Tratnik pred kronometrom: Jonasu ustreza, a Tadej na drugem nivoju, sam pa ne pričakujem nič

STA, Gr.G., U.G.
21.07.2024 08:36

Do tretje zmage Pogačarja na Touru je le še 33,7 km vožnje v uri resnice na zelo razgibani trasi od Monaka do Nice s 650 višinskimi metri. Naš predstavnik v tej disciplini na olimpijskih igrah bo na tej progi počival.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Gramc

Slovenskega kolesarskega asa Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) le še ena etapa loči do tretje skupne zmage na dirki po Franciji po letih 2020 in 2021. Do konca je ostal le še kronometer od Monaca do Nice (33,7 km), na katerem bi lahko 25-letnik s Klanca pri Komendi lovil že šesto zmago na letošnji francoski pentlji. V skupnem seštevku ima pred zadnjo etapo Pogačar 5:14 minute naskoka pred Dancem Jonasom Vinegegaardom (Visma-Lease a Bike). Ta bo tako Slovencu predal nazaj krono, ki mu jo je vzel v zadnjih dveh sezonah. Tretjeuvrščeni Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) zaostaja že 8:04 minute.

Prav med prvo trojico gre zaradi zelo razgibane trase iskati prve favorite za zmago v zadnji etapi. "Bomo videli, če bom imel dobre noge. Jutri moramo varno priti do Nice, saj gre za kar nevaren kronometer. Mislim, da bom malce bolj užival ob cesti ob toliko gledalcih," je Pogačar dejal organizatorjem po koncu sobotne predzadnje etape.

Cycling - Tour de France - Stage 20 - Nice to Col de la Couillole - Col de la Couillole, France - July 20, 2024 UAE Team Emirates' Tadej Pogacar wearing the yellow jersey in action during stage 20 REUTERS/Stephane Mahe
Stephane Mahe

Sama trasa od Monaca do Nice je sestavljena zelo razgibano in vsebuje 650 višinskih metrov. Po treh ravninskih kilometrih sledi osem kilometrov dolg vzpon La Turbie (8,1 km/5,6 %), nato pa nekaj kolesarjenja po ravnem in krajši spust do začetka vzpona na prelaz Eze. Ta je dolg slaba dva kilometra, nato pa spet sledi nekaj ravnega pred skoraj deset kilometrov dolgim spustom. Za konec sledi še pet kilometrov ravnine do cilja v Nici in kronanja ob Azurni obali.

EPA

Prvi kolesar se bo s startne rampe pognal ob 14.40, zadnji, Pogačar, pa bo preizkušnjo začel ob 18.45. Do cilja v Nici bodo od Slovencev prišli tudi Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), medtem ko je Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) pred 13. etapo zaradi padca v 12. odstopil. "Kronometer je izjemno težak, praktično ni ravnine. Hribolazci bodo prišli do izraza. Pričakujem borbo med Jonasom, Tadejem in Remcom," je dejal Tratnik, moštveni kolega Vingegaarda: "Jonasu kronometer kar ustreza, ampak smo videli, da je Tadej na drugem nivoju. Mislim, da je favorit." 

epa11489284 Slovenian rider Jan Tratnik of Team Visma Lease a Bike in action during the ascent on the Col de la Colmiane at the 20th stage of the 2024 Tour de France cycling race over 132km from Nice to Col de la Couillole, France, 20 July 2024. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
Guillaume Horcajuelo

Idrijčan je sicer specialist za uro resnice in bo Slovenijo v tej disciplini zastopal na olimpijskih igrah. Že čez šest dni bo njegova prva dirka v Parizu, nastopil bo tudi na cestni dirki. Se bo na Azurni obali malce preizkusil. "Ne, ne. Moram počivati. Ni veliko časa do olimpijskih iger. Ker sta Tadej in Primož udeležbo odpovedala, sem vskočil, čeprav bi si na rezultate bolj zaslužila to mesto. Toda en mora startati, da lahko potem s štirimi na cestni dirki. Ne pričakujem prav nič. Dva grand toura imam v nogah in le pet dni je do kronometra. Potrebujem pet dni počitka. Odločala bo dnevna forma, če bo, v redu, če ne, pa nič," je povedal Jan Tratnik. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta