Albanija in Kosovo pripravljena sprejeti več tisoč Afganistancev

Asja Lednik
26.08.2021 13:53
Albanija in Kosovo sta sporočila, da sta pripravljena začasno sprejeti več tisoč Afganistancev. Albanija bo gostila okoli 4000 afganistanskih sodelavcev zveze Nato in njihovih svojcev, Kosovo pa bo sprejelo 2000 Afganistancev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Pripravljeni smo sprejeti tiste Afganistance, ki so verjeli v nas kot v Nato, ki so z nami sodelovali in ki jim (v Afganistanu) ne moremo pomagati, če se soočajo z grožnjo smrti," je v sredo za televizijo CNN povedal premier Albanije Edi Rama.

Za prizadete je to vprašanje življenja ali smrti, za partnerice zveze Nato pa težko moralno vprašanje, je dodal.

V okviru dogovora bi Albanija gostila Afganistance začasno, dokler ne bi dobili azila v ZDA. Rama je ob tem poudaril, da Albanija ne bo zaprla vrat nikomur, ki zaradi sodelovanja z Natom potrebuje zaščito.

Kosovski notranji minister Xhelal Svecla pa je sporočil, da bodo sprejeli 2000 Afganistancev. V državi bodo lahko ostali do enega leta, dokler ne bodo zanje našli trajne rešitve, je dodal.

Afganistanske begunce pa je pripravljena sprejeti tudi Severna Makedonija, je nedavno povedal premier Zoran Zaev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta