Zgodovina uči: Elita jim menda ne uide

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
03.05.2024 05:45

Danes ob 16. uri se bodo risi v Bolzanu pomerili z redno stranko, Japonsko. Zmaga bi morda že zadostovala za deveti preboj v prvo svetovno ligo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po zmagi nad Italijani Slovenci sami odločajo o svoji usodi.
IIHF

V boju za hokejsko elito je vse mogoče. Tako smo v Bolzanu, na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine A - skratka: drugega kakovostnega razreda -, videli, kako (še vedno) zadnjeuvrščena Romunija premaga (še vedno) prvouvrščeno Madžarsko (2:1). Ali kako Slovenija izgubi proti Južni Koreji (2:4), ta proti Japonski (3:4), slednja proti Italiji (3:4), ki pa jo Slovenija užene (2:0). Ker so risi pred tem, enako kot Italijani, Romune premagali s 6:1, kljub uvodnemu kiksu vse niti lastne usode držijo v svojih rokah.

To za ostale reprezentance ne velja, čeprav ima še vseh šest pred zadnjima krogoma možnost, da osvojijo eno od prvih dveh mest v skupini, ki vodita v elito. V najboljšem položaju sta Madžarska in Slovenija, ki si delita prvo mesto. Obe sta si po treh tekmah za dve zmagi po rednem delu tekme in poraz (prav tako po rednem delu) priigrali šest točk, pri tem dosegli deset golov in jih prejeli pet. Še preden se bosta v soboto ob 19.30 favoritinji udarili za prvo mesto, slavo in čast, imata že danes priložnost osvojiti primarni cilj - preboj v elitno skupino svetovnega hokeja. A za to bosta morali zmagati.

Slovenijo ob 16. uri čaka Japonska, ki je proti evropskima ekipama, Madžarski (1:3) in Italiji (3:4), vpisala poraza, a premagala Južne Korejce (4:3), ki so risom za uvod pripravili neprijetno presenečenje. Že zaradi tega pred še enimi hitronogimi Azijci velja posebno opozorilo, sploh ker imajo v lastnih vrstah enako nevarnega napadalca, kot je naš Robert Sabolič: s štirimi točkami za gol in tri podaje s Terutom Nakadžimo ob še enem Italijanu in Južnem Korejcu zasedata vrh lestvice strelcev.

Če bi sodili po zgodovini, bi se za Slovence na koncu vendarle moralo iziti. Šestkrat na osmih medsebojnih tekmah so premagali Japonce, nazadnje leta 2016 v Katovicah celo s 7:1, enkrat je bilo neodločeno, leta 2014 v Gojangu pa so se z 2:1 veselili nasprotniki - kljub temu porazu pa so risi napredovali v elito. Tovrstni preboj letos naskakujejo še devetič, od prvega, epskega v Hali Tivoli leta 2001 pa jim je le trikrat spodletelo.

Tudi v četrto bi to bil neuspeh kljub že pregovornim mankom - sedmim dvoranam z ledeno ploskvijo, sto igralcem, enemu pravemu profesionalnemu klubu (ki se je v avstrijski ligi ustavil v osmini finala) ... V letošnji enačbi je zraven še pravcata menjava generacij - vključno s selektorjem. Edo Terglav tako kombinira s kar enajstimi novinci. Eden od njih je odločni Blaž Tomaževič, ki si edinstvene priložnosti v karieri ne dovoli odvzeti: "Zdaj se moramo stoodstotno pripraviti na petkovo tekmo z Japonsko. Razmišljati samo o tem dvoboju, odmisliti sobotnega in vse preostale. Vse od sebe v petek. Imamo vse v svojih rokah, če odigramo, kot znamo, nam napredovanje ne uide."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta