Slovenci nad Turke: "Smo najmočnejši in to moramo dokazati na vsaki tekmi"

Bojan Bauman Bojan Bauman
07.11.2020 06:31

Slovenska rokometna reprezentanca se bo jutri ob 17. uri na tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo v gosteh pomerila z rokometnimi eksoti, Turki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor Ljubomir Vranješ je zadovoljen z novinci in povratniki.
Robert Balen

Slovenska rokometna reprezentanca je ta teden zbrana v Zrečah, kjer se fantje pripravljajo na kvalifikacijske tekme za nastop na evropskem rokometnem prvenstvu, ki ga januarja 2022 organizirajo Madžari in Slovaki. V četrtek bi v celjskem Zlatorogu morali odigrati prvo tekmo v skupini 5, a so nasprotniki Poljaki sporočili, da jih zaradi okužb s koronavirusom v Slovenijo ne bo. Selektor Ljubomir Vranješ ob tem ugotavlja dobre in slabe stvari te odpovedi: "Nekaj naših rokometašev že lep čas ni v tekmovalnem ritmu in zato so potrebovali nekoliko težje treninge. S tega stališča je odpoved četrtkove tekme lahko dobrodošla. A med nami so tudi posamezniki, ki so zaradi pavze precej 'zarjaveli', ti bi še kako potrebovali tekme. V Zrečah imamo vrhunske pogoje za delo. Z narejenim doslej sem zadovoljen."

Starejši pomagajo mladini

Edina tekma reprezentance v tem ciklusu bo na sporedu jutri ob 17. uri, ko bodo v Eskisehirju nasprotniki Turki. Osemnajst slovenskih rokometašev je imelo še nekaj dni več časa za temeljite priprave. Te so bile dobrodošle, saj je kar nekaj igralcev v primerjavi z ekipo, ki je na Švedskem na EP osvojila četrto mesto, novincev. Po večletni odsotnosti se je reprezentanci priključil Dragan Gajić. Med povabljenimi sta bila tudi Staš in Sebastian Skube, ki pa nista pripotovala v Zreče. Blaž Blagotinšek, Darko Cingesar in Nik Henigman niso v ekipi, ker so nedavno preboleli virus. Nadomestili so jih Igor Žabič, Domen Makuc in Tadej Mazej. Na treninge je Ljubomir Vranješ povabil še dva mlada Celjana - vratarja Miljana Vujovića in Matica Grošlja. "Tisti, ki so se nam priključili, so mi všeč. V Sloveniji je veliko dobrih mladih rokometašev, kar državi zagotavlja lepo prihodnost. Priključil se nam je tudi Gajić, ki ni med mlajšimi. A on zelo dobro ve, kaj mora početi na terenu. Starejši so tukaj tudi za to, da pomagajo mladini pri hitrejšemu vključevanju v ekipo," razmišlja selektor.

Kapetan Jure Dolenec bo Slovenijo poskušal popeljati do nove zmage.
EPA

V skupini 5 je Slovenija na papirju najmočnejša reprezentanca, ki bi si morala brez posebnih težav priboriti nastop na EP. Tam bo branila četrto mesto, osvojeno januarja na Švedskem. Turška reprezentanca v svetu rokometa velja za eksote. V Istanbulu sicer imajo ekipo Bešiktaš, ki je med letoma 2016 in 2019 imela ambicije tekmovati z ekipami v ligi prvakov, a nivo so držali predvsem s tujci, medtem ko so domači igralci ostajali v njihovi senci.

Eksoti so že presenetili

Turki so v četrtek na gostovanju pri Nizozemcih dokazali, da znajo biti neugoden nasprotnik. V prvem polčasu so vodili z 11:5 in tudi v zaključku tekme so bili blizu točki. Izgubili so jo šele v zadnjem napadu, ko niso uspeli zadeti. Izgubili so tesno, s 26:27. To je bilo presenečenje tudi za slovenski tabor, kjer Turkov doslej niso poznali. Zadnja tekma med tema dvema reprezentancama je bila davnega leta 1997. "Turki so proti Nizozemski nedvomno presenetili. Znova se je pokazalo, da na reprezentančnem nivoju ni mogoče podcenjevati nobene ekipe, vsi znajo igrati rokomet. Sam poznam njihovega levega zunanjega napadalca Doruka Pehlivana, s katerim sva igrala v Kielcah. Imajo tudi dobrega krožnega napadalca. Večina igre sloni na levi strani, tam bo potrebne največ previdnosti," ugotavlja Blaž Janc, desno krilo Barcelone in slovenske reprezentance.

Blaž Janc
EPA

Za ​kapetana ekipe Jureta Dolenca pa ni posebne dileme, ko govorimo o zmagovalcu nedeljskega obračuna: "Super, da bomo odigrali vsaj tekmo s Turčijo. Tako bomo to, kar smo vadili na treningih, prenesli na parket. Turki bi sicer lahko tekmo z Nizozemci tudi dobili, saj so bili večji del boljši nasprotnik. Ne poznamo jih še dovolj dobro, a strokovni štab bo zagotovo opravil svoje delo. Mi smo najmočnejša reprezentanca v skupini in to moramo dokazati na vsaki tekmi." ​Slovenska reprezentanca se s posebnim letalom iz Gradca proti Turčiji odpravlja danes popoldan. Takoj po nedeljski tekmi se bodo vrnili v Ljubljano in zaključili uvodni niz priprav na EP. Kdaj bodo nadomestili odpadlo tekmo s Poljaki, še ni znano. Decembra se bodo zbrali ponovno in začeli priprave na svetovno prvenstvo, ki bo januarja v Egiptu. Marca jih v Nemčiji čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. Tempo je hud že brez odpovedi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta