Emisije toplogrednih plinov v Evropi spet višje. Kaj pokaže primerjava s predkoronskim obdobjem?

STA, Va
26.10.2022 10:23

Prehod na zeleno energijo je treba pospešiti, poziva Evropska agencija za okolje. To pomeni več energije iz vetrnih elektrarn in hidroelektrarn.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Emisije toplogrednih plinov so se v Evropi lani na račun okrevanja gospodarstva po pandemiji covida-19 povečale za pet odstotkov, je opozorila Evropska agencija za okolje (EEA). Izpostavljajo, da bo morala Evropska unija močno okrepiti napore na področju zelenega prehoda, če želi doseči zastavljene cilje.

Kljub rasti emisij toplogrednih plinov pa so ravni lani ostale šest odstotkov pod zabeleženimi leta 2019. 

Cilj EU, da emisije toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjša za 55 odstotkov, glede na trenutne projekcije ne bo dosežen, je ob objavi poročila izpostavila Melanie Sporer iz EEA. Emisije bi morali namreč v povprečju letno zmanjšati za 134 milijonov ton ogljikovega dioksida oziroma za štiri odstotke. "V primerjavi z obdobjem 1990 do 2020 bomo morali do leta 2030 podvojiti naše napore pri zmanjševanju emisij," je izpostavila.

Največje napore je agencije zaznala na področju oskrbe z energijo, industrije z največjimi izpusti. V tem sektorju so se emisije med letoma 2005 do 2020 znižale za 43 odstotkov. V transportnem sektorju so padle za 15 odstotkov, v kmetijstvu pa za dva odstotka.

Skupni delež pridobivanja energije iz obnovljivih virov je po nekaj letih močne rasti lani ostal stabilen pri 22 odstotkih, kar je po oceni EEA zaskrbljujoče, saj je treba prehod na zeleno energijo pospešiti. EEA je pozvala k hitremu povečanju pridobivanja energije iz vetrnih elektrarn in hidroelektrarn.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta