Firbcanje po mestu: Che Guevara v Mariboru

Vid Kmetič
13.05.2024 04:40

Zveni kot prvoaprilska šala, kajne? Ali kot novinarska raca oziroma - kot radi rečemo danes - lažna novica
(fake news). Vest je povsem resnična.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z razstave Ernesto "Che" Guevara v Mariboru
Saso Bizjak

Poleti leta 1959 je bil Ernesto Guevara na trimesečnem potovanju, na tako imenovani Misiji dobre volje, v okviru katere je poskušal navezati različne stike, predvsem gospodarske. Na tej turneji je obiskal Maroko, Sudan, Egipt, Sirijo, Pakistan, Indijo, Šrilanko, Burmo, Tajsko, Indonezijo, Hongkong, Singapur, Japonsko, Grčijo in Jugoslavijo. Na turnejo je odšel po naročilu Fidela Castra – po eni strani zavoljo iskanja kontaktov novega kubanskega režima z državami, ki bi lahko postale gospodarske partnerice, po drugi strani pa bi bila prisotnost Guevare v času, ko je Castro še poskušal navezati stike tudi z ZDA, saj je bil Guevara od vsega začetka goreč marksist.

V našo nekdanjo skupno domovino je prispel 18. avgusta. Najprej ga je na Brionih sprejel Josip Broz Tito, nato se je posebni kubanski odposlanec mudil še na Reki, v ladjedelnici 3. maj, ter v bližnji Opatiji. Dan kasneje si je v Postojni ogledal Postojnsko jamo, 20. avgusta pa je prispel v Ljubljano. V slovenskem glavnem mestu je obiskal tovarno Litostroj, po kosilu v hotelu Bellevue, ki ga je priredil dr. Jože Vilfan, se je kubanska delegacija odpravila še v Maribor. V našem mestu si je ogledala proizvodnjo v Hidromontaži, kjer jih je sprejel predsednik okrajnega LO Jože Tramšek, nato so se odpravili proti Zagrebu. V takratnih časnikih o obisku kubanske delegacije z Guevaro na čelu komaj kje zasledimo kakšen kratek članek z dokaj skopimi podatki - zakaj je tako, pa sta razloga najbrž dva.

Prvi je leto obiska - leta 1959 Ernesto Guevara še ni bil "junak vseh revolucionarjev", katerega znamenita podoba z baretko je v kasnejših desetletjih krasila majice in zastave (uporniške) mladine širom sveta. Takrat je bil obisk kubanske delegacije pač eden mnogih tujih obiskov, Kuba pa država, ki je po revoluciji Castrovih borcev in padcu režima Batiste še iskala svoj prostor v svetu in še zdaleč ni bila "komunistična trdnjava", sovjetski satelit v Karibskem morju, pred vrati ZDA.

Drugi, in najbrž največji razlog, da je o obisku (sicer takrat še ne) znamenitega "Cheja" zapisanega tako malo, pa je nedvomno nek drugi obisk. Kubanska delegacija je namreč imela "smolo", da se je prav v tistem času v Jugoslaviji mudil etiopski cesar Haile Selassie - in časopisni prostor je bil v glavnem namenjen njemu.

V trafiki pri Mestnem parku pa je še do 16. maja na ogled razstava, ki jo je Društvo Trafika pripravilo na to temo. In sicer v četrtek in torek od 16. do 18. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta