Tadej Pogačar na prvi prost dan: Bombe so že padale, a vojna šele pride

Uroš Gramc Uroš Gramc
10.07.2023 20:46

V Alpah ne bo milosti, se tesnega dvoboja z Jonasom Vingegaardom zaveda prvi kolesar sveta, ki pa je bil v Franciji ob dnevu brez dirkanja zelo samozavesten

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

V nedeljo je odpeljal eno boljših voženj v gorah v karieri in se učvrstil v beli majici, rumeni pa približal na zgolj 17 sekund zaostanka. Ponedeljek je izkoristil za počitek, jutri pa bo šel peloton najprej v boj, čeprav se pravi za zmago na 110. dirki po Franciji nadaljuje šele v petek z zelo resnim preizkusom na Grand Colombier, ki bo napovedal serijo gorskih etap. Tadej Pogačar je na prost popoldan pred masažo z novinarji analiziral prvih devet etap in borbo z Jonasom Vingegaardom, ki meni, da bo šele v Alpah pokazal svoj pravi obraz.

"Mašina je zalaufala"

"Počakajmo, bomo videli, komu bolj ustrezajo, tudi meni so Alpe všeč. Ogledal sem si etape, v nekaterih od teh sem že dirkal," je dejal Gorenjec. Letošnji Tour je izvrstno začel, si po štirih dneh nabral 16 sekund prednosti pred Dancem, nato pa na Marie Blanque in do Larunsa zaostal več kot minuto. A to je bil le slab dan, iz naslednjih dveh spopadov je izšel kot zmagovalec in mu diha za ovratnik. "V peti, zelo težki etapi smo bili ob pobegu v slabem položaju in potem nastane malo živčnosti. Od ardenskih klasik nisem imel tako težkega dneva v nogah. Vse je po malo vplivalo, čeprav številke niso bile slabe, le ne tako dobre kot zadnje dni. Po tistem je 'mašina zalaufala', motivacija zrasla, po dveh dobrih predstavah pa še samozavest. Upam, da se tako nadaljuje," je dejal Komendčan.

Ni presenečen, da je kljub poškodbi roke v dobri formi. "Saj se poznam. Bolj sem bil, da sem na Marie Blanque izgubil čas. Mislim, da imava z Jonasom pravo rivalstvo. Lani je bil eden najboljših Tourov v zgodovini, letos se je v prvem tednu že veliko zgodilo. Metala sva bombe eden na drugega, vsak je bil kdaj spredaj. Mislim, da sem v zagonu, ne proti Jonasu, na splošno." Pri Jumbo-Vismi so izračunali, da se je prvi kolesar s svetovne lestvice na Puy de Dome vzpenjal najboljše v življenju. "Ne poznajo vseh mojih treningov, nimajo vseh podatkov z dirk, ne vedo, koliko tehtam. Lahko sklepajo. Bil je eden boljših vzponov, toda bil sem že boljši," je demantiral Nizozemce. Razmišljal je, kakšne pasti mu pripravljajo. "Mislim, da bodo poskušali vse staviti na eno etapo in me zlomiti. Pripravljen sem na vse njihove taktike oziroma poskušam biti."

Urškin padec dal misliti

Vingegaard meni, da bo proti koncu Toura vse boljši in enako o sebi razmišlja Pogačar. Da bi plačal davek zaradi poškodbe in manj treningov, ga ne skrbi. "Imam dobro bazo, spomladi sem veliko dirkal. Pred Francijo mi je manjkalo le par dirk. To sta dve različni stvari," je povedal Gorenjec. Zelo napadalnega sloga, kot je bil ob njegovem zmagovitem napad proti Tignesu predlani, ali ob skoku na stopničke na Vuelti pred štirimi leti, si verjetno ne bo privoščil. "Tri Toure že imam za sabo, vsak ti da izkušnjo. Lepo je zmagati s 50-kilometrskim solo pobegom, a dirka je dolga tri tedne. Vsak dan lahko plačaš za prevelik trud dan prej. Dirkati moraš z glavo, ne ponoreti v enem dnevu." Tako običajno ne razmišljajo mladi bikci, ampak stari mački. "To je moje zadnje leto v beli majici. Ja, staram se," se je zasmejal 24-letnik.

"Sploh ne veste, kako dober sem lahko," slovenski as sporoča Jumbo-Vismi.  
Epa

Pa tudi bolj previden je postal. Zaročenkina nesreča mu je dala misliti. "Danes je Urška že šla na kolo, a ni še povsem zdrava. Ena najhujših nesreč je, ko izgubiš krmilo ob visoki hitrosti. Vsak v pelotonu je to že kdaj skusil. Zato zdaj malo bolj razmišljam. V nedeljo smo šli 90 kilometrov na uro. Med nami je veliko spoštovanja, toda včasih je kaotično in se vprašaš, če je to res vredno." Tudi sam še čuti posledice aprilskega zloma zapestja, toda opornice v zadnji etapi ni več nosil. "Mišice so še zmeraj malo oslabljene, kosti se še celijo. Najbolj pomaga, če med etapo razgibam, naredim par krožnih gibov in sprostim napetost, niti ne bolečine."

Uživa kot še nikoli

V Francijo oziroma na start v Baskijo v Španiji je prišel bolj sproščen kot lani ob obrambi lovorike. "Razlika je bila občutna, občutek povsem drugačen. Tokrat je bilo prihodu manj pritiska, toda zdaj je fokus na dirkanju," je povedal slovenski as. Ob četrtem nastopu na največji kolesarski prireditvi na svetu je najbolj sproščen in nasmejan. "Leta 2020 je bilo vse novo, vse vau, pa tudi covid je nekako vse uničil. Zdaj pazimo vse manj in vse bolj je to Tour de France. Uživam veliko bolj kot na prejšnjih dveh."

Reuters

Optimističen je pred zadnjima dvema tednoma: "Vsak dan mi gre boljše, sem blizu najboljše forme. Prihaja ne samo moč, tudi konstantnost, da ne bo nihanj kot prve dni, ko še nisem imel dirkanja v nogah." Jutri čaka kolesarje razgibana etapa Vulcania-Issoire (167,2 km) s petimi gorskimi cilji in 3151 višinskimi metri, sicer pa so naslednje tri zelo podobne. Še najlažja bo v sredo. "Za nas, ki se borimo v skupnem seštevku, ne bo ravno počitka, treba bo pritiskati na pedale in biti pozoren na pasti. V sredo bo verjetno sprint, drugače pa je možen tudi pobeg. Priložnost za Mateja Mohoriča? Zanimivi trije dnevi bodo, potem se pa začne zares," je pogovor zaključil Tadej Pogačar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta