SP v hokeju: Kup novincev, a elitni nivo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
05.05.2024 16:51

Risi so za konec prvič doslej na SP klonili proti Madžarski, a tudi brez najboljših dokazali, da sodijo v družbo velesil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neusmiljen ravs za prvo mesto je pripadel Madžarom, a Slovenci so si napredovanje priborili že predčasno, v petek zvečer.
Vanna Antonello/iihf

Hokejsko svetovno prvenstvo sredi italijanskih Alp, v Bolzanu, na ledu in tribunah pa madžarska fešta. Ko je Kristof Papp v 58. minuti tisoče svojih rojakov v dvorani razveselil z golom za 2:1 proti Sloveniji - kar se je tri minute kasneje izkazalo za končni rezultat -, so italijanski hokejisti za ogrado iz pleksi stekla le potrto opazovali dogajanje. S prvenstvom so končali že kakšne tri ure prej, z 8:1 so se znesli nad Južno Korejo, a jim to nič ne bi pomagalo, če bi Madžari premagali Slovenijo. Slednjo so že sami poslali med elito, potem ko so izgubili tako proti njej (0:2) kot v petek zvečer proti Madžarski (2:3 po podaljšku), a igra kombinacij jim je še dajala nekaj upanja, da bodo v primeru slovenske zmage drugi potnik v najvišjo divizijo svetovnega hokeja oni.

Račun brez krčmarja. Saj ne, da se risi ne bi trudili, s 36:29 v strelih so celo nadigrali Madžare, a ti so imeli večji motiv. Morali so zmagati za preboj v elito, v ta namen so mobilizirali armado navijačev, Sloveniji pa je šlo le še za prestiž. Ker več kot častnega zadetka Roka Tičarja risi ob končnem porazu niso dosegli, so ostali mešanih občutkov - ne ravno evforični kot njihovi tekmeci, ki jim je ob prvi zmagi nad Slovenijo na SP pripadlo tudi simbolično prvo mesto v skupini, pa tudi poklapani ne kot Italijani za ograjo.

Zaslužili bi si še več

Ni se pa dalo izogniti občutku, da so želeli člani ponoviti uspeh mladinske reprezentance, ki je aprila na SP divizije I (a v nižji skupini B, torej tretjem kakovostnem nivoju hokeja) prav tako najprej izgubila proti Južni Koreji, nato pa na vseh tekmah do konca zmagala. "Vsi od prvega do zadnjega smo želeli zmagati in osvojiti prvo mesto, kar se nam žal ni izšlo. A nimamo si kaj očitati, saj smo pustili vse na ledu," se je malodane opravičeval Matic Podlipnik in celo selektor Edo Terglav je, kot da bi bil komu dolžan prvo mesto, ocenil: "Na koncu bi si lahko zaslužili več, ampak to je šport. S turnirja gremo z dvignjenimi glavami."

Kako tudi ne; Slovenija je, četudi z drugega mesta v skupini, še devetič od leta 2001 oziroma pravega malega čudeža na ledu v Hali Tivoli (16:0 proti Estoniji) napredovala v družbo najboljših 16 reprezentanc sveta. Ker se je ob devetih napredovanjih še dvakrat obdržala med elito (2002 in 2005), to pomeni, da bo na "pravem" svetovnem prvenstvu leta 2025 v švedskem Stocklholmu in Danskem Herningu igrala že enajstič. No, morda je od predlanske izključitve Rusije in Belorusije (zaradi političnih razlogov), sicer stalnih članic elite, to nekoliko lažje, vendarle pa je bila Slovenija letos podvržena morda največji menjavi generacij doslej; ne le brez NHL-ovca Anžeta Kopitarja in reprezentančno upokojenega Jana Muršaka, turnir v Bolzanu je odigrala tudi brez štirih ključnih členov ekipe, ki si kruh služijo v Nemčiji - Blaža Gregorca, Žige Jegliča, Jana Urbasa in Mihe Verliča. Ob še nekaterih rezih prekaljenih (Žiga Pavlin, Žiga Pance) in poškodovanih (Miha Štebih, Luka Maver, Ken Ograjenšek) igralcev se je torej Terglavu med najboljše uspelo prebiti s kar enajstimi novinci v 23-članski reprezentanci. Ne pozabimo; po podatkih Mednarodne hokejske zveze (IIHF) ima Slovenija le 97 članskih hokejistov in sedem hokejskih dvoran, k čemur lahko dodamo, da tudi le en profesionalni hokejski klub, Olimpijo.

Pravi vrhunci šele sledijo

Prav slednja je pred dobrim tednom najavila boljše čase (od letošnje osmine finala avstrijske lige) s podpisom pogodbe z enim od treh najboljših Slovencev na minulem turnirju, Robertom Saboličem. Preostala dva sta bila Rok Tičar, najboljši napadalec prvenstva, in Gašper Krošelj, ki je po porazu z Južno Korejo med vratnicama zamenjal Mariborčana Matijo Pintariča in postal najboljši vratar prvenstva. Ironično, iz skupine A v diviziji I je izpadla Južna Koreja, ki je edine točke prejela z zmago nad Slovenijo, nadomestila jo bo Ukrajina, najboljša v skupini B.

Čeprav so slovenski hokejski vrhunci (tudi z izpadom Anžeta Kopitarja oziroma LA Kings v NHL) že za nami, boji za največje lovorike šele sledijo. V ligi NHL se z dvobojem med New York Rangers in Carolino začenja drugi krog končnice, med 10. in 26. majem pa bo na Češkem, v Pragi in Ostravi, še SP elitne divizije.

Končni vrstni red SP skupine A v diviziji I: Madžarska 11 točk, Slovenija, Italija in Romunija po 9, Japonska 4, Južna Koreja 3.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta