Univerza za tretje življenjsko obdobje Maribor je obeležila peto obletnico delovanja: Polni zagona v novih pet let

Branka Bezjak Branka Bezjak
12.09.2024 04:00

Zastavljeno vizijo- ponuditi starejšim prebivalcem priložnost za vseživljenjsko učenje, za osebno rast in medsebojno povezovanje, so presegli, je povedala predsednica Univerze za tretje življenjsko obdobje Maribor Zdenka Pašić

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na slovesnosti so za recitacije in glasbene vložke poskrbeli učenci OŠ Franceta Prešerna Maribor 
Andrej Petelinšek

Na slovesnosti prejšnji četrtek je predsednica Univerza za tretje življenjsko obdobje (U3ŽO) Maribor Zdenka Pašić povedala še: Naša univerza je prostor, kjer se prepletajo znanje, izkušnje in prijateljstva. Vsako predavanje, delavnica, izleti so pripomogli k oblikovanju skupnosti, ki ceni znanje in spodbuja radovednost," je še dejala v uvodnem nagovoru, v katerem se je zahvalila mentorjem, prostovoljcem in članom, ki so srce univerze. Društvo šteje že skoraj 500 članov, 19 programov izvaja 18 mentorjev. "V prihodnje želimo programe še izboljševati, uvajati nove vsebine z inovativnimi pristopi, delovati medgeneracijsko in se povezovati s sorodnimi organizacijami v mestu, državi in tujini." Napovedala je nekaj novosti v programih, kot so vsebine za krepitev spomina, za krepitev zdravja s svetovanjem o prehranskih navadah in o finančni pismenosti. Nova vsebina bo tudi italijanščina.

Že od začetka U3ŽO dejavnosti izvaja v prostorih Dobe, ki jih s tem tudi podpira in omogoča strokovno pomoč. V imenu vodstva Dobe je zbrane nagovorila Dina Potočnik, direktorica centra za vpis, promocijo in izobraževanje: "Veseli smo, da skupaj z vami uresničujemo tudi naše poslanstvo, da širimo znanje in povezujemo vse, ki verjamemo v uspeh in nasmeh. Verjamemo v vašo prihodnost in veselimo se že, ko bomo poleg naših študentov srečevali tudi vas."

(z leve) Dina Potočnik (Doba), Ana Krajnc in Zdenka Pašić 
Andrej Petelinšek

Sporočilo mariborskega župana Saše Arsenovića pa je prenesla Liljana Zorko, vodja Sektorja za zdravstvo in socialno varstvo Mestne občine Maribor (MOM). "Mariborčani so odprti za učenje, raziskovanje, za razvoj. To kaže že peto leto uspešnega delovanja vaše univerze, ki poudarja in prinaša vrednote, kot so vključenost, solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje, vseživljenjsko učenje in osebna rast. Naša lokalna skupnost bo še naprej stala ob strani vašim prizadevanjem, saj si delimo skupno vizijo, ki ceni vsakega posameznika, da izpolni svoj potencial," je še sporočil župan.

Slavnostna govornica je bila predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje dr. Ana Krajnc, pred 40 leti soustanoviteljica prve tovrstne univerze v Sloveniji. Do upokojitve je predavala in raziskovala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. "Zame je to poseben dogodek, ker je bilo v nekdanjem industrijskem mestu, kjer je veliko upokojencev, več poskusov, da zaženemo pravo univerzo za tretje življenjsko obdobje, pa so propadli. Mariborska U3ŽO tudi ni sama, ampak je v mreži 55 univerz za tretje življenjsko obdobje. Nekomu se zdi ta jubilej majhen, ampak ta univerza je v tem kratkem času veliko dosegla," je še izpostavila Ana Krajnc in se zahvalila vodstvu Dobe, zlasti Jasni Dominko Baloh, ki je bila tudi njena študentka.

Tone Partljič s predstavnicama Mestne občine Maribor Liljano Zorko in Brigito Pliberšek
Andrej Petelinšek

Nekdanja pedagoginja zmeraj izpostavlja, da je pomembno biti dejaven, širiti svoja znanja za kakovostno staranje. "Nekoč je veljalo prepričanje, da se učimo samo za službo, da potem znanja ne potrebujemo več. Sedaj imajo mladi drugačne vrednote. Mi pa smo šele po upokojitvi začeli razmišljati, kaj želimo, začeli slediti svojim občutkom. Danes pa je delo dobilo isto vrednost kot igra," je še dodala Krajnčeva, ki vseskozi izpostavlja pomen znanja za osebno rast v vseh življenjskih obdobjih.

Sledil je še pripovedni nastop pisatelja, dramatika Toneta Partljiča. Med posameznimi deli programa pa so točke z recitacijami in glasbo izvedli učenci mariborske Osnovne šole Franceta Prešerna pod mentorstvom glasbene pedagoginje Metke Kuraj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta