Pet let rasti in razvoja Univerze za tretje življenjsko obdobje

Zdenka Pašić
20.07.2024 06:00

Učenje za tiste, ki vedo, da je vsak dan priložnost za rast.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Vitanju so obiskali Noordung - center vesoljskih tehnologij.
U3ŽO

Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje (U3ŽO) Maribor so uspešno zaključili šolsko leto 2023/24. Letos je 17 različnih programov obiskovalo okoli 320 udeležencev, kar je pomemben mejnik. Število udeležencev v izobraževalnih programih se je namreč letos znatno povečalo, kar je za delo U3ŽO izjemno spodbudno. Pozitivne povratne informacije, ki jih prejemajo, potrjujejo, da člani aktivno in kakovostno preživljajo čas ter sklepajo nova prijateljstva. Ta dejstva so spodbuda, da na U3ŽO še izboljšujejo in širijo ponudbo.

Starejši se radi učijo tujih jezikov.
U3ŽO

Izobraževalni programi so izjemno zanimivi in raznoliki: ponujajo učenje tujih jezikov, veščin računalniškega opismenjevanja, znanje o skrbi za okrasne rastline in grmovnice in o drugih temah za kakovostnejše bivanje v tretjem življenjskem obdobju. Poudarek dajejo tudi skrbi za zdravje in vitalnost z izobraževalnimi programi o zdravem načinu življenja, telesni aktivnosti ter duševnem in čustvenem blagostanju. Hkrati člani spoznavajo Slovenijo na celodnevnih ekskurzijah, ki jih vodijo strokovnjaki za obiskano regijo. Tako se ob poglabljanju in spoznavanju slovenske kulture in zgodovine tkejo nova prijateljstva. Starejšim občanom Maribora je omogočeno, da v tretjem življenjskem obdobju nadaljujejo aktivno življenje. S tem želijo na U3ŽO poudariti, da starost še zdaleč ni le odvisno, nedejavno obdobje življenja in d starejši lahko, če to želijo, po upokojitvi zaživijo v novih oblikah dejavnosti, koristnih za družbo. S pridobljenimi znanji se opolnomočijo, da lahko kar najdlje sami urejajo svoje življenje.

V šolskem letu 2023/24, ki se je pravkar zaključilo, je bilo uspešno izvedenih nekaj novih programov. Prva novost je bil program aktivne hoje, v katerem so se udeleženci tedensko podali na pohode po okoliških hribih. Ta dejavnost je postala priljubljen način za ohranjanje telesne kondicije in uživanje v naravi, hkrati je omogočila druženje in povezovanje med člani. Druga novost je bil program umetnostne zgodovine. Tretja novost je bila delavnica za spoznavanje zdravilnih rastlin, kjer so se udeleženci naučili prepoznavati in uporabljati zdravilne rastline, kar jim je odprlo nove možnosti za skrb za lastno zdravje in dobro počutje. Tudi v prihodnje bodo izobraževalno ponudbo načrtovali z udeleženci in poskrbeli, da ostane značilnost U3ŽO ta, da je zasnovana na druženju in opori pri učenju. Programi so in bodo temeljili na povezovanju, druženju, aktiviranju in dejavni vlogi udeležencev. Cilj je, da bi Mariborčanke in Mariborčani po upokojitvi živeli aktivno in pridobivali nova znanja, ki jim bodo olajšala vsakdan.

Letos U3ŽO obeležuje pomemben mejnik - 5. obletnico ustanovitve, na kar so zelo ponosni, jubilej pa bodo vse leto zaznamovali z različnimi dogodki, predavanji in delavnicami, ki bodo za Mariborčane brezplačni. V ta namen pripravljajo slovesnost ob peti obletnici U3ŽO Maribor, ki bo 5. septembra. Vabijo, da z njimi praznujete ta pomembni mejnik. Poslanstvo U3ŽO je omogočiti vsem starejšim občanom Maribora nadaljnji intelektualni, ustvarjalni in družbeni razvoj tudi po upokojitvi, kar bo pripomoglo k ohranjanju njihovega aktivnega in kakovostnega ter s tem samostojnega življenja.

Vrednote U3ŽO temeljijo na prepričanju, da sta učenje in razvoj pomembna vse življenje. Z izobraževalnimi programi ponuja starejšim priložnosti za pridobivanje novih znanj, veščin in izkušenj ter spodbuja aktivno sodelovanje v skupnosti. Tako kvalitetno izvajanje izobraževalnih programov omogoča finančna in strokovna podpora Dobe, slednja tudi zagotavlja prostore v centru mesta. Na U3ŽO so zelo ponosni, da je mestna občina U3ŽO umestila med nosilne organizacije, vključene v akcijski načrt za izboljšanje položaja starejših v občini v letih 2022-2027. S finančno pomočjo občine so programi dostopni vsem občanom, ki si želijo novih znanj za kvalitetnejše bivanje v tretjem življenjskem obdobju. Septembra bo potekal vpis v šolsko leto 2024/25, v katerem U3ŽO prav tako pripravlja vrsto novosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta