Izpostavljajo lepoto domačih cerkva: Kako so videti glavni oltarji cerkva jareninske dekanije?

ANIK
26.12.2023 04:55

V jareninski kostnici so na Marijin praznik odprli razstavo fotografij glavnih oltarjev cerkva dekanije Jarenina, ki združuje devet župnij- Jakob, Jarenina, Šentilj, Zgornja in Spodnja Kungota, Jurij, Svečina, Pesnica in Pernica

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava fotografij oltarjev Sprememba razveseljuje Jakobski dol
Anita Kirbiš

Razstava posvečena 200-letnici preoblikovanja Jareninske dekanije, ki je leta 1823 vključevala tudi župnijo Špilje (Spielfeld). Avtorica razstave Sprememba razveseljuje je Anita Kirbiš, spremno besedilo je prispevala strokovna sodelavka mag. Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor, fotografije cerkva za dokumentarni del razstave pa Günter Simmerl iz avstrijske Lipnice.

V jareninski cerkvi sv. Marije Vnebovzete je ob odprtju razstave potekala slovesna sveta maša, ki jo je ob somaševanju petih mašnikov daroval šentiljski župnik in dekan Igor Ignacij Novak. Po njej je župnik povezanih župnij (Jarenina, Jakob, Pernica in Pesnica) Marko Veršič na vaškem trgu blagoslovil adventni venec, zapela je vokalna skupina Mavrica. Dogajanje se je preselilo v kapelo sv. Mihaela, ki velja za eno treh ohranjenih kostnic v Sloveniji ter najstarejšo stavbo v Jarenini, kjer so ob krajšem kulturnem programu - zvokih citer Monike Heričko in vokalistke Alenke Herceg - odprli razstavo.

Odprtje razstave v kapeli sv. Mihaela: Špela Šopinger, Igor Ignacij Novak, Anita Kirbiš, Gregor Žmak, Lilijana Urlep (od leve proti desni)
Matjaž Wigele

"Razstava fotografij glavnih oltarjev cerkva dekanije nima namena samo obeležiti 200-letnice preoblikovanja dekanije. Namen razstave je poudariti krščansko identiteto, predstaviti in približati lepote domačih cerkva, ki so jih pred več stoletji ustvarjali izjemni umetniki (J. Holzinger, J. Steraub). Vse to je odraz bogate kulturne dediščine, ki jo premalo poznamo. Nenazadnje so takšni dogodki priložnost za povezovanje ljudi," je povedala avtorica razstave Anita Kirbiš, ki živi v Mariboru, vse življenje pa je čustveno vezana na rodni Jakob. S fotografijo se ukvarja zadnjih 20 let, imela je več kot 40 samostojnih razstav v različnih razstaviščih po Sloveniji, prav tolikokrat je sodelovala v skupinskih razstavah in na več kot 60 fotografskih natečajih. V zadnjem času se ukvarja z reportažno fotografijo in dopisništvom, s čimer prispeva k prepoznavnosti domačih krajev, zato ji je Občina Pesnica lani podelila zlati občinski grb.

Ob koncu so razstavi na pot nazdravili z županovo penino, simpatične jakobske košutice so ponujale domače cimetove piškote, v župnijskem domu je čakal kuhanček in pogostitev, ki so jo pripravile jareninske gospodinje. Program je povezovala Špela Šopinger. Razstava, ki je dokumentarnega značaja, bo do konca decembra na ogled v jareninski kostnici (ob sobotah in nedeljah od 9. do 14. ure), nato bo zaokrožila po župnijah dekanije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta