Inkluzivni judo: Žabji skoki so zelo priljubljeni

Zmago Gomzi
30.03.2021 06:00
Namenjen je osebam s posebnimi potrebami in drugimi razvojnimi težavami in motnjami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Judo klub Železničar se je v podravski regiji prvi lotil projekta inkluzivnega juda.
Tadej Regent

Judo zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Mercator so združili moči v projektu Vključeni v življenje. Gre za ozaveščanje o inkluziji v športu, v okviru katerega partnerji zbirajo sredstva za podporo Judo zvezi Slovenije pri izvajanju prilagojenih športnih programov in ozaveščajo javnost o pomenu vključevanja oseb z intelektualno ali telesno oviranostjo in težavami v duševnem zdravju v šport in družbo. Vse to v duhu grajenja družbe sožitja, medsebojnega sprejemanja in enakih možnosti za vse. S tem uvodom so prireditelji vabili na odprti trening inkluzivnega juda v prostore JK Železničar v Jam centru na Miklavčevi cesti 7 v Mariboru. Ob judoistih so se tam zbrali še predsednik JK Železničar Bojan Udovč, trenerka v tem klubu Mojca Antolinc, predstavnik JZ Slovenije Darij Šömen, predstavnik OK Slovenije Luka Žvižej, predsednik MD slepih in slabovidnih Maribor Milan Mugerle in direktorica Zavoda 13 Petra Greiner.

Zadovoljstvo je obojestransko

Judo klub Železničar se je v podravski regiji prvi lotil projekta inkluzivnega juda. V skupini vadijo otroci in mladostniki s posebnimi potrebami, z motnjo v duševnem razvoju, drugimi razvojnimi težavami in motnjami ali lažjo do zmerno gibalno oviranostjo, torej vsi tisti, ki se zaradi svojih posebnosti ne morejo uspešno vključiti v druge skupine. Vadba poteka glede na zmožnosti vadečih, je individualno prilagojena vsakemu posamezniku, izvajajo pa jo ustrezno izobraženi strokovnjaki. V inkluzivnem judo klubu JK Železničar za to skrbi predvsem Mojca Antolinc.

"Zaradi korone so bili treningi nekaj mesecev prekinjeni, zadovoljna sem, da se zdaj nadaljujejo. Pogrešala sem vesele obraze otrok, ki počno nekaj, kar jim je pri srcu," je razložila Mojca Antolinc, profesorica, magistrica pedagogike, diplomirana sociologinja in trenerka juda. "Vadeči pozorno spremljajo vse, kar jim pokažemo, so tudi učljivi. Pri inkluzivnem judu gre tudi za socializacijo otrok, za njihovo samopodobo, vsi, ki obiskujejo naše treninge, postajajo bolj samozavestni, tudi mi, ki delamo z njimi, osebnostno rastemo. Zadovoljstvo je obojestransko, saj se na treningih predvsem zabavamo," je dodala Antolinčeva.

Tadej Regent

Projekt teče že 25 let

"Z inkluzivnim judom smo se v JK Železničar začeli resno ukvarjati v drugi polovici leta 2019 na pobudo Mojce Antolinc in staršev, ki so iskali možnosti za svoje otroke, da se vključijo v šport. Število vadečih se povečuje, kar nas veseli. Antolinčeva ima občutek za delo z otroki, ima ustrezno izobrazbo in druga znanja, ki so potrebna za delo s takimi osebami. Najmlajši imajo 14 let, najstarejši 23. Na treninge jih prihaja približno 15. Z razmerami za delo smo zadovoljni, denar zagotavljamo prek občinskega proračuna, s članarino in prispevki staršev otrok," je povedal predsednik JK Železničar Bojan Udovč. Darij Šomen pa je dejal: "Projekt se je močno prijel, uspešno teče že 25 let. S promoviranjem inkluzije dajemo svetel primer slovenskemu športu. Judo je poseben, ima poleg tekmovalnih komponent še zavezo o gradnji človekove rasti in sprejemanja ranljivih, ki se na ta način tudi lažje vključujejo v družbo, izboljšuje pa se tudi kakovost njihovega življenja." Luka Žvižej, nekdanji vrhunski rokometaš, je bil na prireditvi odet v kimono. "Občutki so zelo prijetni. Lepo je biti na tatamiju in v posebni družbi. Podpiram program inkluzivnega juda, zadovoljen sem, ko vidim vedre in nasmejane obraze otrok. Njihova gorečnost je neizmerljiva. Ponosen sem, da prispevam delček k temu, da so zadovoljni," je dejal Žvižej.

Tadej Regent

Judo jima je prirasel k srcu

"Na Osnovni šoli Gustava Šiliha, ki jo obiskujem, sem opazil vabilo na inkluzivni judo, šel sem na trening in zdaj sem judoist. Z judom si izpolnjujem življenje, veliko treniram mete, borbe, padce in prijeme. Na tekmovanjih sem uspešen, dvakrat sem bil državni prvak. To mi veliko pomeni. Sošolci in učitelji spremljajo moj razvoj v judu, sošolci me včasih tudi zbadajo, a jim ne zamerim. Z vsemi v skupini se dobro razumem, imamo se lepo. Upam, da bo pandemija mimo, saj bi rad tekmoval in osvojil še kakšno kolajno," je svoje želje strnil 17-letni Luka Heinrih. Podobnih misli je tudi 21-letna Pia Tuš, prav tako učenka OŠ Gustava Šiliha. "Z judom se ukvarjam že več let, zadovoljna sem, da sem izbrala ta šport. Nisem pa še tekmovala, a verjamem, da bom tudi ta trenutek dočakala. In koga tudi premagala. Zelo rada treniram, najraje žabji skok, na treningih se tudi mečemo, Lukeja in Mateka sem že večkrat vrgla na hrbet, bilo je zanimivo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta