Španci so se v finalu pridružili Francozom

STA, A.L.
16.09.2022 19:30

V finalu evropskega košarkarskega prvenstva bosta igrali Francija in Nemčija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V polfinalu so Francozi povsem nadigrali Poljsko in zmagali s 95:54, v nadaljevanju večera pa so se jim v finalu pridružili še Španci, ki so bili od Nemcev boljši s 96:91 (27:24, 46:51, 65:71).

Poljska košarkarska reprezentanca, ki je pred dvema dnevoma senzacionalno izločila Slovenijo, ni zmogla še enega presenečenja. Proti Franciji, proti kateri je na zadnjih dveh prvenstvih obakrat izgubila le za tri točke, temu ni bila niti blizu, pokazala je slabo predstavo, s katero ni imela nikakršnih možnosti.

EPA

Francozi, favoriti že pred tekmo, so z dobro obrambo ves čas nadzorovali položaj. V prvem polčasu so tekmecem dovolili le 18 točk, ga dobil za 16, že po dvajsetih minutah srečanja je bilo sklepati, da se Poljaki ne morejo uvrstiti v finale. To se le potrdila, francoska premoč je bila v drugem delu še bolj izrazita.

REUTERS

Ekipa, ki je bila na prvenstvu usodna za Luko Dončića in kolege, je vodila le z 2:0, nato pa so Francozi hitro ušli na plus sedem, do konca tekme pa prednost le še višali. Na začetku drugega polčasa so že vodili za 21 točk, toda niso popuščali, čeprav je selektor ponudil tudi priložnost igralcem, ki so na prvenstvu igrali manj. Najvišja prednost na tekmi je znašala 44 točk.

REUTERS

Najučinkovitejši igralec tekme je bil Guerschon Yabusele, zadel je tudi štiri trojke.

V finalu evropskega prvenstva bosta sicer igrali reprezentanci, ki so ju le redki videli na zaključnem dvoboju turnirja. Francoze mogoče še kdo, Špance pa so skoraj nihče. A proti gostiteljem, ki jih je spodbujalo 15.000 navijačev, so pokazali mirno igro, živčnosti niso kazali tudi, ko so se po naletih gostiteljev nekajkrat znašli v večjem zaostanku. Izkušeni trener Sergio Scariolo je odlično vodil ekipo, ki se je kljub temu, da nima več pravih zvezd, zasluženo uvrstila v finale. Na igrišču pa je imel za to največ zaslug naturalizirani Američan Lorenzo Brown, ki je dosegel 29 točk, sicer eno manj kot na drugi strani Dennis Schröder.

EPA

Večji del prvega polčasa so bili v vodstvu Španci. Imeli so mirne roke, posledica je odličen odstotek meta, kar jim je po 15 minutah zagotovilo vodstvo devetih točk. Toda polčas so vendarle dobili Nemci. Po zaostanku 32:41 so naredili delni izid 14:0, preobrat sta jim zagotovila predvsem razpoložena Schröder, ki je že v prvem delu dosegel 19 točk, in Andreas Obst, slednji je ob koncu druge četrtine zadel tri zaporedne mete za tri točke.

EPA

Na začetku drugega polčasa so se Španci vrnili v vodstvo, a le za kratek čas. Pri Nemčiji se je razigral še Franz Wagner in skupaj s Schröderjem, ki ni popuščal, sta domači ekipi zagotovila vodstvo za deset točk. A preobratov še ni bilo konec. Naslednjega so naredili Španci, po zaostanku 61:71 so šest minut pred koncem spet prešli do vodstva, za katerega sta bila najbolj zaslužna Brown ter Juancho Hernangomez.

Reuters

Nemcem se je ustavilo v napadu, znašli so se v zaostanku osmih točk, v zadnji minuti so sicer nekoliko ublažili poraz, a zmage Špancev niso ogrozili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta