Tin Matić odpeljal Aluminij do zmage nad Muro, Olimpija in Celje se ogrevata za derbi

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
01.03.2024 19:23

V prvem dejanju 24. kroga, ki prinaša dvoboj vodilnih ekip na lestvici, Aluminij z dvema goloma Tna Matića premagal Muro

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Florijan Raduha je prvi polčas preživel brez praske, v drugem pa je dvakrat klonil.
Igor Napast

Z dvobojem Aluminija in Mure so nogometni prvoligaši vstopili v 24. krog. Zmaga je ostala v Kidričevem, ekipa Roberta Pevnika je poskrbela, da je Tonči Žlogar tudi na drugi tekmi po ustoličenju na klopi črno-belih ostal brez zmage. Aluminij je slavil z 2:0.

Mura je bila blizu vodstva v sodniškem podaljšku prvega polčasa, a je vratar Aluminija Lan Jovanović ustavil poskus Juliena Lamyja. Bolj natančni so bili šumarji po odmoru. Tin Matić jih je v 56. minuti z obratom in strelom z bližine odpeljal v vodstvo. Hrvaški napadalec, ki za Aluminij igra kot posojeni član Celja, je zablestel tudi v 62. minuti. Z natančno odmerjenim projektilom z 20 metrov je še drugič matiral vratarja Florijana Raduho.

Igor Napast

V ospredju derbi v Stožicah

Ta konec tedna bo v ospredju dvoboj vodilnih. Drugouvrščena Olimpija bi z jutrišnjo (ob 15. uri) zmago zaostanek za vodilnim Celjem znižala na do konca sezone povsem ulovljive štiri točke, grofi pa bi z novim triumfom naredili nov velik korak k naslovu. "Večkrat sem že poudaril, za kako pomembno tekmo gre. Tega se vsi zavedamo. Vse bomo naredili, da zmaga ostane doma. Zagotovo bomo pokazali pravi obraz in pogum. Sem optimističen, vendar se zavedam, da bo zelo težko. Prihajajo zahtevne tekme in sedaj se bo pokazalo, iz kakšnega testa smo," pred tekmo v Stožicah razmišlja trener zeleno-belih Zoran Zeljković.

Olimpija to pomlad ne pozna poraza, po remiju z Rogaško, ki ga je izvlekla v 92. minuti, je nanizala zmage proti Radomljam, Domžalam in Aluminiju. "Zanimajo nas le tri točke. Če nam to uspe, smo veliko bližje prvemu mestu. V tekmo gremo polni energije, motivacije in zagona. Na zadnjih tekmah smo pokazali, da obramba lahko drži ničlo. Celotna ekipa dela za to, da ne prejmemo zadetka. To je ekipno delo. Vedno pravijo, da se obramba začne pri napadalcih, verjamem, da to velja tudi za nas," pa razmišlja branilec ljubljanske zasedbe Marcel Ratnik. Pred tekmo s Celjem je 20-letnik podaljšal pogodbo z Olimpijo do maja 2026. Nov dogovor s klubom je sklenil še en pomemben člen lanskega pohoda do dvojne krone. Tudi vratar Matevž Vidovšek, ki še okreva po poškodbi rame, je z Olimpijo podpisal pogodbo do poletja 2026.

Novembra so v Celju slavili zmaji.
Igor Napast

Tekma sezone? Prvenstvo bo še dolgo

Večino sezone prepričljivo Celje je v prejšnjem krogu pokazalo nekaj ranljivosti. Jesenske prvake so na svojem igrišču z 2:1 premagale Domžale. "Domžale so za nami, to je preteklost, osredotočeni smo na Olimpijo. To bo derbi slovenskega nogometa, dve najboljši ekipi bosta igrali med sabo. Mi gremo v Ljubljano prikazat našo igro, odigrat dobro tekmo in seveda na koncu zmagat," je kapetan Celja Denis Popović prepričan, da zdrs ob Kamniški Bistrici ne bo vplival na ekipo.

V prvem delu sezone sta si ekipi razdelili vsaka po eno zmago. Avgusta, ko je celjsko zasedbo še vodil Španec Albert Riera, ljubljansko pa Portugalec Joao Henriques, so bili v Stožicah s 4:2 boljši grofi, novembra, ko sta na klopeh že sedela Zeljković in Damir Krznar, pa se je v mestu ob Savinji končalo z zmago Olimpije z 1:0. Lahko tretji obračun že odloči bitko za naslov? "To še ni tekma sezone, prvenstvo je še dolgo. Res je, da je pomembna, a na koncu je vsaka pomembna, saj na nobeni ne moreš vzeti več kot treh točk. Najbolj pomembno je, da se vrnemo na pravo pot, na zmagovalno pot. V Ljubljani bo idealna priložnost za to," odgovarja 34-letni vezist, ki je šestkrat oblekel dres slovenske članske reprezentance.

Pari 24. kroga I. SNL: Aluminij – Mura 2:0; jutri ob 15. uri: Olimpija – Celje, ob 17.30: Maribor – Domžale; v nedeljo ob 15. uri: Koper – Rogaška, ob 17.30: Radomlje – Bravo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta