(VEČER NA EURU) V Kölnu, ki so ga že zaznamovali slovenski nogometaši, Slovenci domov pošiljajo Angleže

Miha Dajčman
24.06.2024 06:00

"Angleži, Angleži, nasvidenje," je majhna skupina Slovencev že dva dneva pred tekmo vpila številčnejšim Angležem v središču Kölna, kjer se še spominjajo Novakovića, Brečka in Maroha.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenci v Kölnu
Miha Dajčman

Kölna danes in v torek ne bodo prvič množično obiskali Slovenci. Več tisoč slovenskih navijačev je bilo v Kölnu glasnih septembra 2022, ko je tam igrala slovenska košarkarska reprezentanca, ki ji je poveljeval Luka Dončić, v izbrano vrsto pa se je takrat začasno vrnil tudi Goran Dragić. Tokrat bodo Slovenke in Slovenci navijali za nogometaše, ki bodo proti favorizirani Angliji skušali osvojiti kakšno točko in se prebiti v izločilne boje Eura.

Že v nedeljo smo v mestu srečevali Slovence. Skupina mladeničev je proti množici Angležev vpila "England, England, auf Wiedersehen", pa se je Slovencem v objem podal eden od Otočanov in so skupaj skakali ob Kdor ne skače, ni Sloven'c. Ostali Angleži se niso ukvarjali s svojimi slovenskimi nasprotniki. Raje so provocirali svoje rivale Škote, ki jih je v Nemčiji te dni na desettisoče. Toda veseljaški Škoti se na zbadanja niso odzvali negativno, celo poskakovati so začeli v družbi Angležev ob napevih, uperjenih proti Škotom.

Da nogomet tokrat prihaja domov, so najglasneje peli Angleži. "Football is coming home," so imele na kapah zapisano tudi navijačice iz Worcestershira, s katerimi smo se pogovarjali. Da ne bi podpisale remija, so nam dejale in napovedale, da bosta zadela Harry Kane in Jude Bellingham. Katere slovenske igralce poznate, smo jih še vprašali, a niso izustile niti enega imena. Da je Jan Oblak Slovenec, niso vedele.

Angležinje pravijo, da tokrat nogomet res prihaja domov.
Miha Dajčman

So pa hitro našteli tri Slovence pri enem od lokalov s kebabi. Mangal Döner by LP10 je veriga v lasti nemškega nogometaša poljskih korenin Lukasa Podolskega. Snedli smo Podolski sendvič za slabih osem evrov in se prepričali, da je res dober. Posel Podolskemu menda zelo cveti, s kebabi naj bi služil bolje kot z nogometom, pa že tam je bržkone zaslužil veliko. Odprtih ima že več kot 30 takih lokalov po Nemčiji, kar 19 jih je samo v Kölnu. Sam zagotovo ne poje veliko kebaba, saj pri 39 letih še vedno igra profesionalen nogomet. Je član poljske zasedbe Gornik Zabrze, kjer je njegov kapetan slovenski reprezentant Erik Janža. Za Nemčijo je igral na 130 tekmah in dosegel 49 golov ter postal svetovni prvak, velik del klubske kariere pa je preživel pri Kölnu, kjer je igral tudi s slovenskima reprezentantoma Milivojem Novakovićem in Mišem Brečkom.

Eden od okoli 30 lokalov s kebabom Lukasa Podolskega v Nemčiji. Samo v Kölnu jih je 19. 
Miha Dajčman
Miha Dajčman

"Brečko, Novaković, Dominic Maroh," je kot iz topa izstrelil domačin Christian pri lokalu Podolskega. Sploh na račun Novakovića, ki je v Kelmorajnu dobil vzdevek Novagol in tudi istoimenski komad ene od lokalnih glasbenih zasedb, je bil poln hvale. "Spomnim se ga po njegovi višini in suhi postavi ter neverjetnem občutku za kazenski prostor in gol. Noro, kako dober je bil v eni od sezon. Mislim, da je bil med petimi najboljšimi strelci," se je Nove spominjal navijač Kölna.

Novaković, Brečko in Maroh bodo te dni znova v Kölnu. Brečko in Maroh bosta danes ob 18. uri gosta na slovenskem večeru v čokoladnem muzeju. Program za slovenske navijače bo sicer pester oba dneva. Danes bo na igrišču v navijaški coni Tanzbrunnen med 16. in 18. uro prijateljska tekma med navijači Anglije in Slovenije. Isto prizorišče bo na dan tekme postalo slovenska navijaška cona, kjer bo med 15.30 in 16.30 koncert Siddharte. Sledil bo pohod navijačev do stadiona. Zbor bo tri ure pred tekmo, ob 18. uri na Kitschburger Strasse, ki je od stadiona oddaljena manj kot dva kilometra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta