Boris Johnson bo novi britanski premier

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
23.07.2019 13:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Zagovornik (trdega) odhoda Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, nekdanji župan Londona in bivši zunanji minister v vladi Therese May, 55-letni Boris Johnson, bo od jutri novi britanski premier. Po dolgotrajnem izboru novega voditelja konservativne stranke, saj je Theresa May zaradi treh parlamentarnih polomov z glasovanjem o sporazumnem odhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije napovedala odstop, sta na koncu ostala dva kandidata, Johnson in zunanji minister Jeremy Hunt. Odločilo je glasovanje članov stranke. Po pričakovanjih, ki so jih nakazovale ankete, je zmagovalec Johnson. Prejel je dobrih 92 tisoč glasov članov stranke, Hunt pa pol manj, okoli 46 tisoč
V New Yorku rojeni Boris de Pfeffel Johnson je sicer najbližje temu, kar državnik ne bi smel biti: neotesan blebetač, ki v mnogočem spominja na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, slon na diplomatskem parketu, znan po predrznih, celo žaljivih in povsem nediplomatskih izjavah in grimasah, s katerimi jih pospremi. Bivši francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault ga je pred tremi leti celo označil za lažnivca, saj se ga spominja še iz časov, ko sta bila oba župana, tedanji nemški zunanji minister in sedanji predsednik Frank-Walter Steinmeier je ob neki priložnosti dejal, da je neodgovoren. Johnson je tistega leta med intervjujem za časnik Sunday Telegraph izjavil, da so za preteklih 2000 let evropske zgodovine značilni vedno novi poskusi združitve Evrope pod eno samo vlado. "To so poskusili Napoleon, Hitler, različni drugi ljudje, pa se je vedno končalo tragično," je dejal Johnson. "EU pomeni poskus, da bi to dosegli z različnimi metodami. Toda večni problem je odsotnost lojalnosti ideji Evrope. Ena sama oblast, ki jo vsi spoštujejo ali razumejo, ne obstaja. In prav to povzroča to ogromno demokratično praznino." Zaradi te "modrosti" so znoreli vsi evropski politiki, a Johnson se ni opravičil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta