V Katar namenjenih 40 tisoč Argentincev

Miha Dajčman Miha Dajčman
12.12.2022 06:10

Jutri se bosta v polfinalu svetovnega prvenstva v Katarju pomerili reprezentanci Hrvaške in Argentine, iz obeh držav pred obračunom poročajo o nogometni mrzlici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tribunah stadiona Lusail bodo imeli premoč pristaši Argentine.
Na tribunah stadiona Lusail bodo imeli premoč pristaši Argentine.
Marko Djurica

Medsebojni obračuni Argentine in Hrvaške se še nikdar niso zaključili z neodločenim izidom. Na svetovnih prvenstvih sta reprezentanci po uspešnosti izenačeni. Leta 1998 v Franciji so Južnoameričani kockaste premagali z golom Mauricija Pinede, obe reprezentanci sta takrat napredovali iz skupine. Argentince so nato v četrtfinalu izločili Nizozemci, te pa je ekipa Miroslava Ćira Blaževića premagala v tekmi za končno tretje mesto. Na svetovnem prvenstvu v Rusiji pred štirimi leti so v skupinskem delu s 3:0 slavili Hrvati (zadeli so Ante Rebić, Luka Modrić in Ivan Rakitić) in prvenstvo končali na drugem mestu. Tudi na dveh prijateljskih obračunih v letih 2006 in 2014 imata jutrišnja tekmeca v prvem polfinalu svetovnega prvenstva v Katarju po eno zmago.

Iz obeh tradicionalno nogometnih držav te dni poročajo o evforiji in slavjih na mestnih ulicah in trgih. Če bodo v finale napredovali Argentinci, pa gre veliko rajanje pričakovati tudi v Dohi, saj bo po podatkih veleposlaništva Argentine v Katarju iz Južne Amerike na polfinalno tekmo odpotovalo od 35 do 40 tisoč pristašev čete Lionela Scalonija. "Kar delam, počnem za 45 milijonov ljudi. Argentina je v težki gospodarski situaciji. Dajati ljudem veselje je najboljša stvar v življenju," je po zmagi nad Nizozemsko dejal vratar Emiliano Dibu Martinez, ki je bil po streljanju enajstmetrovk junak Argentine.

Tudi izjave hrvaških nogometašev o igranju v dresu z državnim grbom so podobne tistim Argentincev. "Srečen sem, da sem del te reprezentance. Domov se želim vrniti ponosen, dvignjene glave. Hrvaška je majhna država, a ima veliko srce," je pred dvobojem z Argentino dejal hrvaški reprezentant Josip Juranović.

Nogometaš Celtica meni, da je skrivnost hrvaškega uspeha povezanost med soigralci. "Igramo eden za drugega, smo kot družina," pravi Juranović in poudarja, da se ne boji Argentine. Kako bodo Hrvati skušali zaustaviti Lionela Messija, ki je bil ob slavju Argentine znova najbolje ocenjeni nogometaš tekme? "Nimamo še načrta, kako ustaviti Messija. Nikdar ne planiram, kako zaustaviti posameznika, ampak kako bomo ustavili ekipo. Igrali bomo svojo igro, kot vedno pa se bomo malo tudi prilagodili tekmecu. Proti Argentini moramo biti še nevarnejši kot na preteklih tekmah," je medijem v Katarju razlagal Bruno Petković, ki je v petek proti Braziliji izenačil v 117. minuti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta