Življenjske lekcije Jelke Reichman: Nikoli se z nikomer ne primerjaj!

Saša Britovšek Saša Britovšek
06.07.2020 06:00

Naša najbolj znana ilustratorka je karizmatična in topla ženska, ki ljubi lepoto, polna iskrivih zamisli in modrih spoznanj. Njena brezmejna domišljija pa z nepozabnimi junaki že več kot petdeset let bogati otroštvo generacijam slovenskih otrok. Zaupala nam je, da v teh dneh ilustrira verjetno svojo zadnjo slikanico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelka Reichman
Robert Balen

Vaša zadnje ilustracije so izšle v slikanici Imam zelene čeveljčke, ki sta jo ustvarili s pesnico Anjo Štefan. To so vedre, šaljive pesmice. Kaj pa trenutno slikate?
V veliko veselje mi je delati s pesnico Anjo Štefan, zelo dobro se ujameva in to je najina šesta skupna slikanica. Zdaj trenutno končujem še eno zanimivo slikanico Andreja Arka Naš Astor, ki me je prav prijetno nagovorila. Gre za zgodbico o dečku, ki si blazno želi kužka, a si ga doma v bloku ne morejo privoščiti, deček pa najde odlično rešitev. Nekako mislim, da bodo to moje zadnje knjižne ilustracije. Kaj pa vem, mogoče pa me bo še kaj prijelo.
Da bi bila Naš Astor verjetno zadnja? S kakšnimi občutki jo delate?
Žalostno je vse, kar je zadnje in kar mine. Recimo: na vrtu imam pod drevesom majhen dotrajan otroški traktor, ki sem ga kupila vnuku za tretji rojstni dan. Ko ga pogledam, sem žalostna. Ker je nekaj odšlo, ker ima vnuk zdaj že enaindvajset let in ta traktor ne služi več svojemu namenu. Ni več isto. A tako je, vse mine. Eni se s tem soočamo težje, drugi lažje. Življenje teče, nikomur nič ne dolguješ. Enako je pri mojem delu. In ker imam še nekaj rezerve, si včasih preprosto rečem v tolažbo "dokler bom še zmogla". Morda pa bom končno imela čas, da naslikam kaj zase.  Pri osemdesetih človek velikokrat pomisli, da je nekaj lahko zadnjič. Saj tudi pri šestdesetih nisi več mlad in je lahko marsikaj zadnjič, a vseeno lahko to misel odrineš. Zdaj te misli nimam več kam odriniti. A naj si želim, da bom stara sto let? Ne, tega si ne želim.
Videti je, da se z leti dobro razumete.
Veste, starost ni grozna in grda. Sploh, če si zdrav. Starost je drugačna. In ni tako huda, kot si mladi mislijo. Konec koncev tudi mladost ni vedno lepa.

Jelka Reichman v svojem ustvarjalnem kotičku.
Mladinska Knjiga
Piki Jakob Kajetana Koviča v podobah Jelke Reichman. 
Mladinska knjiga
Maček Muri in muca Maca sta najbolj slavna mačka Jelke Reichman. 
Mladinska Knjiga
Mladinska Knjiga
Jelka Reichman
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.