Vročica Gorana Dragića ohlajena, kralj LeBron James spet na prestolu, tokrat z Lakersi

Zoran Mijatovic
12.10.2020 19:30

LeBron James je dopolnil svojo zapuščino v ligi NBA, pripeljal trofejo v še tretji klub in začinil svoje primerjave z Michaelom Jordanom. Goran Dragić je v zadnji tekmi tvegal veliko, ko je stopil na parket, toda Los Angelesa se ni dalo ustaviti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Bilo je znoja, bolečin in solza. Težke muke je preživljal Goran Dragić, namesto da bi užival v svojem prvem NBA-finalu. "Bil je zelo žalosten. Vsak hoče igrati finale, vsak bi za to tvegal vse. Koliko superzvezdnikov sploh ni prišlo do te možnosti, denimo Damian Lillard. A ko te nekaj boli, pa ne moreš ... Hudo ti je. Kot je bilo meni, ko nisem mogel biti zraven na Eurobasketu 2017, čeprav sem bil leta in leta del te ekipe," nam je bolečino svojega brata ponazoril Zoran Dragić, ki je bil z Goranom vsakodnevno v stikih: "Pa vseeno mi ni rekel, da bo na zadnji tekmi igral. Sem bil kar presenečen."

"Ob 4.15 zjutraj me je po poškodbi prek SMS-a prosil, naj ne obupam nad njim, naj mu dam priložnost za borbo," je priznal trener Miamija Erik Spoelstra in se naposled, po štirih tekmah počitka, usmilil svojega dirigenta na igrišču. A za Gogija je bilo še vedno prehitro, za Miami prepozno. "Ljubim ga do smrti. Želim si, da bi z njim lahko igral večno. Za vse nas je tvegal svoje telo," je bil ponosen Jimmy Butler. Mož, ki je v nekaterih prejšnjih ekipah, predvsem v Minnesoti, veljal za rušilca kemije v garderobi, je v tandemu z Dragićem poskrbel za presenetljivo uvrstitev Miamija v finale tudi zato, ker oba slovita po borbenosti. Le 48 sekund je počival na peti tekmi finala, v šesti mu je zmanjkalo moči, dosegel je le dvanajst točk. A "brat", "Butlerič" in Američan, ki se zavoljo prijatelja rad pokaže tudi v slovenskih dresih, vendarle ni mogel spregledati Dragićevega žrtvovanja, ki pa bo ostalo v senci prevlade Lakersov.

Epa

Iz brezna na vrh

Ti v šesti tekmi ničesar niso prepustili naključju, že pred polčasom je njihova prednost narasla na 30 točk, končalo se je s 106:93. MVP finala? LeBron James, itak. Kralj, kot je njegov vzdevek. Trojnega dvojčka, enajstega v finalih, je dosegel na šesti tekmi (28 točk, 14 podaj in 10 skokov), utišal kritike, ki so mu po peti očitali, da ne upa prevzeti odgovornosti v ključnih trenutkih. "Ko sem prišel, sem dejal, da bom Lakerse vrnil, kamor sodijo. Organizacija želi spoštovanje. In tudi jaz želim hudičevo spoštovanje!" Kakšna ikona športa je postal, dovolj zgovorno pričajo nenehne debate o tem, kdo je največji - on ali Michael Jordan. Resda Jordanovih šestih naslovov v šestih finalih ni dosegel, a James je, kamorkoli pride, zagotovilo za uspeh. V zadnjih desetih letih je devetkrat igral v finalu in vsaki ekipi (Miamiju, Clevelandu in Lakersom) je vsaj en naslov tudi zagotovil.

Po 17 letih NBA-kariere je še v dresu Lakersov pobral vse najpomembnejše lovorike.
Epa

Tudi Lakersom, katerih leto je minevalo v žalovanju za tragično preminulo legendo kluba Kobejem Bryantom, ki jim je leta 2010 prinesel zadnji naslov. "Kobe nam je že decembra dejal, da bo to naše leto," se je prijatelja spomnil James, ki mu od predlanskega prihoda k Lakersom ni šlo vse od rok. Začelo se je s serijo porazov in prvo resno poškodbo v karieri (prepona), nato je z mesta predsednika moštva odstopila ikona kluba Magic Johnson, ki je ga pripeljal v Los Angeles. Lanska sezona se je končala tako, da je najbolj prepoznaven košarkarski klub še šesto leto zapored ostal brez končnice.

Igrati za Jamesa - in drobiž

V ligi NBA pa že dolgo velja - kar James zahteva, po navadi dobi. Lani je, včasih celo javno, izražal zahtevo po še enem vrhunskem košarkarju in ga ob zamenjavi z New Orleans Pelicansi tudi dobil - najboljšega centra v ligi Anthonyja Davisa. Stavnice so zastrigle z ušesi in postavile Lakerse za prve favorite sezone. Denarja za preostanek moštva ni ostalo veliko, a zvezdniški par in boj za naslov je magnet, ki pritegne. Rajon Rondo, Alex Caruso, Kyle Kuzma, Markieff Morris in Dwight Howard, torej občasni člani prve peterke, so skupno letos zaslužili 8,5 milijona evrov. Dobro četrtino Jamesove plače.

Zoran Dragić: "Lakersi so zasluženo prvaki, čeprav sem navijal za Miami."
Saso Bizjak

A izplačalo se jim je. Še več: James je do naslova popeljal denimo košarkarje, kot so Javale McGee, "zvezda" oddaje Shaqtin a Fool, ki izpostavlja najbolj nerodne poteze košarkarjev, Dion Waiters, ki je bil na začetku sezone pri Miamiju trikrat suspendiran, Kentavious Caldwell-Pope, ki je še v času igranja za Lakerse moral na prestajanje 25-dnevne kazni zaradi vožnje pod vplivom nedovoljenih substanc ... "LeBron James je največji košarkar, kar jih je vesolje kadarkoli videlo," za trenerja Lakersov Franka Vogla dvomov ni več. In tudi Zoran Dragić, ki je proti Jamesu igral pred petimi leti v ligi NBA, meni podobno: "To je res gora od človeka. Noro. So tudi višji, so tudi hitrejši v ligi, a on je edini, ki lahko tako dobro igra na vseh položajih. To ga dela posebnega. Je pa res, da ga tudi sodniki drugače gledajo. Ščitijo ga, je vendarle obraz lige. A ne glede na to so Lakersi zasluženo prvaki, čeprav sem navijal za Miami."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta