Firbcanje po Mariboru: Kje je Pokrajinski muzej Maribor domoval preden se je selil v grad?

Vid Kmetič
27.05.2024 03:20

11. aprila 1938 se je pričela selitev na novo lokacijo, kjer Pokrajinski muzej Maribor domuje še vedno,
v Grajski ulici 2

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski grad domuje še danes v Grajski ulici 2.
Igor Napast

V nedeljo, 10. aprila 1938, je svoja vrata še zadnjič odprl mariborski muzej - seveda zgolj vrata svojih prostorov na stari lokaciji, v Cankarjevi ulici. Že naslednji dan se je pričela selitev na novo lokacijo, kjer Pokrajinski muzej Maribor domuje še vedno, na Grajsko ulico 2, v mariborski grad, ki jih je mestna občina odkupila pet let prej.

"Staroslavni Mariborski grad vstaja pred nami v novi sivkasto zeleni obleki. Z gradnjo nove palače ob Grajski ulici, ki je last podjetnega ter hvalevredno iniciativnega gospoda Valjaka, in s preureditvijo mariborskega gradu ter končno z regulacijo Grajske ulice bo zadobil ta del mesta povsem nov pečat in bo obenem krepko podčrtana mariborska prometna in poslovna dominanta v smereh Grajska ulica - Grajski trg ter Slovenska ulica - Aleksandrova cesta,« zapišejo 16. aprila 1938 v Mariborskem večerniku Jutra.

Seveda je bila selitev muzeja dolgotrajen proces, ki je v grobem potekal v dveh fazah. Najprej so se v mariborski grad namenili preseliti t. i. mariborski del muzeja, tako da bi imela jesenska otvoritev muzeja v novih prostorih predvsem mariborski pridih, v drugi etapi, ki je bila načrtovana za obdobje od pomladi do jeseni 1939, pa bi tja preselili druge oddelke.

"Severni del Mariborskega gradu je določen za kulturno zgodovinski oddelek s posebnim zgodovinskim povdarkom na šega obmejnega mesta. Ta oddelek bo posvečen vsem pomembnim možem, ki so s svojim delom posegli v nacionalni razvoj Maribora. V tem prostoru bodo nameščene slike mariborskih županov ter bo prostor stalno rezerviran za bodoče razstave naših likovnih umetnikov. S priključitvijo nadaljnjih oddelkov, to je rimskega, numizmatičnega, orožarnega ter številnih drugih bo povzdignjen pri kulturno zgodovinski tvornosti in prizadevnosti."

Običajni vhod v novi muzej je bil načrtovan z Grajske ulice, tistega svečanega, po baročnih stopnicah, pa naj bi odprli zgolj ob posebno slovesnih priložnostih. "Dvorišče bo služilo kot težki lapidarij, dočim bo v prvem delu prirejen vrt Grajske kleti. Dosedanji vrt, ki se razprostira od severne bastije do vogala Grajske in Gregorčičeve ulice, bo služil kot nekakšen muzej na prostem," nam načrte glede nadaljnje ureditve muzeja in bližnje okolice razkrijejo v Mariborskem večerniku Jutra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta