Jakobski Dol: Vse najboljše kulturi in pisateljem

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
02.03.2024 07:00

Slovenski kulturni praznik so učenci v Jakobskem Dolu s svojimi mentorji obeležili s prireditvijo Vse najboljše, kultura.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petošolci so s kamišibajem uprizorili Kekca in Bedanca.
Anita Kirbiš

Osnovna šola Jakobski Dol je ponosna nosilka naziva kulturna šola in temu področju namenja veliko pozornosti. "Želimo si, da bi učenci pomislili še na mnoge druge pomembne ustvarjalce, ki so oblikovali in oblikujejo kulturno identiteto našega naroda. Tudi letos so se srečali z ustvarjalci, ki bi oziroma bodo v letu 2024 praznovali okrogli rojstni dan," o ciljih kulturnega dne ravnateljica Zdenka Ekselenski.

Prvošolčki so spoznali poezijo Srečka Kosovela, drugošolci so predstavili rajalne igre, kot bi se jih igrala Anča Pomaranča pisateljice Branke Jurce, tretješolci so spomnili na nedavno preminulega legendarnega igralca Jurija Součka ter v lutkovnem prizoru v Jakobski Dol pripeljal Pipija in Melkijada. Tudi četrtošolci so se posvetili Branki Jurca, saj je pisateljica nekaj let poučevala prav na tej šoli. Publiko so navdušili s pantomimo književnih oseb iz Jurčine zgodbe Hišnikov dan ter z zabavnim intervjujem s književnimi junaki. Peti razred je s kamišibajem obudil Kekca in Bedanca ter pisatelja Josipa Vandota, katerega 140-letnica je bila v januarju. Učenci šestega razreda so doživeto izvedli dramatizacijo zgodbe Razbojniki Bogdana Novaka. Sedmošolci so spoznavali Eduarda Petiško, češkega pisatelja, ki je zbral stare grške bajke. Sami pa so predstavili bajna bitja, ki so likovno nastala na podlagi grških bajk. Osmošolci in devetošolci so se posvetili Rudolfu Maistru, pesniku in generalu, saj je leto 2024 posvečeno prav njemu. Učenci 8. razreda so z Orffovimi glasbili presenetili z izvedbo Maistrove znane že uglasbene pesmi Tam gori za našo vasjo oz. Kazen, devetošolci pa so se izkazali s portreti Rudolfa Maistra.

"Učenci so dokazali, da skrivajo mnogotere talente, predvsem pa je prav vsak učenec s svojim prispevkom dodal kamenček v mozaik kulturno bogatega dneva dejavnosti," sta si bili edini vodji kulturnega dne Franja Senčič in Janja Kraner.

Že teden za tem so v šoli izdelovali maske in rekvizite ter imeli rajanje. Kot se za pravo pustovanje spodobi, niso manjkali niti kurenti, saj so šolo in vrtec tradicionalno obiskali domači kurenti Slovenskih goric iz KUD Jakob, priredili pa so tudi povorko po središču vasi ter očitno uspešno odgnali zimo iz kraja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta