Namig za izlet: Kopanje v topli vodi v gozdu

Branka Bezjak Branka Bezjak
19.02.2024 05:00

Dolenjska skriva marsikatero zanimivost in posebnost, ki jo velja preizkusiti ali vsaj obiskati

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob bazenu s toplo vodo je urejena ograja in podest za lažji vstop v vodo.
Andrej Petelinšek

Če na štajerskem koncu naše države tarnamo, da turistični delavci vse goste z reklamo usmerjajo na gorenjski in primorski konec, pa se zdi, da je Dolenjska še bolj zapostavljena. A je tam seveda prav tako najti marsikatero zanimivost. Ena teh je naravna toplica, izvir tople vode, imenovan Klevevž, v vasi Grič. Najdemo ga ob izteku soteske, imenovane tudi zveneča skala, saj je voda zvenčala v soteski. Oblikoval jo je potok Radulja med Homskim hribom in nekdanjim grajskim gričem, na katerem so skromne razvaline gradu Klevevž, nemško Klingenfels.

Ob vznožju te soteske, ob kateri se lahko sprehodimo navkreber, je manjši bazen, v katerem se zbira voda iz termalnega izvira, ki ima ob geološkem prelomu temperaturo 24,8 stopinje Celzija. Zaradi tople vode je tam mogoče videti obiskovalce oziroma kopalce vse leto. Mi smo bazen obiskali jeseni in najpogumnejša v naši družini sta se brez večjih pretresov okopala. Rahla meglica, ki se v hladnem delu leta dviga iz vode, kar vabi h kopanju. Je pa več poguma terjalo preoblačenje na hladnem zraku, saj je bil takrat zrak hladnejši kot voda. Zato ne bo odveč odeja, da se po kopanju ogrnete. Razumljivo, da je pri bazenu več kopalcev predvsem poleti. A takrat ne pričakujte, da vas bo ta voda osvežila oziroma ohladila. Je pa voda zagotovo hladna v že omenjenem potoku Radulja, ki je oblikoval sotesko.

Klevevža s toplico ni težko najti, je namreč v bližini turistično bolj znanih Šmarjeških Toplic, tudi mobilne aplikacije vas pripeljejo do tja. Pri izhodišču je urejeno veliko parkirišče, po tablah je videti, da poleti tam vozi turistični vlakec. Sicer pa se seveda lahko odpravimo do soteske z bazenčkom peš in se obenem še malo rekreiramo. S parkirišča se pot spusti, ob poti pa najprej naletimo na zajetje, ki je služilo nekdanjemu grajskemu mlinu. Ta danes ne deluje več, je predelan in v zasebni lasti. Sicer pa je celotna okolica zelo slikovita, z lepo gozdnato pokrajino, po kateri so speljani tudi mostički, ob soteski pa so tudi ograje, da lažje premagujemo manjše vzpone ob njej. Vse skupaj je nezahtevno za obisk in primerno za družine. Lahko pa se odpravimo še na daljše raziskovanje okolice in proti veliki cerkvi svete Matere Božje, v kateri so posmrtni ostanki viteza Jurija Moscona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta