembnih mož v KD Rog ter pri maratonu Franja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta