(FOTO) Lastnica modnega butika iz Slovenske Bistrice na Zanzibarju uresničuje svoje sanje

Natalija Sinkovič
18.01.2024 05:10

Vrsto let ima Tatjana Blažič v središču Slovenske Bistrice modni butik Tatjana. Obenem je par let nazaj začela v Afriki uresničevati svoje sanje. Turistični resort, ki ga je postavila s poslovnim partnerjem, je tik pred odprtjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tatjana Blažič v svojem butiku v središču Slovenske Bistrice
Igor Napast

Pred nekaj leti je Tatjana Blažič svoj butik še razširila in zdaj oblačila za vse priložnosti ponuja na 250 kvadratnih metrih. Nekoč so več šivali sami, zato so med njihovimi strankami komiki, člani ansamblov, pevci, voditelji. Te stranke so ohranili, ostalim pa z veseljem kaj popravijo in skrajšajo pri njih kupljeno oblačilo. Kaj več pa tri zaposlene šivilje ne zmorejo.

Tudi Tatjana Blažič pove, da je težko najti šivilje: "Mladih ni, zato so zaposlene samo starejše. Vse dobro stimuliram, delajo pet ur in pol, plačam jih za osem, saj sem prepričana, da tudi sicer zaposleni ni motiviran in učinkovit več kot toliko." Najbolj ji je pomembno, da so zaposlene zadovoljne in da so zadovoljne tudi stranke: "Imam zelo dobro ekipo zaposlenih, ki mi pomagajo na vsakem koraku, tudi pri organizaciji. Sama se dobro počutim, če se ljudje okrog mene počutijo dobro."

Do morja in plaže je le par minut hoje. 
FB Resorta

Obenem pa je v daljnih krajih pred nekaj leti začela uresničevati še eno butično zgodbo. "Zadnjih petnajst let sem sanjala, da bom naredila resort za zdravljenja in oddihe, za aktivne odmike, jogo, seminarje in tečaje … in začela iskati primeren prostor. Pred leti sem že našla zemljišče na Braču, z lastnikom sva se že vse dogovorila, a se ni izšlo. Nato sem si po prvem intervalu korone, za novo leto in božič leta 2020, privoščila dopust. Hotela sem na Maldive, a me je prijateljica pregovorila, da sva šli na Zanzibar. Ko sem prišla na ta čudoviti otok, sem takoj vedela, da bo to moj drugi dom. Čeprav sem veliko prepotovala, me je zelo pritegnil," pripoveduje. Že po nekaj dneh na Zanzibarju je vedela, da bo ostala dalj časa in tam uresničila svoje sanje. "Začela sem iskati primerno zemljišče, a se je izkazalo, da ga ne morem kupiti, če nimam podjetja. Zato sem naštudirala vso tanzanijsko zakonodajo, poiskala poslovnega partnerja, s katerim sva skupaj odprla podjetje." In gradnja se je začela. Pot do cilja pa je bila vse prej kot lahka. "Ugotovila sem, da je treba z gradbenimi delavci ravnati povsem drugače, kot sem navajena. Tolerantnost, prilagodljivost, razumevanje se pri njih ne obnese, bolj razumejo trdo roko kot lepo besedo. Tega sem se morala naučiti," dodaja Tatjana.

Tatjana Blažič
Igor Napast

"To je moja zanzibarska pravljična nastanitev, z dotikom turkiznega morja in bleščeče belega peska, ki boža podplate, se lesketa v dotiku morja, kot raj na Zemlji," pravi o svojem turističnem kompleksu Divine Health Resort. Po njenih besedah je do morja sedem minut hoje, s terase pa nanj lep razgled na celoten rt v mestu Nungwi na severu Zanzibarja. "Objekt je spoj lokalnega in urbanega. Tri hiške so narejene iz makutija. To so palmini listi, posušeni in spleteni v kite. Glavna stavba pa je narejena v kombinaciji makuti strehe in lesa iz Zanzibarja ter iz zidanega dela. Na sredini kompleksa je bazen - in vsaka hiška ima iz postelje pogled nanj." Resort je začrtala sama: "Ko sem kupila zemljo, sem si zamislila, kakšen naj bi bil kompleks. Na zemljišču sem z moko posipala tisti del, kjer bodo stale hiške, da sem dobila občutek za prostor in velikost. Zaradi pridobitve gradbenega dovoljenja je mojo idejo na papir prenesel gradbeni inženir."

V resortu so uporabljeni lokalni naravni materiali.
FB Resorta

Uradno odprtje Divine Health Resorta bo 27. januarja, ki je za to priložnost že polno zaseden. Marca pa bo na Zanzibar povabila goste skupaj z Joga centrom iz Slovenske Bistrice. "Vedno bom v prvi vrsti poskrbela, da se bomo povezovali lokalno. Želim se povezati tudi z Milanom Sajkom, ponudnikom turističnih produktov s svojo agencijo Sajko, in drugimi," napoveduje. Za goste na Zanzibarju bo dobro poskrbela, da bodo ljudje resnično doživeli edinstveno izkušnjo in dobili več, kot bi od običajnega dopusta lahko pričakovali, razlaga. V hotelskem kompleksu, ki je ograjen z zidom, so na voljo mango, papaja in drugo sadje. V prihodnje bo dokupila še kos zemlje, na katerem bodo pridelovali hrano, saj želi, da je hotel čim bolj samooskrben. Gostje bodo lahko izbirali med celotno ponudbo hrane in prenočitvijo z zajtrkom, da bodo imeli veliko časa za raziskovanje otoka in pokušanje lokalne hrane. Lokalna hrana je tam cenovno zelo ugodna, obrok stane okrog pet evrov. "Njihova značilna hrana so ribe in piščančje meso," še pove Blažičeva in dodaja, da bodo z letališča za goste organizirali prevoz.

Ponudbo za svoje goste si je zamislila kot ravnotežje med telesnim in duševnim zdravjem, razvajanje v harmoniji narave, pri čemer doživiš popolno sprostitev. "Ponujali bomo predstave, nastope akrobatskih skupin, doživeli bodo lahko zelo zdravilno in znano lokalno bobnanje, se sprostili z jogo, prahna retreati, gostila bom zdravilce z vsega sveta, pridejo tudi slovenski glasbeni gostje," našteva. Resort lahko sprejme 24 ljudi, a že ima načrte, da ga razširi na 30. Še zmeraj pa želi ohraniti malo število gostov, da bo zagotovljen osebni pristop in butičnost ponudbe.

Najlepši meseci na Zanzibarju so december, januar, februar, marec in prva polovica aprila, temperatura je takrat od 30 do 36 stopinj Celzija. Okrog 15. aprila se začne deževna doba in traja do 15. junija. In kako bo lahko vodila oba butika? "Približno dva meseca bom v Sloveniji in dva meseca na Zanzibarju. Ko me ne bo tam, bo resort vodil moj poslovni partner, ki je bil letos mesec in pol v Sloveniji, nad katero je izjemno navdušen. Imeli bomo tudi nekaj zaposlenih - in tudi moje zaposlene iz butika bodo lahko tam nadaljevale delo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta