Smučarska karavana se je preselila čez lužo, Slovenke pa so sposobne več, kot so pokazale na prvih tekmah

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
25.11.2023 05:31

Sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju se je preselila onkraj Atlantika. V ameriškem Killingtonu se bodo danes merile najboljše veleslalomiste, jutri še slalomistke. Moški so tokrat prosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Bucik je lani na slalomu v Killingtonu osvojila odlično 7. mesto. 
Reuters

Po prejšnjem koncu tedna, ko bi morale biti na delu smukačice, a sta močan veter in sneženje odnesla čezmejni dirki pod Matterhornom, se je karavana preselila v Združene države Amerike. Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik, ki bodo tam nastopile, se zavedajo, da so sposobne veliko več, kot so pokazale na prvih treh tekmah. Edina, ki je v tej sezoni prišla do točk, je Bucikova, ki je v Söldnu osvojila solidno 11. mesto v veleslalomu in bila 18. na enem od dveh slalomov v Leviju. Dobre vožnje, a za zdaj le na treningih, kaže tudi povratnica po težki poškodbi Slokarjeva, ki se še privaja na tekmovalne občutke. Pred letošnjo sezono se je veliko posvečala tudi veleslalomu, v slalomu pa je pred poškodbo tako ali tako že dokazala, da se je sposobna zavihteti tudi v sam vrh. Da bo nastopila bolj odločno in samozavestno, pa je jasna Korošica Dvornikova, ki kot glavni cilj izpostavlja uvrstitev v drugo vožnjo.

Killington bo tekme na najvišji ravni gostil sedmič, organizatorjem pa so bile v veliko pomoč nizke temperature, zaradi katerih so aktivirali okoli 130 snežnih topov in tako nastreljali dovolj snega. Tekmovanje v ameriški zvezni državi Vermont, ki leži na severovzhodu ZDA, je vselej dobro obiskano, tekme za svetovni pokal si ogleda tudi po 30.000 gledalcev, na tokratnih dveh bo skupaj nastopilo skoraj 100 smučark iz 20 različnih držav, pri čemer bodo navijači, razumljivo, najbolj glasni, ko se bosta na progo podali ljubljenki občinstva Mikaela Shiffrin, ki bo lovila že svojo 90. zmago v svetovnem pokalu, in Paula Moltzan. Zmagovalki veleslaloma in slaloma letos čaka tudi približno 30 odstotkov višja denarna nagrada kot v prejšnji zimi, ta bo tokrat znašala, preračunano v evre, okoli 60 tisočakov. Po Killingtonu se bodo alpske smučarke 2. in 3. decembra pomerile še na dveh veleslalomih v Tremblantu v Kanadi. V tej sezoni sta ameriško in kanadsko prizorišče edini v ženskem delu, ki nista v Evropi. Čez dva tedna bodo nato na svoj račun prišle še "hitrašice", Ilka Štuhec in ostale tekmovalke si prve tekme v hitrih disciplinah lahko nadejajo od 8. do 10. decembra v St. Moritzu, kjer bodo na sporedu smuk in dva superveleslaloma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta