Vaterpolo: Dvignili nivo, a še manjka discipline

Uroš Gramc Uroš Gramc
04.01.2024 06:00

Danes začetek EP: v Dubrovniku Slovenci ter skupina smrti s Hrvati in Črnogorci, v Zagrebu o kolajnah in drugih velikih tekmovanjih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mirko Vičević je v zelo kratkem času naše fante želel naučiti čim več.
Igor Napast

S tekmama Črna gora - Francija, v Gružu v predmestju Dubrovnika, in Gruzija - Italija, v bazenskem kompleksu Mladosti v Zagrebu, danes ob 17. uri, se prične 36. evropsko prvenstvo v vaterpolu, ki bo trajalo do 16. januarja. Drugič zapored bo to pri naših južnih sosedih, ki so organizacijo prevzeli v zadnjem trenutku, po odpovedi Netanye v Izraelu, kjer divja vojna. Na dveh prizoriščih bo v štirih skupinah igralo 16 reprezentanc, najboljših osem pa se bo v izločilnih bojih pomerilo v hrvaški prestolnici. Tam se bo odločalo ne le o kolajnah, pač pa tudi o vozovnicah za drugi letošnji veliki tekmovanji. Že februarja bo v Katarju svetovno prvenstvo, sredi poletja v Franciji še olimpijske igre.

To dvoje so le sanje slovenske reprezentance, ki bo drugič zapored in skupno petič igrala na prvenstvu stare celine. Najboljšo uvrstitev ima s premiernega nastopa pred 24 leti v Firencah, ko je v formatu dvanajstih ekip premagala Nizozemsko in zasedla enajsto mesto. Predlani v Splitu je po porazu proti Slovaški končala povsem na repu (16. mesto), z obema reprezentancama pa se bo pomerila tudi tokrat v Dalmaciji. Ob njiju pa v skupini D še z Romunijo, s katero je lani julija v Kranju v kvalifikacijah za to EP remizirala in potrdila udeležbo. Gre torej za stare znance slovenske vrste, ki jo bo vodil priznani črnogorski strateg Mirko Vičević. "Vem, da so se Slovaki pripravljali v Bratislavi. Žal drugih informacij nismo dobili, kar bo manjši minus za nas, bo pa nam prav prišla zadnja medsebojna tekma. Dobili smo posnetke prijateljskih tekem Nizozemske in Romunije, veliko pa bomo črpali iz naših z Mladostjo, saj je prav, da vidimo svoje napake in kaj bomo morali še popraviti," je dejal slovenski selektor.

Zadovoljen je z opravljenim v pripravljalnem obdobju, ki je bilo zelo kratko, so ga pa zaključili s petkovo zmago proti Mladosti (11:9) v mariborskem Pristanu. "Bilo je več želje in borbenosti kot na prejšnjih tekmah, ko smo imeli močne treninge in igrali zelo utrujeni. Veseli me, da smo dvignili nivo, me pa nekoliko skrbi, da je bilo na trenutke še premalo discipline. Tokrat sicer nismo bili kaznovani, toda na evropskem prvenstvu bo drugače. Do odhoda v Dubrovnik smo imeli še kar veliko dela, zato smo trenirali tudi na silvestrovo in na novega leta dan. Imamo dobro ekipo in ji popolnoma zaupam," je povedal Vičevič. Na prvi tekmi bo jutri ob 17.45 fante vodil proti Slovakom. Žal zaradi bolezni ne bo mogel računati na izkušenega branikovca Aljaža Pevca, sta pa ob treh odpovedih dobila priložnost dva mlada člana mariborskega kluba, Jurij Seljak in Miha Šantak, zaradi katerih bo v Dalmaciji tudi nekaj štajerskih navijačev.

Tribune v Gružu, ki sprejmejo 2500 gledalcev, bodo sicer zagotovo bolj zasedene ob tekmah v skupini smrti (A), kjer ob gostiteljih, branilcih naslova in prvih favoritih nastopajo osvajalci brona z zadnjega EP, Španci, ki lovijo četrto zaporedno medaljo, prvaki iz leta 2008, Črnogorci, in nosilci srebra iz daljnega leta 1927, Francozi, ki pa so edini od teh reprezentanc že uvrščeni na olimpijske igre (sicer kot gostitelji) ter ob Špancih tudi na svetovno prvenstvo in lahko igrajo razbremenjeno. Najuspešnejša reprezentanca na EP je Madžarska s 13 zlatimi kolajnami, zadnjo je pred štirimi leti osvojila doma v Budimpešti, pred njo je štiri naslove v nizu pobrala Srbija. Za turnir pred vrati je merodajno tudi zadnje veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo lani poleti, ko so si odličja razdelila Madžarska, Grčija in Španija. Takrat so drugič zapored praznih rok ostale vse države iz bivše Jugoslavije, kar se je nazadnje zgodilo na EP 1995.

Reprezentance, ki igrajo v Zagrebu; skupina B: Gruzija, Madžarska, Italija, Grčija; skupina C: Srbija, Nemčija, Izrael, Malta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta