(VEČER NA EURU) Ni treba računati, zmaga je zagotovo dovolj za napredovanje Slovenije

Trening slovenske reprezentance v Wuppertalu je spremljala skupina navijačev, nogometaši pa vedno bolj razmišljajo o Kanu, Bellinghamu in drugih angleških zvezdnikih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupina slovenskih navijačev je od blizu spremljala trening v Wuppertalu.
Marko Kovačevič

Znani vzkliki so se razlegali v bližini živalskega vrta v Wuppertalu. "Kdor ne skače, ni Sloven'c", "Mi, Slovenci" in druge navijaške parole, ki so že dodobra zaznamovale evropsko prvenstvo v Nemčiji, so se preselile tudi v pripravljalno bazo slovenske reprezentance. Skupino navijačev so spustili na stadion lokalnega četrtoligaša, tudi lovci na podpise so na predzadnjem treningu Slovenije pred torkovo tekmo proti Angliji prišli na svoj račun. Jan Oblak se je ustavil ob skupinici, ki ga je pričakala ob izhodu iz garderobe.

Če je kapetan sobotni trening zaključil po uvodnem sestanku, je dan kasneje že treniral po ustaljenem programu. Tudi Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik, ki sta bila zaradi težav z (manjšimi) poškodbami nekoliko vprašljiva, sta bila zraven - vsaj v tistem, za javnost odprtem delu vadbe. Jan Mlakar je imel koleno obvezano s trakovi. "To je preventivno," je zbrane hitro pomiril 25-letni krilni napadalec: "Vsi smo v redu. Vsak od nas sicer še čuti kakšno bolečino. To je normalno. Ni skrbi."

Tudi Angleži imajo po dve roki in nogi

Povsem brez skrbi v taboru Slovenije vendarle niso. V Kölnu jih v torek ob 21. uri čaka tekma, ki jim lahko dokončno odpre vrata v osmino finala ali pa jim jih vsaj pripre, če že ne kar zapre. Na drugi strani bo zvezdniška zasedba Anglije, ki je po dveh krogih s štirimi točkami na vrhu skupine C in ima uvrstitev v izločilne boje že v žepu. "Je nehvaležno, a najtežje stvari so običajno najlepše. Po teh dveh predstavah ne vidim problema. Konstantni smo ne glede na to, proti komu igramo. S tem se ne bi obremenjeval, osredotočil bi se na Slovenijo," Mlakarja ne skrbi, da Slovenijo po remijih proti Danski in Srbiji čaka ključna tekma proti najbolj zveneči zasedbi v skupini. "Tudi oni imajo po dve nogi in dve roki kot mi. Če bomo dali vse od sebe, verjamem, da lahko tudi njim povzročimo težave," pa razmišlja branilec Vanja Drkušić.

Dolenjec se je na Euru 2024 uveljavil v začetni enajsterici Slovenije, ob Jaki Bijolu je začel tako v Stuttgartu kot v Münchnu. "V treningih pred Dansko sem videl, da obstaja možnost, da lahko začnem. Ni bilo stoodstotno, na dan tekme pa sem izvedel, da bom začel. V začetku me je kar malo stisnilo, a na koncu sem s podporo vseh uspel obe tekmi odigrati kar mirno," ugotavlja 24-letnik z osmimi nastopi za člansko reprezentanco. Uspešno se je bodel z Rasmusom Hojlundom in Aleksandrom Mitrovićem, zdaj pa bo na drugi strani še večji zvezdnik. Kako ustaviti Harryja Kana, prvega napadalca treh levov? "Ni treba izgubljati besed na njegov račun. Gre za izjemnega napadalca, 'killerja'. Težka naloga bo za nas, za obrambo, za celotno ekipo. Če bomo pripravljeni in bomo dali vse od sebe, lahko tudi njega zaustavimo," meni Drkušić, ki je tudi sam preučil igralce na drugi strani. "Ko igraš proti tako velikim reprezentancam, je dobro, ker si jih velikokrat videl tudi na klubski ravni, zato neka dodatna analiza niti ni potrebna. Naš strokovni štab nam pripravi analizo celotne ekipe in posameznikov. Tako je veliko lažje," pravi nogometaš, ki je navijač Liverpoola. No, po tekmi si ne bo izmenjal dresa s kakšnim od zvezdnikov rdečih iz mesta Beatlov, raje ga bo obdržal zase. Za spomin.

Ne Anglija, Euro je motiv

Nekaj izkušenj z nogometom z Otoka ima Jan Mlakar. Leta 2019 je prestopil iz Maribora v Brighton, a v angleški premier ligi prave priložnosti ni dobil. Klub ga je pošiljal na posoje v QPR in Wigan, pa nazaj v Maribor, po dveh letih pa je Mlakar prestopil v splitski Hajduk. Mu angleške izkušnje lahko pomagajo tudi v reprezentančnem dresu? "Ne vem. Mislim, da mi bosta bolj pomagali zadnji dve tekmi. Sem pa vesel, vrnilo me bo v tiste čase," pravi član italijanske Pise. V tem, da so se mu v Angliji odrekli, ne bo iskal dodatnega motiva. "Težko je večji. Igramo na evropskem prvenstvu v državnem dresu. Težko je najti karkoli, kar bi prineslo večji motiv," je zatrdil Mlakar.

S preračunavanji, kakšen rezultat bi bil dovolj za napredovanje iz skupine, se nogometaši, vsaj po lastnih trditvah, ne ukvarjajo. Se pa zavedajo pomembnosti tekme. "Definitivno bo to ena največjih tekem v moji karieri, nisem pa tak, da bi veliko razmišljal o tem. Verjetno bo prišlo za mano. Lepo bo videti Juda (Bellinghama, op. a.), ki je najbolj vroč igralec na svetu. To je čast," se dvoboja v Kölnu veseli Mlakar. S tem, da si bodo igrišče delili z Bellinghamom, Kanom in drugimi velezvezdniki, se ne bodo zadovoljili. "Če bomo na istem mentalnem in tekaškem nivoju kot na prvih dveh tekmah, je vse mogoče. Rad bi se osredotočil samo na Slovenijo. Dokazali smo, da lahko. Škoda bi bilo iti v tekmo s strahom. Vemo, kaj nam prinaša tekma, v njej moramo čim bolj uživati," napoveduje Jan Mlakar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta