Blodnje bivšega ameriškega predsednika: "Velika laž" je Trumpov novi ščit

Da je Donald Trump resnični zmagovalec novembrskih volitev in pravi predsednik ZDA, je še vedno prepričana več kot polovica republikancev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trump trdi, da mu Amerika pomeni vse. Ni res, največ mu pomeni on sam.
REUTERS

V drugačnih časih bi bil bivši ameriški predsednik Donald Trump le mentalno opešan starostnik, ki je izgubil stik z resničnostjo in z nenehnim rentačenjem drsa po tanki meji med zbujanjem pomilovanja in naveličanega odpora. Toda v svoj vrtinec blodenj je potegnil milijone Američanov – več kot pol republikancev še vedno verjame, da je pravi predsednik države – in z njimi republikansko stranko, ki je postala kult osebnosti. Morda kmalu arestantske osebnosti.

V svetu "alternativnih dejstev"

V anketi, ki jo je sredi maja opravila družba Ipsos za tiskovno agencijo Reuters, se je 53 odstotkov republikancev strinjalo s trditvijo, da je Trump pravi predsednik države. Kar ni čudno, saj jih 61 odstotkov še vedno meni, da so mu novembra na volitvah ukradli predsedniški položaj, njihov rezultat pa je posledica nelegalnih glasovnic ali prirejanja glasov (v kar jih verjame 56 odstotkov). Upokojeni predsednik s Floride medije zasipa z nenehnimi obtožbami o veliki kraji, nazadnje je trdil, da je jeseni glasovalo "ogromno število mrtvih, veliko več, kot je kdorkoli doslej vedel ali videl ... To je bil le eden od številnih sleparskih pojavov v volitvah predsednika."

Kongresne preiskave o napadu Trumpovih privržencev na washingtonski Kapitolski grič ne bo, tudi ustavna obtožba (impičment) zoper Trumpa glede tega ni bila uspešna. Četudi je umrlo pet ljudi ...
Reuters

Čeprav so ga po neuspelem januarskem puču njegovih privržencev izgnali z velikih družbenih omrežij, sedaj trditve o "veliki laži", kot imenuje volilne rezultate, vztrajno deli po elektronski pošti. Ne moti ga, da je izraz velika laž v politiko vpeljal sam Adolf Hitler, ko je trdil, da so Judje delovali proti nemški armadi. A je tudi republikanska stranka, ki jo bivši predsednik še vedno usmerja, že prej delovala po načelu Josepha Goebbelsa, da mora učinkovita propaganda neprestano ponavljati le nekaj parol, dokler jih ne razume vsakdo. Trump je to še izpilil, njegov glavni govorniški oder pa so postale konservativne televizije. Ne samo večerni program Fox News, ampak nekoliko manj gledani, zato pa še toliko bolj trumpizmu predani mreži Newsmax in OAN.

Štiri leta življenja v svetu "alternativnih dejstev", kot so Trumpovi strategi poimenovali tisto, čemur drugi preprosto pravijo neresnica, so precejšen del konservativnega občinstva prepričala, da vlado, medije in ameriške finance nadzira skupina satanističnih pedofilov, ki po svetu preprodaja zasužnjene otroke (40 odstotkov). Da prihaja vihar, ki bo odpihnil elite in na oblast vrnil prave voditelje (48 odstotkov). In da bodo pravi ameriški domoljubi morda morali z nasiljem rešiti državo (več kot 40 odstotkov). Tovrstne traparije so del bizarnega gibanja QAnon in so se iz temačnih kotov svetovnega spleta prelile med mnoge Američane. Anketa družbe PRRI pa je tako obsežno vero vanje nedavno namerila prav med gledalci mrež Newsmax in OAN. Komercialne televizije novinarstvo vedno vidijo skozi optiko zaslužka, toda načrtno kovanje denarja s širjenjem največjih smeti razžira (ameriško) demokracijo.

Poenotenje partije

"Niso laži, saj sem to videla na televiziji!" je za mrežo CNN nedavno dejala konservativna Američanka, sveto prepričana, da je Trump žrtev zarote. Ne samo televizija, krepijo jih najbolj sluzavi politični oportunisti, kot sta republikanska poslanca Matt Gaetz in Marjorie Taylor Greene. Prvega bo morda odnesla zvezna preiskava njegove razuzdanosti z mladoletnico in s tem povezane korupcije. Drugo mora zaradi skoraj psihotično skrajnih izjav opozarjati celo njena lastna stranka. Nazadnje minuli teden, ko je cepljenje proti koronavirusu in nošenje mask v kongresu primerjala z odnosom nacistov do Judov med holokavstom.

Dvojica, ki v drugačnih časih ne bi prišla blizu niti lokalnim odborom za hortikulturo, je sedaj na čelu skrajnega trumpizma in prireja shode pod geslom Najprej Amerika, na katerih denimo Taylor Greenova občinstvo sprašuje "Ali res verjamete, da je Joe Biden zmagal?" in jim zraven mežika, češ, saj vemo, kakšna je resnica. "Marjorie se zavzema za to, kar je Amerika, iskrenost," je v četrtek, ko je par gostoval v mestu Dalton v Georgii, lokalni televiziji zaupala navdušena republikanska volivka. Poslanka trdi, da sta z Gaetzom na udaru zaradi "državljanske vojne" v republikanski stranki, spopada med protrumpovskim in predtrumpovskim krilom. Toda v resnici ni nikakršne vojne, populisti, ki verjamejo, da je Trump še naprej prihodnost stranke, so povsem preglasili ostale.

Trump je še vedno prepričan, da so mu volilno zmago ukradli, in živi v vzporednem svetu, kot da je še zmeraj predsednik.
Reuters

Težko je napisati, da so preglasili bolj zmerne republikance, saj denimo izjemno konservativna Liz Cheney nikoli ni bila simbol zmernosti. Hči nekdanjega podpredsednika Dicka Cheneyja, snovalca napada na Irak in ameriške vojne proti terorizmu, je sedaj med redkimi vidnimi republikanskimi politiki, ki svarijo pred slepo lojalnostjo Trumpu in jo označujejo kot pogubo za prihodnost stranke. Njegove laži o ukradenih volitvah po njenih besedah majejo demokracijo in lahko sprožijo nove valove nasilja. Toda to jo je sredi maja stalo vodilnega položaja v kongresu, jasen znak, da se je vrh stranke uklonil Trumpovemu pritisku. Tudi tisti, ki so bili sprva kritični do njegove vloge pri puču 6. januarja, ko je množica Trumpovih sledilcev vdrla v kongres, da bi preprečila uradno potrditev volilnih rezultatov. Sedaj so obrnili ploščo, vrh stranke je celo umaknil podporo k imenovanju skupne kongresne komisije za preiskavo takratnega dogajanja.

Cirkus štetja

Prav tako se v velikem loku izogibajo obsodbi neskončnega preverjanja volilnih rezultatov, v Georgii to počno že četrtič, potem ko je sodišče skupini "zaskrbljenih volivcev" dovolilo ponoven pregled kopij 147.000 glasovnic, oddanih po pošti v največjem in močno demokratskem okrožju te zvezne države. Rezultati so uradno že potrjeni, tri prejšnja štetja in preverjanja niso našla znakov prevar, toda cirkus se nadaljuje. Republikanske skupine prav tako vodijo ponovno preverjanje več kot dva milijona glasovnic v največjem okrožju Arizone Maricopa. Ob tem na plan prihajajo povezave med tovrstnimi skupinami in člani Trumpove kampanje, te "ljudske" pobude so hkrati prepredene z dolgoletnimi zagovorniki bolj ali manj bizarnih teorij zarot, ki so se v novem političnem okolju iz zaprašenih zakotij preselili pod osrednje politične žaromete.

Ob tem izganjajo spodobne, razumne in umirjene ljudi. Kot denimo Stephena Richerja, republikanskega skrbnika javnih dokumentov v arizonski Maricopi. Čeprav je položaj prevzel šele januarja, je bil deležen številnih obtožb o volilnih prevarah, te je razširjal tudi sam Trump, ki ga je javno vprašal: "Zakaj to počneš, Stephen?" Zaradi česar je Richerju prekipelo. "Resnica je, da ni nikakršnih dokazov o resnih prevarah v okrožju Maricopa ... O tem, da bi Trumpu ukradli volitve," je sporočil in poudaril, da so sodišča zavrnila osem tožb, ki so trdile drugače. Po njegovih besedah se tudi mnogi drugi izvoljeni republikanski politiki iz Arizone zasebno strinjajo, da ni bilo goljufij. Toda dokler s Floride, kjer sedaj domuje padli predsednik, bruhajo nenehna sporočila o veliki kraji ter žolčni napadi na vse, ki trdijo drugače, to na glas priznajo le redki.

Pravne težave

Politika požgane zemlje ni samo naravno stanje Trumpovega duha, odraz skrajne sebičnosti in pripravljenosti izreči karkoli, kar mu na videz koristi. Načrtno sejanje predsodkov in delitev, ustvarjanje vzporednega sveta, v katerem ljudje verjamejo v drugačna dejstva in kjer je še vedno predsednik ter ljudski junak, ne pa vase zagledan lažnivec, ki skrbi samo zase, je njegov dodatni ščit. Prvega, predsedniško imuniteto, je izgubil 20. januarja, zato sedaj ustvarja množično psihozo, da je žrtev (še enega) političnega procesa "globoke države". Njegove težave je namreč poglobilo oznanilo newyorške državne tožilke Letitie James, da je civilnopravna preiskava proti družinskemu podjetju Trump Organisation prerasla v kazensko, s čimer se je pridružila zveznemu tožilcu z Manhattna Cyrusu Vanceu, ki že koraka po tej poti.

To ni slika iz predvolilne kampanje, to je posnetek iz New Yorka 21. marca letos 
Reuters

Jamesova se je osredotočila na sporne poslovne prakse, s katerimi naj bi Trumpovo podjetje pri najemanju posojil napihnilo vrednosti nepremičnin, pri plačilu davkov pa jih močno zmanjšalo. Kar je razkril nekdanji Trumpov osebni odvetnik Michael Cohen. Tudi Vance se loteva vrste domnevnih finančnih kaznivih dejanj, prek sodišča se je po dolgi pravni bitki februarja dokopal do finančne in davčne dokumentacije zadnjih osmih let, ki jo hrani Trumpovo računovodsko podjetje. Tožilec v Georgii preiskuje, ali je nekdanji predsednik skušal doseči spremembo volilnih rezultatov, vključno z razvpitim klicem državnemu tajniku Bradu Raffenspergerju, naj mu nekako "najde dovolj glasov". Proti njemu potekata tudi tožbi zaradi spolnega napada.

Toda v vseh teh primerih niso na tehtnici le pravna dejstva in dokazi, v ozadju so politična tveganja, ki jih prinašajo obtožnice proti nekdanjemu predsedniku. Ne samo zaradi dolgotrajnih sodnih bitk, v katere se izmuzljivi Trump vedno rad spušča, pač pa tudi zaradi politične moči, ki jo še vedno ima in s katero lahko uničuje kariere. Poleg tega nekdanji zvezdnik resničnostnih šovov ni moralno bitje, ki bi imelo pomisleke državo potisniti v kaos, če to koristi njemu osebno. Konec koncev je to dokazal pred slabimi petimi meseci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta