Ameriški general: Če bo padlo to mesto, bi lahko Putin uporabil jedrsko orožje. Kako bi se v tem primeru odzval Nato?

M.R.
03.10.2022 13:01

Kako bi ZDA in Nato odgovorila, če bi Vladimir Putin uporabil jedrsko orožje, sta komentirala nekdanji šef Cie in upokojeni general.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Petraeus
Reuters

Nekdanji direktor ameriške obveščevalne službe Cia David Petraeus je posvaril, da bi lahko ZDA in njene zaveznice napadle rusko vojsko in njeno opremo v Ukrajini, če bi ruski predsednik Vladimir Putin uporabil jedrsko orožje.

Ob tem Patreatus zagotavlja, da o tem ni govoril s svetovalcem za nacionalno varnost Jakeom Sullivanom. Za televizijo ABC News je dejal, da bi Nato uničil vse ruske konvencionalne sile, ki bi jih opazili in identificirali na bojiščih v Ukrajini in tudi na Krimu ter vse ladje v Črnem morju.

Rusko letalo Mig-31 s hipersonično raketo kinzhal.
Epa

Upokojeni ameriški general in svetovalec v kabinetu nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona Barry Richard McCaffrey pa je navedel, kdaj bi se Putin lahko odločil za uporabo jedrskega orožja.​ "Če bo padel Herson in bo Putin izgubil 15.000 svojih najboljših vojakov, bo to politična katastrofa, ki bo destabilizirala državo. Izhoda ne bo mogoče najti. Edino orodje bo taktično jedrsko orožje ali pa kemično orožje. Katastrofa," je dejal McCaffrey.

Kar se tiče kemičnega orožja, upokojeni general pojasnjuje, da je to razmeroma neučinkovito proti dobro izurjeni in opremljeni vojski, kar pa ne pomeni enako za civiliste. McCaffrey pravi, da bi v tem primeru ZDA in Nato s konvencionalnim orožjem ukrepala proti Rusiji.

Uporaba jedrskega orožja zapisana v doktrini

Predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov pa je danes komentiral morebitno uporabo jedrskega orožja. Moskva se zavzema za "uravnotežen pristop", ki ne bi smel temeljiti na emocijah, je dejal. Poudaril je, da je podlaga za uporabo jedrskega orožja zapisana v ruski jedrski doktrini.

Odgovoril je tudi na besede vodje čečenskih borcev Ramzana Kadirova, ki je kritiziral rusko vojaško poveljstvo zaradi izgub na bojiščih. Peskov pravi, da ima Kadirov pravico izraziti svoje mnenje, vendar pa da ruske vojske ne bi smeli voditi s čustvi. Peskov je komentiral še razpoke v plinovodih Severni tok 1 in 2. Dejal je, da so ZDA po objavi novic o uhajanju plina iz obeh plinovodov povišale cene utekočinjenega plina.

Kadirov v Ukrajino pošilja sovje otroke

Kadirov pa je pred tem napovedal, da bo na bojišča v UKrajino poslal tri svoje sinove, stare 14, 15 in 16 let. "Mladoletnost ne bi smelia ovirati urjenja branilecv domovine. Akhmat, Eli in Adam imajo 16, 15 in 14 let. Njihovo vojašku urjenje pa se je že zdavnaj začelo. Prišel je čas, da se izkažejo v pravih bojih," je še dejal Kadirov in razložil, da bodo v kratkem poslani na prvo bojno linijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta