Rekord Ljudskega vrta: 20 tisoč navijačev je sanjalo o vrnitvi

Aleš Mišič Aleš Mišič
18.12.2020 09:10

Zadetki nogometne legende Branka Horjaka so v sedemdesetih kljub izpadu iz prve jugoslovanske lige še naprej polnili mariborski stadion

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragiša Modrinjak

Branko Horjak je mariborska nogometna legenda sedemdesetih. S 117 zadetki je najboljši strelec svojega obdobja, drugi v vsej zgodovini kluba za Marcosom Tavaresom. Kot številni drugi mariborski nogometaši je k vijoličastim prišel iz Železničarja. "Ko sem šel leta 1970 k Mariboru, smo z Železničarjem prišli v drugo ligo. Maribor je ob mojem prihodu igral že tretjo prvoligaško sezono. Povabil me je, da bi prišel na priprave in ostal v klubu, vendar me Železničar ni pustil takoj in sem tam ostal še pol leta," pravi. Dvajsetletniku kljub mladosti ni manjkalo samozavesti, ko se je z desnega brega Drave preselil na levega k prvoligašu.

Pet sezon je Maribor igral v prvi ligi. Leta 1972 je izpadel, Olimpija je še naprej dokaj uspešno tekmovala v njej. "Takrat je imela več denarja, Maribor pa je imel ogromno svojih igralcev. Pet ali šest igralcev iz Maribora je vedno igralo v prvi ligi. Pri Olimpiji pa je bilo vse drugo v klubu, le Ljubljančani ne, razen Oblaka in Amerška. Maribor je imel dobre odnose s Crveno zvezdo in ona nam je dajala mlade igralce. Potem ko so ti odšli, smo imeli težave, sicer bi še lahko ostali v prvi ligi."

Branko Horjak je bil rojen za napadalca.
Dragiša Modrinjak

Pravi, da so zaslužili dobro za tiste čase, ampak tega denarja se ne da primerjati z današnjim. Gledalcev je bilo v Ljudskem vrtu vedno veliko: "Na tekme so hodile družine, vsi so nas poznali." Horjak pa je zabijal gole ... "Nisem bil čisti centerfor, prihajal sem iz ozadja, dosti golov sem dal tudi z glavo, kljub temu da imam samo 174 centimetrov. Imel sem občutek, to, da daš gol, moraš imeti prirojeno. Moraš znati predvidevati, kje biti v določenem trenutku. Dobri soigralci pa pri tem ne morejo škoditi, sam ne zmoreš nič."

Po slovesu od prve lige je klub igral v drugi zvezni ligi, v sezoni 1973/74 se je s težavami obdržal v njej, v naslednji pa se preselil v republiško in se takoj vrnil v drugo ligo. "Že v sezoni takoj po izpadu iz prve lige smo bili drugi in smo igrali kvalifikacije," Horjak ne more pozabiti 8. julija 1973, ko se je Maribor Proleterja iz Zrenjanina lotil pred 20.000 gledalci, kar je še vedno rekord mariborskega nogometnega hrama. "Po povratni tekmi s Proleterjem, ko nismo šli naprej, je ekipa malo padla."

Leta 1979 je Horjak končal svojo izjemno zgodbo z Mariborom. Vabili so ga sicer tudi v Sturm, a je Gradčane zavrnil, ker zaradi težav s kolenom ni zmogel več velikih obremenitev, sprejel pa je povabilo avstrijskega nižjeligaša Lebringa, saj so trenirali le enkrat ali dvakrat na teden. Tam je igral deset let, nato pa nogometno kariero nadaljeval kot trener. Na vročo vijoličasto klop je Horjak, po izobrazbi učitelj športne vzgoje, prihajal kot rešitelj v kriznih časih. Štirikrat je bil trener članskega moštva od leta 1993 do 2008. Kaj je bilo težje, biti igralec ali trener v velikem klubu? Nič ne razmišlja, kar izstreli: "Stoodstotno je težje biti trener. Igralec mora skrbeti samo za svojo igro in da se prilagodi ekipi, trener pa mora obravnavati vsakega igralca posebej, ga učiti, malo mora gledati tudi, kdo je v upravnem odboru, vse je povezano." Nekdanji napadalec je bil tudi kot trener zagovornik napadalnega nogometa: "Da ekipo natreniraš za obrambne naloge, je en teden dovolj, pri napadu je dosti težje. Mislim, da je moja ekipa vedno dobro igrala."

Kar štirikrat je Branko Horjak prevzel vlogo trenerja NK Maribor, nazadnje leta 2007, ko je v klubu že bil Zlatko Zahovič.
Janko Rath

Kot trenerju mu je najbolj ostalo v spominu gostovanje Maribora v Dortmundu leta 1993. V drugem krogu kvalifikacij pokala Uefe so naleteli na veliko Borussio. "Mislim, da je bil gol v gosteh največji uspeh slovenskega nogometa do takrat. Doma je bilo 0:0, tam pa smo izgubili z 1:2. Mi smo povedli, Kliton Bozgo je dal gol, v 45. minuti pa je bil izključen Sašo Lukić in smo v drugem polčasu dobili dva gola," se spominja Branko Horjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta