Vuelta: Van Aert tretjič najhitrejši, Roglič še vedno zaostaja skoraj štiri minute

STA
27.08.2024 18:33

V deseti etapi je - že tretjič na letošnji Vuelti - slavil Wout van Aert, Primož Roglič je prišel v cilj skupaj z največjimi rivali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ponosno je van Aert pokazal, da je slavil že tretjič.
EPA

Belgijski kolesarski as Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) je zmagovalec desete etape dirke po Španiji. Od Ponteareasa do Baione (159,6 km) je bil najboljši iz manjše ubežne skupine, v sprintu pa ugnal Francoza Quentina Pacherja. Slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) je etapo končal v skupini najboljših na 32. mestu. Vodilni Avstralec Ben O'Connor (Decathlon AG2R) ima tako še naprej 3:53 minute naskoka pred Rogličem in 4:32 pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (EF Education-EasyPost). Četrti je Španec Enric Mas (Movistar) s 4:35 zaostanka, potem ko je bil najbolj prepričljiv v nedeljski gorski etapi.

Na tokratni deseti je trajalo zelo dolgo, preden je glavnina popustila v lovu na peterico ubežnikov. Med njimi se je znašel tudi van Aert, ki pa je imel v zadnjih 60 kilometrih pred sabo še zelo zahteven del trase s tremi preostalimi vzponi. Kljub temu pa je bil prav 29-letni Belgijec tisti, ki je napadel pred začetkom zadnjega vzpona in s sabo odpeljal Pacherja (Groupama-FDJ). V ozadju so preostali ubežniki skušali pokriti razliko, a je bila dvojica v ospredju premočna. Po prečkanju zadnjega klanca sta skupaj do cilja pripeljala van Aert in Pacher, pričakovano pa Francoz ni imel možnosti v zaključku proti zeleni majici najboljšega po točkah. Belgijec je slavil tretjič na letošnji Vuelti in skupno dvanajstič na tritedenskih dirkah. V karieri je zdaj superzvezdnik kolesarstva tik pred jubilejno 50. zmago, zbral jih je namreč 49.

"Ni pogosto, da lahko zmagam na dirkah, kjer me obiščejo najdražji. To zmagi doda še poseben draž, res je lepo," je o snidenju z družino po koncu etape za organizatorje Vuelte dejal van Aert. Kasneje je na odru za zmagovalce poziral z obema sinoma: "Cilj je bil priti v beg, a sem imel na prvem vzponu takoj po startu veliko težav. Skorajda sem se že vdal. Poskusil sem še enkrat pred vrhom, a tudi kasneje smo se morali še 50 kilometrov boriti, da smo prišli do nekaj prednosti."

V sredo bo na sporedu še ena razgibana etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi v okolici Padrona. Kolesarje enajst kilometrov pred ciljem čaka strm trikilometrski klanec Puerto Cruxeiras (8,9 %), nato pa sledi še spust do cilja do tehnološkega parka Cortizo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta