SP v motokrosu: Troboj za prvaka vedno bolj napet

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
24.08.2024 06:05

Tim Gajser, Jorge Prado in Jeffrey Herlings se bodo ta konec tedna pomerili v Švici, do konca sezone so le še štiri dirke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne le Jorge Prado, Timu Gajserju (na fotografiji spredaj) se iz ozadja vedno bolj približuje Jeffrey Herlings (zadaj).
EPA

Še štiri dirke so do konca sezone v elitnem razredu svetovnega prvenstva v motokrosu MXGP, na voljo pa je še 240 točk. V troboju med štirikratnim prvakom (2016, 2019, 2020, 2022) Timom Gajserjem, dvakratnim prvakom Jeffreyjem Herlingsom (2018, 2021) in aktualnim prvakom Jorgejem Pradom pa je postalo napeto kot že dolgo ne. Vodilnega v skupnem seštevku Tima Gajserja (801 točka) in Prada (792) loči le še devet točk, Herlings zaostaja še za dodatnih 26. Skratka, že ena dirka lahko popolnoma premeša vrstni red. 

Gajser si je tesno končnico zakuhal sam, saj že en mesec, od češkega Loketa, ni stal na najvišji stopnički. Že takrat njegova prednost pred vztrajnim Pradom ni bila visoka (36 točk), sledile pa so dirke na mivki (Belgija, Švedska, Nizozemska), kjer tradicionalno ni najboljši. Prado je to izkoristil, še posebej pa specialist za mivko Jeffrey Herlings, ki se je vodilnemu dvojcu povsem približal. Nizozemec je tako osvojil obe vožnji v Belgiji in na Nizozemskem, Prado pa obe na Švedskem. 

Gajserju manjkajo izkušnje 

Oba najhujša rivala sta tudi na zadnji dirki končala pred Gajserjem, ki pa je vsaj rešil skupno tretje mesto pred Glennom Coldenhoffom. "Dirkaški konec tedna v Arnhemu je bil precej soliden in to mi vliva malce več samozavesti. Še vedno vodim v prvenstvu, moja vožnja v mivki pa je bila boljša kot prej, zato sem vesel napredka," si 27-letni Tim Gajser po izgubi večjega dela prednosti ničesar ne očita. Tudi zato, ker se mu obetajo boljši časi. Ta konec tedna se je karavana preselila v Švico, natančneje v Frauenfeld, kjer se bo spet dirkalo na nekoliko trši podlagi, ki je Gajserju pisana na kožo: "Tukaj lani zaradi poškodbe nisem dirkal, zato mi manjka nekaj izkušenj s te proge. Ampak približno vem, kaj lahko pričakujem, zato verjamem, da je to steza, na kateri bi mi lahko šlo zelo dobro."

Lani je v Švici vse z zmago presenetil Francoz Maxime Renaux, ki letos ne dirka več, skupno drugo mesto pa je osvojil Gajserjev najbližji tekmec v SP Jorge Prado z zmago v eni vožnji in tretjim mestom v drugi. Ker je takrat Gajser več kot pol sezone izpustil, tudi Herlings pa ni bil v najboljši formi (v Švici je osvojil 4. in 6. mesto v posameznih vožnjah), se Pradu ni bilo treba ravno pretegovati v boju za naslov prvaka. "Moj cilj je vselej zmaga. A lani sem si lahko privoščil 'le' nekaj stopničk in nisem pretiraval v lovu na zmage, zato sem ostal na varni strani dirkanja," se prvak spominja lanske sezone. Letos je precej drugače: "Zaradi tehničnih težav sem izgubil točke v Arcu, na startu Maggiore pa še dodatnih 25, torej skupaj 35. Ni lahko, saj Tim vozi zelo dobro in konstantno. Prihajam bližje, a to terja veliko napora in časa. Upam, da bom tudi na naslednjih dirkah na tako visoki ravni in se prebil do rdeče številke vodilnega v prvenstvu." Do konca sezone so poleg švicarske preizkušnje ostale še dirke v Turčiji, na Kitajskem in v Cozarju v Španiji. Glede na tesen razplet je tam pričakovati bučno občinstvo, ki bo skušalo Pradu pomagati do drugega naslova med elito.

Še dva Slovenca

Danes bodo po dveh treningih kvalifikacije elitnega razreda na vrsti ob 17.25, v nedeljo pa se bosta obe preizkušnji začeli ob 14.15 in 17.10. Med elito bo nastopil tudi drugi slovenski voznik Jan Pancar, ki v prvenstvu zaseda 14. mesto z 207 točkami. Na zahtevnih mivkastih terenih v Lommelu in Arnhemu se ni najbolje znašel in je osvojil vsega sedem točk, vmes pa je bil na Švedskem precej uspešnejši z enajstim in osmim mestom. Pancarjev cilj do konca sezone bo zadržati mesto v prvenstvu in se uvrščati med deseterico na vsaki dirki. V okviru spremljevalnega programa bodo v Švici izpeljali tudi dirke za evropsko prvenstvo v motokrosu v razredih EMX 250 in EMX 125. V slednjem se bo preizkusil tudi Miha Vrh, ki bo moral skozi kvalifikacije skupaj s še 78 vozniki v lovu na 40 mest na startni rampi za obe vožnji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta