Roger Federer, najbolj švicarska stvar, kar jih je

Borut Planinšič ml.
22.09.2022 06:31

Konec, za katerega veš, da mora priti, a vseeno boli: še tenisači, ki jim je "uničil življenje", se poklonijo Rogerju Federerju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tip, s katerim rad rečeš kakšno o tenisu: še Apostolos Cicipas, oče Stefanosa Cicipasa, se je na treningu v Londonu moral ustaviti pri Rogerju Federerju.
EPA

Bil je Wimbledon 2003. Takrat 21-letni Roger Federer je priloparil do tretjega kroga največjega turnirja. Mardy Fish, Američan, ki resda nikoli ni šel višje od sedmega mesta na svetu, se hudomušno spomni, kako je šlo dalje: "Naletim na tega tipa, Federerja. Pokličem prijatelja in mu rečem: Mislim, da imam super žreb. Ta se mi res ne zdi nič posebnega. No, seveda me je razbil in osvojil turnir."

Tisti "nič posebnega" Švicar je nato osvojil še sedem turnirjev na sveti travi. Rekord. In bil je prvi, ki je potegnil do magične meje 20 osvojenih grand slamov. Pete Sampras, pred njim rekorder s 14 trofejami, se je zdel tako daleč zadaj. Saj sta Rafael Nadal in Novak Đoković pozneje svoje grand slam razkošje dvignila do cifer 22 in 21, a s slovesom Rogerja Federerja bo vendarle konec neke teniške ere. V veliki trojici, v kateri je Švicar sicer svojo skromnost znal sijajno unovčiti, predlani je bil s 106,3 milijona dolarjev od nagrad in sponzorstev prvi tenisač, ki je postal najbolje plačan športnik sveta, je vendarle imel posebno mesto. Položaj uglajenega džentelmena.

A zakaj besede nas in vseh drugih, naj o njem pove Andy Roddick. Številka ena. Dokler ni naletel na Federerja. Človek, ki pravi, da mu je Roger uničil življenje. Zaradi njega je osvojil le en grad slam. Pa Američan ni ljubosumen na trofeje veterana, temveč na njegov značaj: "Kako je znal obvladati vse obveznosti zunaj terena, kako je bil vedno dobre volje ... To je živciralo vse nas, muhaste osebnosti. Enkrat sem ga vprašal: Se ti sploh kdaj razjeziš, morda prikrivaš jezo? Odvrnil je: Vedno poslušam, kako vsi sovražite poraze. Jaz ne sovražim porazov, jaz pač bolj uživam v zmagah. In sem mu rekel: To je jebeno najbolj švicarska stvar, kar sem jih kdaj slišal! Tenisači živimo v slačilnicah. Tam vidiš tipe, ki mečejo opremo po tleh in odidejo. Roger? Nikoli. Od njega si vedno dobil 'prosim' in vedno si dobil 'hvala'. Veliko sijajnih tenisačev je že bilo. Veliko jih še bo. A njegovo obnašanje, ne le v javnosti, temveč ono, ko ni nikogar naokoli, to je to, kar velja odnesti od tenisa."

Pri 41 letih njegovo telo ne zmore več. Odigral bo še Laverjev pokal v Londonu. Od jutri v moštvu Evrope, ki ga naskakuje ekipa Svet, nastopi skupaj z Đokovićem, Nadalom, Andyjem Murrayjem, Casperjem Ruudom, Stefanosom Cicipasom. Njihov kapetan bo stari veliki Björn Borg. Pravšnje slovo v družbi največjih? Ne bo ravno največja tekma, ne bo eden od grand slamov. Na njih Rafa morda celo potegne do št. 23. Nole do št. 22 ... A Federerjeva dvajsetica bo, ne le zato, ker je bila prva, ostala nekaj posebnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta