Zgodovinsko OP Francije: Nov dan, nov rekord, večjega ni

Uroš Gramc Uroš Gramc
11.06.2023 20:07

Novak Đoković je najboljši tenisač v zgodovini, kar je potrdil s 23. osvojenim grand slamom, Iga Swiatek je pri 22 letih že pri štirih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsaj tri lovorike iz vsake od štirih teniških prestolnic sveta ima le Srb.
EPA

Dvomov, kdo je najboljši tenisač v zgodovini, ni več. Novak Đoković je z zmago na odprtem prvenstvu Francije in 23. grand slamom zdaj sam na vrhu. Od Rafaela Nadala se je odlepil, Rogerja Federerja prehiteva že za tri, in glede na to, da se je Švicar upokojil, 37-letnega Španca pa zaradi operacije kolka vsaj letos ne bomo več videli na turneji, se zna zgoditi, da bo Srb odslej sam premikal mejnike. Kakor je poskočen pri 36 letih, se zna zgoditi, da bo letvico še krepko dvignil. Rekorder Melbourna (10) je v Parizu, kjer je bil uspešen že v letih 2016 in 2021, postal prvi v zgodovini, ki ima z vseh štirih teniških prestolnic vsaj ti lovorike.

Skromen otrok: Wimbledon in številka ena

"Še en dan, še en rekord, ko pišeš teniško zgodovino. Težko je opisati, kakšen navdih si ljudem po svetu. Vesel sem, da ti lahko prvi čestitam z odra," se je šampionu poklonil poraženec v finalu Casper Ruud. Pri Norvežanu ne velja, da gre v tretje rado. V prvem finalu turnirjev velike četverice ga je lani prav v Parizu premagal Nadal, v New Yorku pa Carlos Alcaraz. Enajst let in pol mlajši Norvežan ni imel možnosti za uspeh. Še da bi v petem medsebojnem dvoboju osvojil vsaj niz, je zapravil povsem na začetku. Povedel je s 3:0 in 4:1, pri 5:4 je bil dve točki oddaljen, a je Srb odigral najboljše, ko je bilo to najbolj potrebno. Sploh v tie-breaku perfektno, kar je prenesel v začetek drugega niza, ko se je dvoboj že precej nagnil na njegovo stran. Mu je pa bilo žal, da je premagal prav Vikinga, ker meni, da je eden najboljših ljudi v teniškem svetu.

"Presrečen sem, da prav tukaj delim posebne trenutke svoje kariere. V Parizu mi je bilo vedno najtežje zmagati. Ponosen sem. Hvala za odlično vzdušje in za energijo danes in skozi turnir," se je Novak Đoković, ki bo iz 50-milijonskega nagradnega sklada odnesel 2,3 milijona evrov, zahvalil občinstvu. Družini pa takole: "Hvala za potrpežljivost in toleranco. Vi veste, kako sem lahko težek, ljudje pa ne, kako sem vas mučil zadnja dva tedna." Srb po uspešnih turnirjih rad na srce položi tudi najmlajšim: "Osvojiti 23 grand slamov je izjemen občutek. Večina si želi samo enega. Jaz sem kot sedemletnik sanjal o Wimbledonu in o tem, kako postati številka ena na svetu. Sem pa imel to srečo, da sem si vedno vizualiziral cilje tako močno, da sem to tudi čutil. Zato pošiljam sporočilo, da če hočete boljšo prihodnost, jo vzemite v svoje roke in jo ustvarite."

Poland Garros

S tem transparentom so poljski navijači na tribunah igrišča Philippe Chatrier kar posvojili edini peščeni grand slam sezone. Upravičeno, saj je njihova rojakinja slavila trikrat v zadnjih štirih letih. Izjemno serijo je predlani prekinila le Barbora Krajčikova. Druga Čehinja Karolina Muchova se je tokrat morala zadovoljiti z nizom, kar pa je tudi omembe vreden dosežek, saj ji je proti Swiatkovi uspelo edini letos in edini sploh v finalu Pariza. Saj Muchova je tudi po svoje zmagovalka; lani septembra je bila še zunaj 200-terice na lestvici WTA, s 43. mesta pa je šla skoraj do konca. Skozi celotno kariero jo muči zdravje, po lanski poškodbi gležnja prav na OP Francije so ji zdravniki celo dejali, da morda ne bo več igrala tenisa.

Poljakinja se je tretjič nastavljala objektivom pod Eifflovim stolpom.
EPA

"Ampak ostala sem pozitivna in se vrnila," je dejala 26-letnica, ki je poskrbela, da je bil ženski finale precej bolj dramatičen kot moški. Iga Swiatek je v odločilnem nizu zaostajala že z 0:2, a je dobila naslednje tri igre. V izenačeni končnici si je Čehinja sama zabila zadnji žebelj v krsto - z dvojno napako pri servisu. "Dvoboj je bil tako dolg (2 uri in 46 minut, op. p.) ter s toliko vzponi in padci, da sem nehala misliti na rezultat. Želela sem se zanesti na intuicijo, ker igram bolje, če sem sproščena. Pomagalo je, v tretjem nizu sem čutila, da moram biti bolj pogumna," je povedala Iga Swiatek. Prvi dvoboj in do Roland Garrosa edinega s Čehinjo je v Pragi leta 2019 izgubila. "A sem že takrat vedela, da bova nekoč igrali velike dvoboje, finale," je poraženko, katere največji uspeh doslej je bil polfinale OP Avstralije 2021, pohvalila Poljakinja. Z zmago je postala deseta igralka s tremi lovorikami v francoski prestolnici in pri 22 letih najmlajša po nekoč naši Moniki Seleš, ki ji je leta 1992 to uspelo že pri rosnih 18.

Na vrhu večne lestvice v Parizu je s sedmimi naslovi najboljša Američanka Chris Evert, Swiatkova pa se je izenačila s Seleševo, Španko Arantxo Sanchez Vicario in Nemko Hilde Krahwinkel Sperling. Sicer pa je Poljakinja s štirimi grand slami na visokem 13. mestu (lani je osvojila tudi OP ZDA) skupaj s Sanchez Vicariovo, Čehinjo Hano Mandlikovo in Belgijko Kim Clijsters. "Še vedno bom delala dan za dnem, da bom čim boljša. Nisem si zastavila nekih norih rekordov. Vem, da je najboljše zame, če se trudim ostati na realnih tleh," je zaključila Swiatkova.

Rezultata, finala: Iga Swiatek (Poljska/1. nosilka) - Karolina Muchova (Češka) 6:2, 5:7, 6:4, Novak Đoković (Srbija/3) - Casper Ruud (Norveška/4) 7:6 (1), 6:3, 6:3.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta