Firbcanje po mestu: Že pred sto leti je bila Ljubljana "vsega" kriva, tudi da v mestu ni bilo tobaka

Vid Kmetič
04.03.2024 05:00

"Narodni svet naj malo podreza v ljubljanski dim, ker tam tako kadijo, da ne vidijo več do Maribora," so se jezili nad pomanjkanjem tobaka med obema vojnama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trafika pri Glavnem mostu je bila tudi ena od lokacij, kjer so prodajali tobak in vžigalice.
Družinski arhiv

Kako zelo kajenje zasvoji, ve vsak kadilec - in kako težko je, ko te "droge" zmanjka. A če danes le skočimo do najbližje trgovine ali trafike, nekoč ni bilo tako. Predvsem med vojnami in po njih, ko je primanjkovalo vsega. Zato ne čudi zapis v Mariborskem delavcu s konca leta 1918, ko se, tako po mariborsko, tudi zaradi pomanjkanja tobaka malo razburja nad Ljubljano: "V Ljubljani je tobaka, kolikor ga želiš. Tu pa smo dobili po dolgih štirih tednih samo 1 paket — za bogve kako dolgo. Ali nismo v Jugoslaviji? Ali nas ni tu dosti Slovencev? Narodni svet naj malo podreza v ljubljanski dim, ker tam tako kadijo, da ne vidijo več do Maribora."

Kaže, da se preskrba mesta s tobakom tudi naslednje leto ni kaj prida izboljšala, če že, pa je bil tobak v trafikah vprašljive kvalitete: "Ali nas ni že dovolj goljufala stara Avstrija z bukovim listjem? Hoče Jugoslavija gnilobo Avstrije glede tobaka še prekositi s tem, da nam za drag denar prodaja zdravju naravnost škodljive smeti? Ali taka nesolidna kupčija od strani države same ne daje slabega vzgleda drugim sleparjem?"

Seveda so vrli Mariborčani tudi za to krivili Ljubljano: "Takih brezobzirnosti se niti gnili avstrijski sistem ni upal vganjati. Preje so izdajali če ne tobaka vsaj prazne obljube, sedaj se 'merodajnim krogom' niti to ne izljubi. Vse kaže, da so novi možje v Ljubljani še bolj brez glave, kot so bili stari avstrijski birokrati. Ljubljano in sploh Kranjsko so prvi čas po prevratu naravnost preplavili s tobakom, mi slovenski Štajerci smo morali že takrat le sline požirati," zapiše Mariborski delavec 19. marca 1919.

Vsak kadilec pa vam bo vedel povedati, da obstaja še nekaj hujšega, kot to, da nam zmanjka cigaret. Če jih imamo, pa si svoje naslade ne moremo prižgati. Takrat se prelevimo v prave "mcgyverje", kako zanetiti iskro in puhniti v zrak obroček omamno modrega dima. Seveda so se s podobnimi težavami ukvarjali tudi kadilci pred sto in več leti, ko je kronično primanjkovalo vžigalic, nekateri pa so seveda (tudi takrat) špekulirali in skrivali zaloge: "Vžigalice so naenkrat zopet zmanjkale iz vseh trafik, dobijo se k večjem še v gotovih lokalih po negotovih cenah od 1 do 2 K škatlica. Na dan z zalogami!" piše Mariborski delavec 11. marca 1919.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta