Aprilske temperature v Indiji in Pakistanu rušile rekorde

DR
03.05.2022 17:58

Na indijski podcelini pravijo, da pomladi letos sploh ne bo, da se je zima prevesila v poletje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsak se hladi po svoje.
Reuters

Na nekaterih območjih Indije in Pakistana pustoši vročinski val. V preteklih dneh so tam izmerili rekordno visoke temperature zraka, zaradi katerih je ogroženih na milijone človeških življenj. V aprilu je bila povprečna temperatura zraka v severozahodni in osrednji Indiji najvišja v zadnjih 122 letih, odkar izvajajo meritve. V osrednji Indiji je po navedbah Indijskega meteorološkega zavoda (IMD) znašala 37,78 stopinje Celzija, na severozahodu države pa 35,9.

Pretekli mesec je temperatura zraka v New Delhiju sedem dni zaporedoma presegla 40 stopinj Celzija, kar je po besedah meteorologov televizijske hiše CNN za tri stopnje več od tamkajšnje povprečne aprilske temperature zraka. V nekaterih indijskih državah so morali zaradi hude vročine zapreti šole, suša in visoke temperature pa so močno poškodovale pridelek. Vročinski val pomeni tudi velik pritisk na zaloge energentov, saj oblasti prebivalcem svetujejo, naj se zadržujejo v klimatiziranih zaprtih prostorih in poskrbijo za hidracijo.

O vročinskem valu poročajo tudi iz sosednjega Pakistana, kjer so v nekaterih mestih, denimo v Džakobadadu in Sibiju v jugovzhodni provinci Sindh, pretekli petek izmerili rekordnih 47 stopinj Celzija. Po poročanju Pakistanskega meteorološkega zavoda (PMD) je to najvišja temperatura zraka, kar so jih doslej na ta dan izmerili v katerem koli mestu na severni polobli Zemlje. "V Pakistanu očitno letos prvič po več desetletjih sploh ne bo pomladi," je v izjavi za javnost zapisala pakistanska ministrica za podnebne spremembe Sherry Rehman.

V Indiji naj bi vročina po napovedih meteorologov ta teden nekoliko popustila, temperature zraka naj bi se znižale za tri do štiri stopinje Celzija. Tudi temperature v Pakistanu naj bi se konec tedna približale povprečnim, ki znašajo okoli 40 stopinj Celzija. Izvedenci kljub temu menijo, da bodo podnebne spremembe prinesle še več vročinskih valov, ki bodo vedno daljši in bodo imeli vedno hujše posledice za več kot milijardo prebivalcev obeh držav.

Indija je med državami, ki naj bi po ocenah Mednarodnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) najbolj občutile posledice spreminjanja podnebja. "Vročinskega vala, kot je bil ta, nedvomno še nismo doživeli," je povedala dr. Čandni Singh, raziskovalka pri Indijskem inštitutu za človeška naselja. "Opažamo, da so vročinski valovi v skladu z napovedmi izvedencev vse hujši, pogostejši in daljši, kar bo imelo vse večji vpliv na zdravje ljudi."

Iz Indije maja in junija pogosto pogosto poročajo o vročinskih valovih, toda letos so temperature zraka poletne vrednosti dosegle že marca in aprila. V severni indijski zvezni državi Pandžab, ki ji pravijo tudi indijska košara za kruh, visoke temperature zraka ne pomenijo velike obremenitve samo za delavce na poljih, ampak tudi za pridelek pšenice, ki je njihov edini vir prihodka. Pandžabski minister za kmetijstvo Gurvinder Singh je sporočil, da bo pridelek letos precej manjši, ker so bile temperature aprila letos v povprečju za sedem stopinj Celzija višje kot sicer. "Zaradi vročinskega vala smo aprila izgubili več kot petsto kilogramov pšenice na hektar," je Singh izjavil za televizijo CNN. Čandni Singh iz IPCC pa opozarja, da utegnejo zaradi vročinskega vala hude posledice utrpeti tudi nekateri delavci. "Najbolj bodo prizadeti ljudje, ki delajo na prostem, denimo kmetje in gradbeni delavci, in se ne morejo skriti pred vročino."

V nekaterih delih Indije je večje povpraševanje po električni energiji že povzročilo pomanjkanje premoga, zaradi česar je na milijone ljudi tudi devet ur na dan brez elektrike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta