Sin Šakićevih in dedinja trgovskega imperija: Kdo stoji za podvigi najverjetnejšega prvaka lige NHL

Borut Planinšič Borut Planinšič
23.06.2022 21:01

Moštvo Colorado Avalanche je le še eno zmago oddaljeno od Stanleyjevega pokala. Kdo stoji za podvigi kluba iz Denverja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kje je pak? Zataknil se je pod vrhom mreže.
Reuters

Le še ena zmaga, pa bo hokejsko moštvo Colorado Avalanche znova prvak lige NHL. Dvakrat je doslej igralo v finalu in obakrat zmagalo. Dvig popolnega finalnega plena na 3:0 se zdi neizogiben po drami na četrti tekmi z branilci naslova, moštvom Tampa Bay Lightning. Na Floridi so možje iz Denverja s 3:2 zmagali v podaljšku, z golom v 73. minuti po smešnem zapletu. Hokejisti niso vedeli, da je pak v mreži, gledali so vratarja, misleč, da ga ima v rokavici. A se je le zataknil pod vrhom mreže. Gol, ki ga je zabil Nazem Kadri, Kanadčan s koreninami v Libanonu, ki zaradi poškodbe na prejšnjih tekmah ni igral, prvič v zgodovini finalnih podaljškov pa je bil podajalec vratar, saj se je hitra akcija začela pri čuvaju Coloradove mreže Darcyju Kuemperju, je seveda štel in bitka se zdi končana. Uiti na 3:1 v zmagah ni hec, edini, ki so zasukali tak rezultat, so bili daljnega leta 1942 hokejisti Toronta, ki so izgubljali že z 0:3, pa finale dobili s 4:3.

Največji podvigi moštva iz Denverja imajo stično točko: vsakič je zraven Joe Sakic, sin Marijana in Slavice Šakić, hrvaških migrantov, ki sta v šestdesetih letih prejšnjega stoletja iz Jugoslavije spakirala za Britansko Kolumbijo. Eden najboljših hokejistov v zgodovini, ki je do sprejema v kanadski vrtec govoril le hrvaško, je bil v ekipi že takrat, ko je bila franšiza moštva še v Quebecu. Moštvu Quebec Nordiques je šlo kar dobro na ledu, a to je bilo premalo tržišče, najmanjše v največjih ameriških profi ligah poleg tistega iz Green Baya v ameriški zvezni državi Wisconsin, kjer domuje klub ameriškega nogometa iz lige NFL Green Bay Packers. Zato je imelo 23 let nenehne finančne težave.

V sezoni 1995/96 se je klub selil v Denver. Z zapletom: med tehtanjem, ali izbrati ime Ekstrem ali Črni medvedje, so se tedanji lastniki odločili za Ekstrem, a navijači so bili tako proti, da so obe ideji vrgli stran in se poimenovali Avalanche, v prevodu snežni plaz. Že prvo leto so postali prvaki, kar je v največjih ameriških ligah uspelo le še ekipi Washington Redskins iz NFL leta 1937. Seveda ni šlo brez Sakica, ki je kot kapetan Stanleyjev pokal dvignil še leta 2001, leto pozneje pa postal najkoristnejši igralec olimpijskega turnirja v Salt Lake Cityju, kjer so Kanadčani po 50 letih osvojili zlato medaljo.

Preden je leta 2009 končal kariero hokejista, so si ga poželeli pri zagrebškem Medveščaku in pri tem ciljali na njegove hrvaške korenine. Toda ostal je v Koloradu, danes, pri 52 letih, je generalni menedžer kluba s šampionsko ekipo. S švedskim kapetanom Gabrielom Landeskogom, naslednikom Petra Velikega, Petra Forsberga, Šveda, čigar dres št. 21 je upokojen pod stropom dvorane v Denverju. Tam je seveda tudi Sakiceva št. 19, družbo jima dela košarkarska št. 55, ki jo je v NBA nosil Dikembe Mutombo, saj si kluba Denver Nuggets in Colorado Avalanche delita dvorano. Združuje ju še ista lastnica: Ann Walton Kroenke je dedinja trgovskega imperija Walmart, njeno premoženje ocenjujejo na devet milijard dolarjev. Z možem Stanom Kroenkejem lahko doma nešteto ur zabijeta z debato o športu, on je namreč lastnik nogometnih klubov Arsenal iz Londona in Colorado Rapids ter moštva Los Angeles Rams iz lige NFL.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta