V Planici slavje kanadskih hčera in slovenskih očetov

Uroš Gramc Uroš Gramc
01.03.2023 21:23

Na veliki skakalnici senzacija najstnice Alexandrie Loutitt, Slovenki v deseterici, njun trener pa besen na žirijo tekmovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kanadčanka je prva, ki je v istem letu postala mladinska in članska svetovna prvakinja.
Antonio Bat

Slovenske skakalke so se od svetovnega prvenstva poslovile brez kolajne na posamični tekmi, bosta pa z bronom z mešane ekipne iz Planice odšli Ema Klinec in Nika Križnar. Naši najboljši na veliki skakalnici že v prvi seriji nista bili med najboljšimi, na 11. in 15. mestu, čeprav je prva še upala, da se ji izide napad in poskok na razpredelnici. Klinčeva je sicer s tretjim najdaljšim skokom serije dokazala, zakaj je visoko v svetovnem pokalu, tudi Križnarjeva je bila v drugo občutno boljša, a zaostanek je bil prevelik, da bi se prebili v špico. Sta se pa v deseterico, na sedmo in deseto mesto. Od Slovenk je bila v finalu še Maja Vtič, Niki Prevc se je povsem ponesrečil že prvi nastop.

Zupančič: Neregularno

"Izjemno zadovoljna sem. Oba skoka sta bila dobra, drugače pri prvem ne bi stisnila pesti. Pri drugem me je odneslo daleč, izjemno sem uživala in zaključiti prvenstvo na tak način je nekaj za dušo," je dejala Ema Klinec. Z Majo Vtič, ki je dejala, da je skakala v skladu s trenutnim počutjem, sta bili edini zadovoljni. Križnarjeva je blestela na dopoldanskih treningih, pod reflektorji se ni znašla. Ni dobro videla in zadela odskoka. "Težave imam pod umetno svetlobo. Sveti ti v oči in zamudim čisto vsak skok. Ne vem, kako bomo to popravili, na državnem prvenstvu sem imela enake težave. Ne čudim se. Takih treningov nimamo veliko, težko je karkoli preizkusiti, druge 'šipice' na očalih na primer. Enostavno greš in si celo pot govoriš, 'zadeni mizo'," je povedala Nika Križnar. Sicer težav z vidom nima: "Malo me 'mantra' globina. Imam malo dioptrije, ne toliko, da bi morala nositi očala."

Glavni slovenski trener Zoran Zupančič pa je bil ob koncu prav besen, prvo serijo je označil za neregularno: "Absolutno. Zahtevali smo, da bi morala biti odpovedana. Najboljše tekmovalke iz kvalifikacij so spustili z najvišjega zaletišča, potem pa so ga nižali, čeprav so se razmere slabšale. To je naredilo razliko. Druga serija je bila bistveno bolj regularna, pokazala se je kvaliteta. Zelo smo razočarani in pri tem nismo sami. Mislim, da je bil s postavljanjem zaletišč postavljen rekord." Zakaj se to dogaja, ni vedel povedati: "To je pač, kot da bi bil eden podkupljen. Čudne odločitve." Meni, da se bo o tem še veliko govorilo: "Če za take ljudi obstaja kazen, rumen, rdeč karton ... Vedno se poudarja, da so tekmovalke na prvem mestu, a daleč od tega. Imeli so 'šanso' odpovedati, spustili so skozi, zdaj so kolajne podeljene." Tudi na mali skakalnici je imel veliko za povedati čez žirijo: "Imeli smo veliko težav. Vmes smo se pobrali, pa žal spet odhajamo sklonjenih glav.

Loutitt: Planica je moj dom

V sredo je prišlo pod Ponce 6400 ljudi, precej več kot prejšnje dni, največ na tekaški stadion, a tudi pod skakalnico je bilo že živahno. Veliko slovenskih trobojnic je plapolalo, a na koncu je bila najvišje peščica kanadskih. Še najstnica, 19-letna Alexandria Loutitt, ki je pred mesecem dni v domačem Whistlerju postala mladinska svetovna prvakinja, je prva v zgodovini, ki je v istem letu dodala še naziv članske. "Ob tem mi kar odpihne glavo. Pred šestimi meseci sem z zlomljeno nogo sedela pri fizioterapevtki in rekla to, pa me je gledala in rekla: 'To se ne bo zgodilo. Ti si nora.' Pa se jim prisegla, da se bo. In mi je odvrnila, 'okej, če boš lahko hodila'," nam je delala Loutittova.

Lani je v Pekingu z ekipo senzacionalno prišla do brona, nedavno je v Zau na Japonskem prvič slavila v svetovnem pokalu, v Planici pa je zdržala ogromen pritisk v boju z Norvežanko Maren Lundby. Obe sta bili odlični že v kvalifikacijah, po prvi seriji sta si delili vodstvo. Žirija je Skandinavki spregledala, da je ob rekordu skakalnice podrsala z roko, a na koncu je le zmagala pravica, mladost je premagala izkušnje. "Moj recept je psihična stabilnost. Čeprav želim osvojiti vse mogoče, o tem ne razmišljam. Ko skačem, se osredotočim le na skoke. Tokrat sem razmišljala o tem, da bi letela čim dlje v dolino. Čeprav sem na startni rampi ob mojih vzornicah iz otroštva, razmišljam le o sebi," je povedalo dekle slovenskega trenerja, zamejca Janka Zwitterja.

"Dve zmagi na domačem hribu, Planica je tudi moja," je kar malce šokirala: "Tu sem tudi doma, v Sloveniji, v okolici Kranja, živim že dve leti in tu se želim ustaliti." Ekipa, ki skrbi zanjo, jo je očitno navdušila; ne le glavni trener, tudi Igor Cuznar in Urban Jarc, maserja in pomočnika, ter Uroš Vrhovec, ki šiva drese: "Kličemo jih slovenski očetje, to je naša ekipna šala. Posvojili so nas kot svoje hčerke, vse naredijo za nas. Zdi se mi, da je to del slovenske kulture, da vse naredijo zate. Postali smo del njihovih družin, k Igorjevemu očetu hodimo na večerje. Kar padli smo v to kulturo in vsi okoli nas so veseli naših uspehov. Zelo hvaležni smo, da so nas sprejeli."

Rezultati: 1. Alexandria Loutitt (Kanada) 264,4 točke, 2. Maren Lundby (Norveška) 254, 3. Katharina Althaus (Nemčija) 245,9, 7. Ema Klinec 236,5, 10. Nika Križnar 227,8, 24. Maja Vtič 195,8, 40. Nika Prevc (vse Slovenija) 72,2.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta