Slovenke premagale še Avstrijo, v žepu tudi vozovnica za olimpijske kvalifikacije

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
10.12.2023 19:28

Zadnja tekma Slovenk na svetovnem prvenstvu naposled ni odločala o ničemer, a so jo naše vzele z vso resnostjo in Avstrijke premagale z 32:27.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nina Spreitzer in Maja Svetik.
EPA

Slovenske rokometašice že dolgo v tekmo niso vstopile tako sproščeno kot so to lahko storile danes v Trodnheimu proti Avstrijkam. Obračun je res odločal o tretjem mestu v skupini 3, ne pa tudi o uvrstitvi na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu. Zaradi Brazilk, ki so izpadle iz vseh kombinacij za uvrstitev v četrtfinale, so evropske reprezentance dobile dve dodatni mesti, kar je v resnici pomenilo, da so si Ana Gros in soigralke vozovnico za kvalifikacije, ki bodo aprila prihodnje leto zagotovile že na lanskem domačem evropskem prvenstvu, kjer so bile osme. Slovenke se bodo za nastop na olimpijskih igrah potegovale prvič. "Kakšno leto ali dve nazaj si o tem nismo upali niti sanjati, zdaj imamo priložnost, da se na igre dejansko uvrstimo. To so sanje vsakega športnika in mi bomo naredili vse, da jih uresničimo," so bile prve besede kapetanke Grosove.

Dosegli vse cilje

Čeprav je tekma proti Avstrijkam v trenutku precej izgubila na teži, so jo izbranke Dragana Adžića vzele karseda resno in že v uvodnih minutah dokazale, da niso izgubile motiva. Hitro so prišle do štirih golov prednosti, Avstrijko mrežo so lepo polnile, bile so veliko hitrejše. Našim severnim sosedam ni pomagala niti globoka obramba, v napadu sta kraljevali Tamara Mavsar in Ana Gros, ki je znova dokazala, kako z lahkoto žogo proti golu vrže tudi s 100 kilometri na uro in več. Slovenke niso kalkulirale, igrale so na polno, z Avstrijkami so se na trenutke celo igrale, zdelo se je, da so jih s silovito igro kar nekoliko presenetile.

Avstrijski trener je vmes poskušal s sedmimi igralkami v napadu, z dvema krožnima napadalkama torej in s praznim golom, a takšna igra je – kar se je na tej tekmi tudi večkrat izkazalo – precej dvorezen meč. Do konca prvih 30 minut so Slovenke prednost ohranile, plus pet je ta znašala ob odmoru. Avstrijke so bile vsaj razred slabše in niso (z)mogle držati koraka z našimi, ki so navduševale tudi z gibanjem v obrambi. "Privilegij je, da sem lahko na tem položaju in da delam z ljudmi, s katerimi delam. Odkar sem selektor smo dosegli vse cilje, ki smo si jih zadali," kar ni mogel - kot že mnogokrat - svojih varovank prehvaliti selektor.

Vse za uresničitev sanj

Slovenke v drugem delu niso popuščale, prednost se je približala dvomestni cifri, na trenutke je bila igra videti kot tista mačke z mišjo. Avstrijke so naredile tudi veliko tehničnih napak, o tem kako prevladovale so Slovenke pa priča tudi podatek, da tekmice po treh četrtinah tekme še vedno niso uspele izvesti nobenega protinapada. Toda Avstrijke se niso ustavljale, niso se predale, igrale so svojo igro in dobrih deset minut pred koncem znižale na štiri gole zaostanka, zaradi česar je zazvonil alarm na slovenski klopi, selektor Adžić je zahteval minuto odmora. Trn v slovenski peti je bila (tudi) Katarina Pandža, najboljša avstrijska strelka na tem svetovnem prvenstvu.

Do konca tekme Slovenkam sicer prednosti ni uspelo bistveno zvišati, naše severne sosede so (na srečo) zapravile dve priložnosti, da se približajo na samo tri gole zaostanka, tako da je ob zadnjem zvoku sirene semafor kazal 32:27, ob čemer velja izpostaviti najboljšo strelko, Mavsarjeva je zabila 11 golov. Slovenija bo po zmagi, ta je ob dveh porazih četrta na tem svetovnem prvenstvu, kandidirala za mesta med devetim in dvanajstim, o točni razvrstitvi bodo odločale ponedeljkove tekme v skupinah 1 in 3. "Dokazale smo, da lahko igramo tudi proti močnejšim ekipam, čisto vsaka punca, od prve do zadnje, je pokazala neizmerno borbo in željo," je po tekmi povedala Grosova, selektor pa je dodal, da bodo ne glede na nasprotnike v olimpijskih kvalifikacijah konkurenčni in naredili vse, da uresničijo sanje vseh, ki se ukvarjajo s slovenskim ženskim rokometom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta