Brexit: Britanski poslanci spet za podaljšanje roka, Johnson bo pisal v Bruselj, ampak tudi, da si tega ne želi

STA, M.R.
19.10.2019 11:58

Britanski poslanci so danes z glasovanjem potrdili dopolnilo k novemu dogovoru o brexitu, ki govori, da bi rok za izstop Velike Britanije iz EU podaljšali, dokler ne bi parlament dokončno potrdil vse potrebno glede sklenjenega dogovora z Brusljem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Johnson med govorom v parlamentu
Reuters

Izid je bil zelo tesen, saj je za ta predlog glasovalo 322 poslancev, 306 jih je bilo proti. Britanski premier Boris Johnson je dejal, da tega dopolnila ne bo spoštoval in da Evropske unije ne bo prosil za vnovično podaljšanje, saj da mu tega niti ne nalaga zakon. Dodal je, da bo že prihodnji teden vlada pripravila zakonodajo, ki je potrebna, da lahko Britanci še ta mesec izstopijo iz EU.
Z njim pa se očitno ne strinja vodja laburistov Jeremy  Corbin, ki je dejal, da bi moral Johnson upoštevati rezultat in prositi za podaljšanje roka. Zadnjo besedo morajo imeti ljudje, je dodal.
Za tem pa se je Johnsonova vlada odločila, da odstopi od današnjega glasovanja o dogovoru, ki ga je premier ta teden sklenil v Bruslju. Tako bo glede na Johnsonovo napoved ta teden parlamentu predstavila potrebno zakonodajo, o kateri bi lahko najhitreje glasovali v torek.
In pozneje je Johnson v pismu poslancem zapisal, da bo v Bruselj poslal prošnjo za podaljšanje roka, vendar pa bo hkrati dodal, da si sam tega ne želi, saj meni, da to ne rešuje težav. Prepričan je, da bi se moral brexit zgoditi 31. oktobra po sklenjenem dogovoru.

"Zadnja priložnost"

Na začetku današnje razprave o novem dogovoru o brexitu v poslanski zbornici je Johnson poudaril, da je to "zgodovinska priložnost", da Združeno kraljestvo končno naredi korak naprej. Dogovor po njegovih besedah omogoča državi, da zapusti EU, hkrati pa ohrani "najtesnejše odnose prijateljstva in sodelovanja".
Spomnil je, da so volivci na referendumu glasovali za izstop iz EU, in pozval poslance, da sledijo njihovi volji. Po njegovih besedah je zdaj čas, da se to vprašanje končno reši, saj preveč razdvaja družbo. "Nujno je, da naredimo korak naprej in na novo vzpostavimo odnose s partnerji v EU," je dejal. Tako javnost kot predstavniki EU "si močno želijo", da "se brexit reši", je poudaril.
Dogovor, ki sta ga London in Bruselj dosegla v četrtek, je Johnson označil za "najboljšo možno rešitev", njegova zavrnitev pa bi bila po njegovih besedah "nesmiselna, potratna in globoko razdvajajoča". Brexit po njegovih besedah omogoča Združenemu kraljestvu "da ponovno pridobi nadzor" in tako koristi "celotni državi, vključno s Severno Irsko".
Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je nasprotno zatrdil, da je najnovejši dogovor "še slabši" od predloga prejšnje premierke Therese May. Obljube o zaščiti okolja in delavskih pravic so po njegovih ocenah "prazne", zato Johnsonu "ne gre zaupati". Treba je zaščititi prihodnje generacije, zato se laburistični poslanci ne bodo pustili "potegniti za nos", je dejal.
Poslanec Škotske nacionalne stranke Ian Blackford je ocenil, da je predlagani dogovor slab za Škotsko, in vprašal, zakaj Škotska ni deležna enakih zagotovil kot Severna Irska. Johnson mu je odgovoril, da imajo Škoti zdaj priložnost, da "ponovno pridobijo nadzor" nad ribištvom.

Od leta 1939 so britanski poslanci le štirikrat zasedali na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke.
EPA

V dveh tednih smo lahko že zunaj

Še pred današnjo sejo spodnjega doma britanskega parlamenta je Johnson v javnem pismu znova pozval poslance, naj podprejo dogovor. "V manj kot dveh tednih, 31. oktobra, bomo potem že zunaj EU," je zapisal v pismu, ki ga je objavil časnik The Sun. "To je priložnost za nas demokrate, da končno naredimo to, kar smo obljubili: udejanjimo rezultat referenduma leta 2016 in vsaj malo povrnemo zaupanje v našo politiko. Hkrati je to dober dogovor za vse dele naše države," je zapisal.
"Ponovno lahko prevzamemo nadzor nad našim denarjem, našimi mejami, našimi zakoni. In lahko bomo sklepali prostotrgovinske sporazume po svetu, ki lahko privedejo do na tisoče služb in znižanja vaših položnic," je dodal v nagovoru bralcev omenjenega časnika.
Opozicijske stranke in premierjevi siceršnji zavezniki, severnoirska stranka DUP, so v minulih dneh zavrnili dogovor, a jih je Johnson z ekipo v zadnjih 48 urah na vse možne načine poskušal prepričati v podporo Za potrditev dogovora potrebuje 320 glasov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta