Domnevna smrt treh vrhunskih alpinistov

ZUR
19.04.2019 18:50

Skušali so preplezati goro Howse Peak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gore najstarejšega kanadskega narodnega parka Banff so del Skalnatega gorovja.
Reuters

Oblasti domnevajo, da so med snežnim plazom v kanadskem Skalnem gorovju umrli trije profesionalni alpinisti. Plezalci so se skušali povzpeti na goro Howse Peak, vendar se niso javili do dogovorjenega roka. Osebje narodnega parka Banff je s helikopterjem že preletelo območje, kjer so plezali, in tudi opazilo sledi "snežnega plazu ter drobir s plezalno opremo". Reševalna akcija je bila včeraj prekinjena in odložena zaradi nevarnih razmer in možnosti dodatnih plazov na terenu. Za nameček bo slabo vreme v naslednjih dneh najverjetneje dlje časa oviralo tovrstno akcijo.
Proizvajalec športne opreme The North Face je pogrešane moške identificiral kot Avstrijca Davida Lamo in Hansjörga Auerja ter Američana Jessa Roskelleyja. Podjetje, ki je trojico v alpinističnem podvigu sponzoriralo, je v izjavi poudarilo, da si na vse mogoče načine prizadeva pomagati družinam, prijateljem in plezalni skupnosti.
Alpinisti so izginili, ko so skušali preplezati vzhodno steno gore Howse Peak. Gora Howse Peak je visoka 3295 metrov in se nahaja v narodnem parku Banff v kanadski provinci Alberta. Kanadska agencija za parke Parks Canada je goro opisala kot "oddaljen in izredno zahteven cilj, ki zaradi kombiniranih smeri z ledovjem in skalovjem zahteva najvišje alpinistične sposobnosti".
"Smer, ki so jo ubrali alpinisti, je bila le malokrat preplezana," je na tiskovni konferenci opozoril strokovnjak za varnost Steve Holeczi. Holeczi, ki si je iz zraka ogledoval plaz, je ocenil, da je bila lavina dovolj močna, da bi lahko bila uničila majhno stavbo.
Kdo so pogrešani alpinisti? 36-letni Jess Roskelley se je rodil v mestu Spokane v ameriški zvezni državi Washington. Je sin slavnega alpinista in je že pri 20 letih preplezal Mount Everest, s čimer je leta 2003 postal najmlajši Američan, ki je preplezal najvišjo goro na svetu. 28-letni David Lama je prav tako odrasel v družini plezalcev, njegov oče je bil namreč gorski vodnik iz Nepala. Njegov talent so opazili že v otroštvu, kot najstnik pa je zmagal na številnih plezalnih tekmovanjih. V dokumentarnem filmu iz leta 2014 je prikazan njegov poskus postati prva oseba, ki je prosto preplezala slovito smer Kompresor na patagonski gori Cerro Torre. 35-letni Hansjörg Auer pa je odrasel na družinski kmetiji v Avstriji v bližini gorovja Dolomiti. Med njegove največje plezalne uspehe štejeta vzpon v jugozahodni steni gore Kunyang Chhish East v pakistanskem gorovju Karakorum in prvi vzpon v južni steni nepalske gore Nilgiri.
Kolegi alpinisti in številni iz svetovne plezalne skupnosti so ob poročilih o izginotju trojice že sporočili svoje globoko sožalje. (BBC)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta