(VEČER NA EURU) Matjaž Kek pred Anglijo: To je največji izziv generacije, a prepričan sem, da jih bo še polno

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
24.06.2024 19:06

Selektor slovenske nogometne reprezentance je v Kölnu spregovoril pred torkovim (ob 21. uri) dvobojem proti Angliji. "Odigrati bomo morali perfektno tekmo, da bomo prišli do našega cilja – pozitivnega rezultata," opozarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selektor verjame, da so njegovi izbranci lahko kos velikemu izzivu.
Uefa

Le še malo loči slovensko nogometno reprezentanco od tekme proti Angliji, kjer bo najbrž že padla odločitev, ali ji bo z uvrstitvijo v osmino finala uspel zgodovinski podvig. Svoja pričakovanja pred največjim izzivom te generacije, kot ga je poimenoval, je strnil selektor Matjaž Kek. Najprej je izrekel sožalje družini nedavno preminulega Marka Ilešiča, pravnika in dolgoletnega športnega delavca. "Globok poklon, profesor," je dejal Kek. Nato pa odgovarjal na vprašanja novinarjev. Angleški so mu v Kölnu postavljali predvsem vprašanja o Benjaminu Šešku, slovenske je zanimalo še kaj drugega.

O reakciji po 95. minuti tekme proti Srbiji: "Vsi so bili danes na nogah. Vsi so trenirali. Eni sicer po prilagojenem programu, drugi normalno. V športu so momenti, ki smo jih že in jih bomo doživljali. Takoj po Münchnu sem povedal: danes smo lahko razočarani, jutri pa moramo biti optimistični v pripravi na tekmo proti reprezentanci, ki jo sam dojemam kot eno od favoritinj prvenstva."

O primerjavi s SP 2010, ko je Slovenija na zadnji tekmi ravno proti Angliji še imela možnosti za napredovanje v izločilne boje: "Čas v Južnoafriški republiki ali zdaj sta dva popolnoma različna svetova. Izkušnje imajo tudi vsi fantje posebej, ker se to v športu enostavno dogaja. Enkrat zmagaš, drugič ne izgubiš na prvenstvu, na katerega si prišel kot avtsajder oziroma reprezentanca, proti kateri si bodo drugi popravljali gol-razliko. Zelo veseli smo, da na zadnji tekmi v skupini sami odločamo o svoji usodi. Ob zavedanju in vsem spoštovanju do reprezentance in posameznikov, ki nas čakajo v Kölnu. Takšna kvaliteta je lahko samo izziv. Mogoče je to največji izziv te generacije, a prepričan sem, da bodo imeli še polno takih izzivov. Skušali smo se umiriti, pogovoriti, pogledati, analizirati … Priprava na to tekmo je bila popolnoma običajna."

O Angliji: "Veliko spoštovanje. Dobro se zavedamo kvalitete vsakega posameznika, na kakšni ravni igrajo in kako so močni kot reprezentanca. Šele začetek evropskega prvenstva je, Anglijo vidim kot enega favoritov turnirja, pot do odločilnih tekem je še dolga. Ne vem, na osnovi česa bi lahko karkoli postavljal pod vprašaj, ko govorimo o individualni kvaliteti in kvaliteti celotne ekipe."

Pred dopoldanskim treningom v Wuppertalu je razdelil nekaj podpisov navijačem.
Marko Kovačevič

O pripravljenosti Benjamina Šeška, ki je tekmo proti Srbiji zaradi krčev zaključil v 76. minuti: "Imeli smo nekaj težav po tekmi s Srbijo. Nekateri igralci so trenirali po prilagojenem programu, danes so vsi vsaj del treninga opravili. Jutri je še dolg dan, po dopoldanskem fitnesu bomo videli, kdo je sposoben. Jasno pa je, da je moč Anglije takšna, da zahteva samo stoodstotno pripravljene igralce. Tako se bomo odzvali, če bo kdo od igralcev imel težave."

O primerjavi med angleškim golgeterjem Harryjem Kanom in Benjaminom Šeškom: "Primerjava je zelo težka. Kane je na vrhuncu svoje kariere, je zvezda evropskega in svetovnega nogometa, Šeško pa z neverjetnim potencialom opozarja nase. Seveda bom zadovoljen, če bo Beni kot del ekipe pripomogel, da se Slovenija uvrsti v naslednji krog. Prav vseeno mi je, če zabija Karničnik, Janža ali Šeško. So pa vam medijem te primerjave zanimive. Zelo bom ponosen, če bo Beni Šeško dosegel višine Harryja Kana."

O tem, ali lahko Šeško postane zvezda angleške premier lige: "Upam, da se pogovarjamo o tekmi med Slovenijo in Anglijo. O individualni karieri Benjamina izven reprezentance je bilo že dovolj povedano s tem, ko je podpisal za enega izmed top 10 evropskih klubov, Leipzig."

O sporočilu igralcem pred jutrišnjo tekmo: "Nimam nobenega posebnega sporočila. Posebno sporočilo bo po 90 minutah, mogoče 95, upam, da 94 minutah. Naše zavedanje kvalitete in dobre tekme, ki smo jih pokazali, nam daje samozavest, odločnost. Bomo pa morali odigrati perfektno tekmo, da bomo prišli do našega cilja – pozitivnega rezultata."

O scenarijih, ki Slovenijo vodijo v osmino finala: "Zamislite si, da igralci ne bi preračunavali, jaz pa bi preračunaval. Preračunavala je zdaj ona teta, ki nas je pripeljala do stadiona, bila je zelo natančna. Za medije je zanimiva zgodba, če rečemo, da nas to ne briga, vsi pa smo z enim ušesom sinoči spremljali tekmo Škotske in Madžarske. Vedno pa ne smemo vsega povedati. Če se zmotimo, se moramo opravičiti. Če se kdo drug zmoti, se pozabi opravičiti. Vse to je krog, ki ga daje nogomet. Scenarij je popolnoma jasen, bolj pomembno pa je dejstvo, da gremo v tekmo stoodstotno pripravljeni, odločni in da poskušamo na svoj način nevtralizirati kvaliteto angleško reprezentance, z našo kvaliteto priti do gola, tudi dveh, ki bi nam pomagal do pozitivnega rezultata. Tekma velikega izziva, a tudi velikega motiva za vse nas."

EPA

O tem, ali se lahko sreča tokrat nasmehne Sloveniji: "Enkrat se mora vrniti. Da bi se pa proti angleški reprezentanci zanesel zgolj na srečo, bi bilo čudno. Srečo je treba izzvati. Tisto v Münchnu ni bila nesreča, bil je splet slabih odločitev. Objektiven in samokritičen moraš biti, ko ocenjuješ tako dobre kot slabe stvari. V serijah smo delali napake in prišlo je, do česar je prišlo. Poudarjam pa, da me dogodki iz Münchna kot nogometnega delavca navdajajo s ponosom. Nogometno Slovenijo in še koga drugega smo dvignili na noge. Optimizem in priznavanje, da si zaslužimo biti na EP, je lahko fantom največji motiv."

O taktičnem pristopu proti favoritu skupine: "Ne veste, kako bomo jutri igrali. Če samo pogledate kvaliteto posameznikov v angleški reprezentanci, je jasno, da se moramo v momentu, ko nimamo žoge, braniti vsi. Osem, devet, deset igralcev za žogo je najboljše sporočilo. Prepričan pa sem, da tudi oni razmišljajo o transformaciji slovenskih igralcev, ko dobijo žogo. Pristopi so različni. Oni imajo svoj pogled, svojo računico, mi preračunavamo po svoje. Znova se obeta spektakel, 10 tisoč ali še več Slovencev bo v Kölnu, pred tekmo Siddharta … Pa da vidimo!"

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta