Antifašisti in fašisti v Trstu: Življenje proti performansu

Kristina Božič
04.11.2018 08:34

V soboto se je v Trstu odvil stiliziran in strogo postrojen vse-italijanski shod fašistične politične skupine CasaPound. V odgovor nanj je ulice zasedla tudi vsaj enkrat večja pisana in razigrana množica Tržačank in Tržačanov s sporočilom antifašizma in vključenosti vseh ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Antifašistični shod, Trst, 3.11.2018 
Krb

Ne spomnim se, da bi kdaj videla več ljudi na ulicah Trsta, je med pisanimi zastavami in transparenti proti koncu pohoda Osvobodimo se fašizmov dejala tržaška zgodovinarka, profesorica z ljubljanske filozofske fakultete Marta Verginella. Nedaleč stran je bila tudi zastava slovenske politične stranke Levica, ki je že konec septembra pozvala slovensko vlado, naj obsodi pohod CasaPound v Trstu. Manifestacije proti fašizmu pa so se poleg drugih posameznikov iz Slovenije, udeležili tudi člani Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, nam je že v petek potrdil njihov predsednik Marijan Križman"Pomembno je, da smo med udeleženci lahko videli tudi nekatere vidne industrialce, nekdanje župane, veliko je tržaških Slovencev," je naštevala Marta Verginella množico različnih obrazov in ljudi, ki jih je združila potreba po jasni potrditvi, da je Trst antifašistično mesto. "Tu med nami je Trst, ki si ga želimo," se je slišalo iz enega od zvočnikov, ki so na več delih množice potovali z antifašisti po tržaških ulicah. Govorili so migranti in priseljenci, Slovenci in aktivisti, sindikalisti in kulturniki. Na začetku in ob strani jih je spremljala običajna, uniformirana policija, na katero so sicer več kot enkrat leteli očitki, da pomaga organizirati shod fašistov in s tem daje legitimiteto skrajnim političnim idejam, ki jih zastopajo.

Antifašistični protest je bil vsaj enkrat številčnejši in mnogo bolj sproščen in vesel kot stiliziran pohod CasaPound po tržaških ulicah. 
Krb
Tržaški predstavnik CasaPound Francesco Clun: "Italijanska zgodovina fašizma ni problem."
Krb
Politični sekretar CasaPound Simone Di Stefano med fotografiranjem z občudovalci in člani.
Krb
Začetek shoda CasaPound v Trstu dan pred državnim praznikom. 
Krb
Ne gre za politiko, mi slavimo zmago v Veliki vojni, je bilo zaključno sporočilo shada CasaPound v Trstu. 
Krb
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta