Rok Gojčič iz Starš je uspešen tekmovalec v inkluzivnem judu: Z judom sem dobil nov cilj

Marta Stepišnik
08.02.2024 05:00

Mladenič je 13. januarja v svoji tekmovalni kategoriji postal državni prvak v inkluzivnem judu. Na vprašanje, kaj je za njega sreča, odgovori: "Sreča je, če imaš ljudi, ki te imajo radi, in ti do njih čutiš enako."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Gojčič je postal državni prvak v svoji kategoriji in uresničil svoje skrite cilje.
Osebni arhiv

Inkluzivni judo je športna panoga, ki omogoča osebam z različnimi težavami, boleznimi, gibalno oviranim vključevanje v rekreativne in tekmovalne treninge juda. Treningi so prilagojeni posameznikom tako, da jih zmorejo brez težav.

Pobuda prišla od bratranca in asistenta

Tukaj se zgodba 26-letnega Roka Gojčiča šele začne. Iz njegove pripovedi izvem, da se je septembra lani vključil v Judo klub Železničar Maribor, ki izvaja vadbo tudi za osebe s posebnimi potrebami ali inkluzivni judo. Pobudo je dobil od svojega bratranca in asistenta Igorja. Rok se udeležuje treninga enkrat tedensko. Veseli se dneva, ko gre na trening, in pove, da je bil judo od nekdaj njegova skrita želja. V skupini jih je 20 in z njimi dela več strokovno usposobljenih ljudi. Ima dva trenerja, Jureta in Mojco, s katerima je zelo zadovoljen. Ceni njun trud, njune spodbude, pohvale. Učijo se različnih metov, prijemov, borbenosti, samoobrambe.

Rok Gojčič je postal državni prvak v svoji kategoriji in uresničil svoje skrite cilje.
Osebni arhiv

30 let inkluzivnega juda v Sloveniji

Januarja se je udeležil državnega prvenstva v inkluzivnem judu. Bilo je v Kopru v počastitev tridesetletnice inkluzivnega juda v Sloveniji. Rok Gojčič pove, da ima beli pas, ker je začetnik, in je zelo ponosen na osvojeno prvo mesto in naslov državnega prvaka v svoji kategoriji. Na vprašanje, kako se je počutil pred in med tekmovanjem, pove: "Na začetku sem imel pomisleke, ali bi se tekmovanja sploh udeležil. Sestra Katja in trenerka sta mi strahove pregnali in me spodbudili. Moja želja je bila, da zmagam v samo eni borbi, a sem na koncu zmagal v kar treh. Zmaga je priznanje in potrditev. Po tekmi sem bil navdušen, ponosen nase in odločen nadaljevati pot."

Še več o inkluzivnem judu preberite tukaj

Mariborski Judo klub Železničar že več let izvaja vadbo tudi za osebe s posebnimi potrebami

Kaj si Rok Gojčič želi v prihodnje? "Želim napredovati, doseči belo-rumeni pas in potem postopoma naprej. Za pridobitev novih pasov pokažemo svoja znanja pred komisijo." Izpostavi še, da so ljudje, s katerimi se srečuje, izjemno prijazni, dobrosrčni. Mentorji jih spoštujejo, upoštevajo njihove sposobnosti, posebnosti, tako da je na koncu prav vsak uspešen. Deležni so pohval za vsak še tako majhen napredek. Učijo jih, da ni glavna zmaga, ampak sodelovanje. Z judom je pridobil nov cilj in si želi biti srečen in uspešen. Na vprašanje, kaj je za njega sreča, pa odgovori: "Sreča je, če imaš ljudi, ki te imajo radi, in ti do njih čutiš enako." To sporočilo si velja zapomniti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta